Ce este Web DRM și cum vă afectează?

Ce este Web DRM și cum vă afectează?

Recent, organismul de standardizare pentru web a aprobat o nouă formă de DRM bazat pe web. Acest sistem, construit special pentru gestionarea videoclipurilor protejate prin DRM, a fost aprobat de W3C după o dezbatere controversată asupra valorii tehnice și etice a unui astfel de sistem. Ce înseamnă acest Web DRM pentru dvs.?

Ce este Web DRM?

Noul standard, denumit în mod colocvial Web DRM, este cunoscut oficial ca EME sau Extensii media criptate. Consorțiul World Wide Web (W3C) a aprobat cadrul la cererea unor giganți ai mass-media digitale precum Nextflix, care doresc să faciliteze distribuirea de videoclipuri cu DRM pentru utilizatorii finali. Este un obiectiv lăudabil și de care am putea beneficia cu toții.

În acest moment, Netflix trebuie să utilizeze pluginul Silverlight de la Microsoft pentru a transmite videoclipuri protejate prin DRM către browserele clienților lor. Acest lucru nu este ideal: nu numai că necesită ca utilizatorul să instaleze software înainte de a putea utiliza serviciul, dar este și destul de nesigur. Plugin-uri precum Silverlight și Flash sunt unele dintre caracteristicile cele mai puțin sigure de pe Web, oferind suprafețe de atac imense pentru hackerii care necesită actualizare constantă pentru a rămâne în fața numeroaselor lor găuri de securitate. Și din moment ce Netflix nu are prea mult control asupra dezvoltării Silverlight, ei nu pot face multe pentru a remedia aceste probleme direct.

Standardul Web DRM intenționează să remedieze acest snarl de software rău prin construirea unui sistem DRM standard în fiecare browser. Apoi, Netflix ar putea folosi acel canal standardizat acum pentru a distribui utilizatorilor videoclipuri protejate prin DRM. Și acesta este un lucru bun: suntem cu toții pentru o ușurință îmbunătățită de utilizare și mai puține pluginuri. Dar cercetătorii și comentatorii de securitate și-au exprimat scepticismul cu privire la securitatea și utilizabilitatea noului standard.

Ce este greșit cu Web DRM?

DRM a depus multe eforturi pentru a acumula reputația proastă pe care o are. Multe soluții de gestionare a drepturilor digitale fac viața dificilă pentru utilizatorii legitimi, necesitând programe bugetare și nesigure sau impunând limitări neplăcute asupra conținutului cumpărat legal. Chiar și DRM funcțional poate părea nedrept, deoarece restricțiile impuse conținutului sunt adesea neclare până după achiziționarea conținutului. Susținătorii web gratuite se plâng că DRM tratează utilizatorul final ca pe un adversar, asumându-și intențiile proaste și forțându-i pe utilizatori să sară prin cercuri oneroase, în timp ce fac puțin sau nimic pentru a descuraja actorii răi reali.

Așadar, atunci când oamenii au început să vorbească despre un standard web pentru DRM, nu este de mirare că mulți evangheliști din domeniul tehnologiei erau suspicioși. După atâtea încercări mediocre în cel mai bun caz de a activa DRM pe web, ar fi o idee bună încorporarea DRM în fiecare browser web?

Scriind pentru EFF, avocatul web deschis Corey Doctorow spune că standardul prevede „niciun fel de garanții pentru accesibilitate, cercetare în materie de securitate sau concurență, ”Consolidând puterea nejustificată în mâinile liderilor industriali existenți. După cum s-a scris, standardul nu include nicio prevedere pentru ca cercetătorii de securitate să încerce să descopere găuri de securitate în DRM, limitând astfel de lucrări cruciale de securitate fie dezvoltatorilor standardului, fie hackerilor cu pălărie neagră. De asemenea, ar putea face conținutul mai greu accesibil pentru cei cu dizabilități și ar putea face dificilă intrarea pe piețele media pentru noii concurenți.

W3C a aprobat standardul, în ciuda dezacordului generalizat. A ignorat un compromis legământ susținut de EFF, Archive.org, un oficial al ONU, cercetători în materie de securitate și alți avocați web deschisi. În schimb, au aprobat o versiune rigidă a standardului DRM fără „protecții și niciun compromis”, scrie Doctorow.

Pentru avocați, pionierul web și membru al consiliului WC3 Tim Berners-Lee a postat un răspuns detaliat spunând că specificațiile EME „rămân o alternativă mai bună pentru utilizatori decât alte platforme” și afirmând că preocupările ridicate de FEP și de altele au fost deja abordate.

Ce înseamnă Web DRM pentru dvs.?

În timp ce Web DRM sub formă de EME ar putea fi în curând, nu este încă aici. Standardul urmărește să standardizeze proiectarea extensiilor de browser DRM, ceea ce ar putea face mai ușor pentru companii să implementeze DRM în conținutul lor video. Nu forțează browserele web să implementeze DRM și permite în continuare utilizarea videoclipurilor fără DRM. Dacă funcționează perfect, Web DRM ar putea fi transparent pentru utilizator, dar acest lucru pare puțin probabil. În schimb, EME ar putea avea efecte de anvergură, făcând din consumul de conținut o experiență mai dificilă, ostilă de utilizator. Și cu slaba experiență a succesului DRM, este greu să fii altceva decât sceptic.

Scroll to Top