Ce este Wi-Fi 6 și cum îmbunătățește conexiunea Wi-Fi?

Ce este Wi-Fi 6 și cum îmbunătățește conexiunea Wi-Fi?

⌛ Reading Time: 4 minutes

Wi-Fi 6 este cea mai nouă versiune de Wi-Fi care va fi lansată în curând. Se va numi 802.11ax atunci când se utilizează metoda tradițională de identificare a diferitelor versiuni. Va fi o îmbunătățire clară față de standardul actual, 802.11ac. În același timp cu lansarea noii versiuni, sistemul de denumire, așa cum este determinat de Wi-Fi Alliance, grupul care gestionează implementarea Wi-Fi, se schimbă și într-un sistem de numere mai simplu. Versiunea 802.11ac pe care o utilizați acum va fi redenumită Wi-Fi 5, iar „axul” va deveni Wi-Fi 6.

Avantajele Wi-Fi 6

Utilizatorii nu vor mai trebui să se întrebe care scrisoare este mai bună. Numerele vor fi mai simple. Nu trebuie să vă amintiți dacă „ac” este mai bun decât „n” sau dacă „g” ar fi cel mai bun. În noul sistem, șase sunt mai bune decât cinci. Este mult mai ușor de reținut.

Dispozitivul dvs. va rula mai repede. Un utilizator cu un dispozitiv Wi-Fi și un router Wi-Fi 6 ar trebui să poată atinge viteze cu până la patruzeci la sută mai mari decât cu Wi-Fi 5 (ac). Codificarea mai eficientă a datelor și împachetarea mai multor date în undele radio fac posibilă această viteză.

Wi-Fi 6 va avea o performanță mai bună, mai ales în zonele aglomerate și în case folosind o mulțime de dispozitive Wi-Fi. Gândiți-vă la locurile în care ați fost în care există un număr mare de oameni care utilizează Wi-Fi. Locuri precum stadioane, conferințe, aeroporturi și clădiri de birouri vor putea oferi un Wi-Fi mai bun, făcând dispozitivul să funcționeze mai rapid. Viteza medie a fiecărui utilizator ar putea crește de patru ori!

wifi-6-mulțimi

Acasă, toate dispozitivele dvs. vor funcționa mai bine, indiferent cât de multe dintre ele funcționează în același timp. Această capacitate înseamnă că dacă cineva are streaming video 4K, nu vă va încetini jocurile!

Noua versiune va contribui la o durată mai mare de viață a bateriei. Wi-Fi 6 are o nouă funcție numită „timpul de așteptare țintă” sau TWT. Această funcție vă va prelungi durata de viață a bateriei, deoarece punctul de acces vă va spune dispozitivului când trebuie să oprească Wi-Fi-ul și când să vă treziți din nou pentru a primi o transmisie nouă. Cu radioul Wi-Fi dormit mai mult, va fi consumată mai puțină energie, ceea ce înseamnă că bateria nu se va scurge la fel de repede.

wifi-6-baterie-mort

Cum functioneazã?

Wi-Fi 6 împarte canalele wireless într-un număr mare de subcanaluri, astfel încât punctul de acces poate comunica cu mai multe dispozitive simultan decât era posibil anterior. Cu Wi-Fi 5, punctul de acces ar putea vorbi simultan cu mai multe dispozitive, folosind MIMO (tehnologia Multiple In Multiple Out). Cu toate acestea, aceste dispozitive nu au putut răspunde simultan. Wi-Fi 6 va avea o versiune îmbunătățită a tehnologiei multi-utilizator cunoscută sub numele de MU-MIMO. Această caracteristică va face posibil ca dispozitivele să răspundă în același timp.

Dincolo de hardware

Alliance vrea ca brandingul să depășească doar hardware-ul. Există planuri în lucru pentru a permite dispozitivelor să vadă rețelele disponibile și numerele de versiune ale acestora. Dacă sunt disponibile două rețele, dispozitivul dvs. le va afișa cu etichete precum Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6. Deci, puteți alege cu ușurință cea mai nouă și mai rapidă.

Când o voi vedea?

Alianța Wi-Fi dorește să lanseze Wi-Fi 6 și noile limbi într-un mod care limitează confuzia consumatorilor. Noua limbă va începe să apară anul viitor, în special pe routerele mai moderne. Unele dispozitive își anunță deja utilizarea unor tehnologii Wi-Fi 6, dar standardul final nu a fost încă adoptat, așa că, dacă este posibil, opriți obținerea unui nou router odată ce Wi-Fi 6 este standardizat. Ținta actuală pentru routerele Wi-Fi 6 este a doua jumătate a anului 2019.

wifi-6-așteptare

Veți vedea, de asemenea, o siglă pe dispozitivele noi care utilizează Wi-Fi 6 pentru a indica faptul că dispozitivul a trecut procesul de certificare al Wi-Fi Alliance. Anterior, sigla nu era specifică cu privire la standardele pentru care versiune de Wi-Fi era acceptată.

Alianța Wi-Fi reprezintă aproape orice companie importantă care construiește dispozitive cu Wi-Fi, astfel încât această modificare înseamnă cel mai probabil că toată lumea este la bord cu modificările. Acestea fiind spuse, însă, recunosc că este puțin probabil să fie adoptat imediat. Ei recunosc, de asemenea, că nu pot forța pe nimeni să utilizeze efectiv noua marcă.

Și un ultim memento: Pentru a utiliza Wi-Fi 6, trebuie să aveți un dispozitiv compatibil. Totuși, nu contează dacă cumpărați un nou router folosind Wi-Fi 6, cu excepția cazului în care aveți un dispozitiv care utilizează și această tehnologie. În caz contrar, dispozitivul dvs. va continua să utilizeze Wi-Fi 5.

Deci, pregătește-te. Wireless mai rapid îți vine în 2019!