Ce este Wayland și ce înseamnă pentru utilizatorii Linux

Ce este Wayland și ce înseamnă pentru utilizatorii Linux

Fedora 25 a ieșit acum. Oamenii bâzâie, deoarece echipa a decis să facă din Wayland sesiunea grafică implicită în viitor. Pentru mulți utilizatori de Linux, Wayland este un nou termen care a apărut, dar pe care nu îl înțeleg.

În acest articol vom analiza pe scurt ce este Wayland, ce face și de ce dezvoltatorii se apropie de el în masă! Ce este mai exact Wayland? Să aflăm!

De ce Wayland?

Atâta timp cât Desktop Linux a fost un lucru, a existat un server de afișare. Această tehnologie este cunoscută sub numele de X11 și este cea care funcționează cu placa video de pe mașina dvs. Linux pentru ca grafica să se întâmple. Serverul de afișare este ceea ce permite medii desktop, programe și chiar jocuri.

Fiecare distribuție Linux folosește serverul de afișare X11, un set de instrumente cam la fel de vechi ca și începutul Linux (poate chiar mai vechi). Fără a fi prea tehnic, este sigur să spunem că serverul de afișare X11 are numeroase probleme, iar consensul general în comunitatea Linux este că am depășit această tehnologie și face parte din ceea ce reține Linux ca platformă.

Au început discuțiile despre un nou server de afișare pentru Linux, unul modern care nu are găuri de securitate evidente care au afectat X11 de-a lungul anilor și nu are nici problemele sale tehnice iritante. Acest nou server de afișare este Wayland.

Ce face Wayland?

Wayland este un protocol de afișare și unul sigur. Fiecare aplicație este un „client”, iar hardware-ul dvs. video este un „server”. Spre deosebire de X11, fiecare program va putea utiliza singur protocolul Wayland. Aceasta înseamnă că performanța este mai bună, deoarece serverul de afișare nu funcționează din greu pentru a menține o mare mizerie și, în schimb, permite doar desenarea lucrurilor care au nevoie de ea.

Împreună cu toate acestea, protocolul Wayland are ceva numit XWayland. Acesta este un instrument care face posibilă integrarea programelor bazate pe X11. Aceasta înseamnă că de îndată ce noul server de afișare este gata, programele populare vor continua să funcționeze normal.

sesiune wayland-wayland-compozitor

Protocolul este, de asemenea, superior atunci când vine vorba de securitate. Cu X11, este posibil să faceți ceva cunoscut sub numele de „keylogging”, permițând orice program să existe în fundal și să citiți ce se întâmplă cu alte ferestre deschise în zona X11. Cu Wayland acest lucru pur și simplu nu se va întâmpla (deși probabil nu este imposibil), deoarece fiecare program funcționează independent.

A face posibil ca alte programe să asculte și să fure informații este minunat pentru securitate, dar poate, de asemenea, să arunce o cheie în lucruri. Lucruri simple precum „copiere și lipire” au fost reinventate din cauza asta!

Ce șoferi susțin în prezent Wayland

De acum, cei care doresc să încerce Wayland vor trebui să ruleze driverul open source Nvidia sau driverul open source Intel. Driverele proprii Nvidia / AMD nu funcționează cu Wayland și este puțin probabil să se schimbe până când companiile nu vor adăuga suport (deși se presupune că acest lucru se va întâmpla foarte curând).

wayland-open-source-driver-nvidia

Cum să încercați Wayland

Majoritatea distribuțiilor Linux au decis să meargă cu Wayland (cu excepția Ubuntu). Cea mai rapidă și mai nedureroasă modalitate de a încerca în acest moment este să descărcați Fedora 25 și instalați-l. Nu este necesară nicio configurație și este setată ca implicită.

sesiune wayland-gnome-wayland

Cu toate acestea, dacă vă aflați într-o altă distribuție Linux, o modalitate bună de a încerca Wayland este să instalați Gnome Shell sau KDE Plasma 5. Ambele proiecte au lucrat din greu la implementarea unei sesiuni Wayland grozave. Aceste sesiuni pot fi găsite în managerul de conectare.

Concluzie

X11 este lent și un patchwork de cod îmbinat care face dificilă modernizarea. Mai rău este că există doar un grup mic de dezvoltatori X11 care chiar înțeleg tehnologia. Din acest motiv, X11 s-a agravat încet pe măsură ce au trecut anii.

Acesta este motivul pentru care comunitatea Linux în ansamblu a ales să se îndrepte spre Wayland. Este modern, mai ușor de codat și va face ca afișarea graficelor pe sistemele Linux să fie mai modernă.

Care sunt părerile tale despre Wayland? Spune-ne mai jos!

Credit de imagine: wayland.org, linux-ink.ru

Scroll to Top