Ce este „VSync” și ar trebui să îl activez sau să îl dezactivez?

Ce este „VSync” și ar trebui să îl activez sau să îl dezactivez?
⏱️ 8 min read

Dacă utilizați aplicații sau jocuri 3D, este posibil să fi întâlnit o opțiune ciudată în setările video. De obicei, se numește „sincronizare verticală” sau „VSync” pe scurt și nu este evident imediat ce face. Deci, de ce este această opțiune aici și ce face? Ce forme ia?

Mai important, ar trebui să îl porniți sau să îl dezactivați? Suntem aici să vă spunem.

Cum Să Convertiți Un Articol Înt...
Cum Să Convertiți Un Articol Într -Un Videoclip Gratuit Online?

Ce face VSync

Pentru început, să ne uităm la modul în care sunt procesate graficele în computerul dvs. Computerul sau laptopul dvs. au un mod de a reda grafica pe un ecran. Aceasta poate fi fie grafică integrată în procesorul dvs., fie o placă grafică independentă. Sarcina principală a procesorului grafic este de a „picta” imagini pe ecran. Motivul pentru care puteți citi acest articol se datorează unui procesor grafic care îi spune ecranului să îl deseneze!

Când îi spuneți procesorului dvs. grafic să redea o scenă 3D, acesta va procesa desene complete sau „cadre” cât mai repede posibil. Apoi dă aceste cadre monitorului pentru procesare. Rezultatul este un efect de expunere de diapozitive a cadrelor cu foc rapid care dau aspectul de animație, ca un flipbook. Rata la care procesorul grafic poate emite cadre se numește „cadre pe secundă” sau pe scurt FPS. Cu cât procesorul dvs. grafic poate genera mai multe cadre, cu atât vor arăta mai ușor jocurile.

Ecranul dvs. încearcă întotdeauna să țină pasul cu cadrele pe care le produce procesorul dvs. grafic. Cantitatea maximă de cadre pe care o poate afișa este descrisă în rata de reîmprospătare, care este de obicei definită în frecvență sau „Hz”. Raportul este 1: 1, deci un monitor la 60Hz poate afișa până la 60FPS. Rata de reîmprospătare este indicată într-o listă de produse precum următoarea imagine.

Când se confruntă

Problemele încep atunci când procesorul dvs. grafic începe să producă mai multe cadre decât poate suporta monitorul, cum ar fi 100FPS pe un monitor de 60Hz. Este posibil ca monitorul dvs. să se lupte pentru a ține pasul cu fluxul și să nu se sincronizeze între două cadre. Aceasta se numește „ruperea ecranului”, unde o imagine pare „tăiată în jumătate”.

vertical-sincronizare-rupere

Aici intervine VSync. VSync își propune să potrivească cadrele procesorului grafic cu rata de reîmprospătare a monitorului pentru a remedia orice problemă de sincronizare. Acest lucru se face de obicei prin înghețarea motorului de joc sau tamponarea cadrelor până când monitorul este gata să scoată următorul cadru.

Avantajele VSync

După cum sa menționat, VSync merită încercat dacă aveți lacrimi de ecran. Acest lucru vă va reduce procesorul grafic la același nivel cu monitorul și le va permite să funcționeze mai bine la unison, eliminând astfel ruperea ecranului când ați terminat corect.

Poate fi util și în aplicații (cum ar fi jocuri foarte vechi) în care procesorul dvs. grafic depășește grav cererea grafică. Deoarece procesoarele grafice merg cât de repede pot, redarea scenelor vechi poate duce la rate de cadre extrem de ridicate. Acest lucru poate provoca supraîncălzirea procesorului dvs. grafic, deoarece generează cadre la o viteză incredibil de rapidă. Activarea VSync va limita FPS la rata de reîmprospătare a monitorului și va opri solicitarea excesivă a procesorului grafic.

Dezavantaje ale VSync

Deoarece VSync face cadrele să aștepte când monitorul este gata, acest lucru poate cauza probleme. Este posibil să constatați că intrările dvs., cum ar fi apăsarea tastelor și clicurile mouse-ului, sunt ușor întârziate. Acest lucru poate fi fatal în jocurile care necesită reacții reflexe și rapide pentru a juca. Există câteva tehnologii dezvoltate pentru VSync pentru a ajuta la reducerea acestui decalaj, dar merită să rețineți dacă activați VSync și observați că acțiunile dvs. sunt mai puțin receptive decât înainte.

VSync este excelent atunci când rata cadrelor depășește rata de reîmprospătare a monitorului. Cu toate acestea, dacă ajungeți la un moment intens din punct de vedere grafic, iar rata cadrelor scade sub rata de reîmprospătare, placa grafică o va scădea în continuare pentru a se potrivi cel mai bine cu preferințele monitorului. Rezultatul este o scădere și mai mare a ratei de cadre în momentele intense. Tehnologii precum triple buffering pot ajuta la prevenirea acestui lucru, dar este posibil să nu fie o opțiune la care să aibă acces toată lumea.

Diferite tipuri de VSync

Descrierile de mai sus se referă la funcția Vsync implicită care există de ani de zile pe computer. Cu toate acestea, mai recent, puterile hardware din industria jocurilor au început să vină cu forme noi și îmbunătățite de Vsync care anulează unele dintre aceste probleme. Iată ce trebuie să știți despre ele:

Nvidia Adaptive VSync

Sincronizarea adaptivă este o caracteristică exclusivă pentru Nvidia (poate fi găsită în aplicația Setări Nvidia). Utilizează Vsync atunci când rata de cadre depășește rata de reîmprospătare a monitorului, dar apoi o oprește instantaneu de fiecare dată când fps-ul scade sub rata de reîmprospătare a monitorului. Aceasta înseamnă că nu suferiți bâlbâieli de picăturile FPS super-rapide, dar super-abrupte cauzate de vsync standard, care este vital, în special atunci când jocuri online.

Nvidia Smooth Vsync

Smooth Vsync este o altă versiune exclusivă a Nvidia, de data aceasta cu o bâlbâială minimă în minte. Această caracteristică calculează la ce rată de cadre poate rula în mod stabil jocul dvs., apoi menține rata de cadre acolo, crescând-o doar atunci când știe că GPU-ul dvs. poate susține rata de cadre mai mare fără a scădea.

Nvidia G-Sync

este-g-sync-worth-it-header

Această tehnologie revoluționară a apărut acum câțiva ani și face munca ingenioasă de adaptare a ratei de reîmprospătare a monitorului la frecvența de jocuri. Rezultatul este o experiență de joc complet netedă (dacă GPU-ul dvs. se poate descurca, adică), fără ruperea ecranului, bâlbâieli, latență sau picături ascuțite de FPS care însoțesc vsync standard. Câștigul este că aveți nevoie de un monitor compatibil G-Sync și de un GPU Nvidia pentru al utiliza.

Dacă doriți să aflați mai multe despre G-Sync, am scris aici un articol întreg despre acesta.

AMD FreeSync

amd-radeon-settings-explicați-freesync

Vezi deasupra. Acesta este răspunsul direct al AMD la Nvidia G-Sync. În timp ce rezultatele sunt excelente, veți avea nevoie de un monitor compatibil FreeSync și GPU AMD pentru a profita de FreeSync.

Sincronizare îmbunătățită AMD

Folosind o parte din tehnologia FreeSync și aplicându-l pe monitoarele care nu sunt compatibile cu FreeSync, Sincronizarea îmbunătățită acordă prioritate unei experiențe de joc lină și va permite o ruptură ocazională a ecranului pentru a preveni bâlbâielile care pot rezulta din VSync obișnuit. Deci, există ceva mai mult lacrimă decât Vsync, dar mai puțin bâlbâială. Totul depinde de prioritățile tale!

Ar trebui să îl pornesc sau să îl opresc?

Deci, ar trebui să activați sau să dezactivați VSync? După cum puteți vedea, este foarte mult de la caz la caz. În general, dacă procesorul dvs. grafic redă mai multe cadre decât poate afișa monitorul, acesta poate provoca căldură excesivă și ruperea ecranului. Încercați să activați VSync fie prin intermediul software-ului, fie prin setările procesorului grafic pentru a calma lucrurile.

opțiune-sincronizare verticală

Cu toate acestea, dacă rata cadrelor este sub rata de reîmprospătare a monitorului dvs., există puține motive să o activați. Nu există nici o rupere sau supra-procesare de remediat, așa că singurul efect pe care îl va avea VSync este potențialul de a vă înrăutăți rata de cadre și de a provoca întârzierea intrării. În acest caz, cel mai bine este să-l păstrați.

Desigur, având în vedere cât de ușor poate fi să pornești și să oprești VSync, merită să încerci ambele. Acum, că știți mai multe despre modul în care funcționează VSync, puteți lua o decizie mai educată dacă îl activați sau nu. Merită, de asemenea, verificat pentru a vedea dacă pachetul dvs. grafic vine cu îmbunătățiri suplimentare; de exemplu, Nvidia Adaptive VSync își propune să realizeze cele mai bune din ambele lumi.

Pentru a sincroniza sau a nu sincroniza

Atunci când este utilizat corect, VSync vă poate ajuta să rezolvați problemele și să vă împiedice procesorul grafic să funcționeze aprins. Atunci când este utilizat incorect, vă poate afecta inutil FPS-ul și poate provoca întârzieri de intrare fără beneficii. Acum știți ce face VSync și când să îl activați.

Acum v-ați dat seama că Vsync a aflat, ce zici să încercați să vă overclocați GPU-ul? Și vedeți gândurile noastre dacă un GPU extern (sau eGPU) este pentru dvs.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x