Ce este WiGig și în ce este diferit de Wi-Fi 6?

Ce este WiGig și în ce este diferit de Wi-Fi 6?

⌛ Reading Time: 4 minutes

În 2019, cel mai nou Wi-Fi va deveni disponibil publicului. Cunoscut sub numele de Wi-Fi 6, acesta va aduce viteze de până la 2 Gbps pe dispozitivele dvs. wireless. Dar nu este cea mai rapidă conexiune din lumea Wi-Fi. Wi-Fi Alliance a aprobat WiGig, iar tehnologia poate oferi viteze de 5 Gbps, dar nu este utilizată pe scară largă.

Dacă WiGig este mai rapid decât Wi-Fi 6, de ce nu sărim pe bandwagon și să omitem cu totul Wi-Fi 6? Ei bine, este mai rapid, dar are unele limitări. Să aruncăm o privire la ce este și de ce nu este mai bun decât Wi-Fi 6.

Ce este WiGig?

WiGig este un alt nume pentru o conexiune Wi-Fi numită 802.11ad. Este denumit și Wireless AD. Are posibilitatea de a oferi viteze Wi-Fi care sunt o nebunie de șapte sau opt ori tarifele oferite de 802.11ac! Cu viteze de descărcare de până la 10 Gbps, WiGig poate descărca un film HD în câteva secunde! Se mândrește cu o latență foarte scăzută și o capacitate de răspuns aproape cablată.

WiGig folosește spectrul de 60 GHz în loc de 2,4 sau 5 GHz utilizat de obicei de Wi-Fi standard. Canalele mai largi ale acestui spectru pot împacheta mai multe date în semnal. Folosește tehnologia de formare a fasciculului pentru un semnal direct între dispozitive, eliminând interferențele.

Antenele pe care WiGig le folosește pentru a trimite semnale între dispozitive sunt doar de dimensiunea degetului mare și devin din ce în ce mai mici.

Care sunt limitările WiGig?

Obținerea vitezei acestei noi tehnologii este ceva care pare a fi nebunesc, dar acele viteze vin cu limitări. WiGig are o rază de acțiune mai mică decât alte standarde Wi-Fi, în mod realist, până la aproximativ 30 de picioare. Deoarece funcționează pe canalul de 60 GHz, nu poate pătrunde în pereți, alte obiecte sau chiar oameni, făcându-l mai puțin eficient. Deci, pentru ao utiliza, ar trebui să fiți în aceeași cameră cu punctul de acces și să împiedicați pe oricine să meargă între voi și semnalul respectiv. Pentru a-l utiliza eficient, veți avea nevoie de mai multe puncte de acces, fiecare funcționând independent pentru a preveni traficul de rețea.

peruci-pereti

O altă problemă este că astăzi WiGig este tehnic mai rapid decât viteza disponibilă de la aproape toți furnizorii de internet. Această discrepanță înseamnă că oricum nu veți putea obține viteza maximă.

Care sunt utilizările sale?

Deci, pentru ce este bun WiGig? În acest moment, WiGig ar funcționa cel mai bine ca un compliment pentru actualul dvs. Wi-Fi, în loc să îl înlocuiască. Unele dintre utilizările care pot fi posibile în curând includ:

  • Un înlocuitor pentru conexiunile prin cablu, cum ar fi HDMI
  • Conectarea echipamentelor de realitate virtuală și realitate augmentată atunci când se află în aceeași cameră

peruca-realitate-virtuala

  • Aplicații de streaming multimedia, jocuri și rețele
  • Permițând telefoanelor, tabletelor și computerelor să transmită fără fir un televizor de înaltă rezoluție sau alt monitor din aceeași cameră

În ce este diferit de Wi-Fi 6?

WiGig este mult mai rapid decât Wi-Fi 6. Cu toate acestea, Wi-Fi 6 este mai flexibil decât WiGig, deoarece Wi-Fi 6 poate călători prin obiecte precum pereți și călătorește mai departe. În acest moment, majoritatea dispozitivelor WiGig trebuie să fie autonome. Cu alte cuvinte, aveți nevoie atât de adaptorul wireless WiGig pentru a comunica cu un anumit receptor printr-un flux direct.

Într-o zi este posibil să puteți cumpăra un router compatibil WiGig și un laptop cu capacitatea WiGig și să obțineți viteze incredibile în timp ce computerul se află în raza de acțiune a routerului. Aceste tipuri de dispozitive sunt puține și departe de astăzi. Wi-Fi 6 va fi disponibil pe scară largă în curând și, chiar dacă nu are viteza fulgerului WiGig, veți vedea în continuare o îmbunătățire semnificativă față de conexiunile dvs. actuale.

peruca-fericit-repede

Știm că tehnologia se îmbunătățește continuu și, recent, Qualcomm a anunțat că au primele chipset-uri Wi-Fi 802.11ay. Acestea sunt următorul nivel al WiGig și au capacitatea de a atinge viteze de până la 10 Gbps pentru toate dispozitivele. Tehnologia WiGig ar putea atinge teoretic viteze de 40-50 Gbps, dar dispozitivele actuale nu sunt capabile să gestioneze astfel de rate de transfer de date, așa că au multe de recuperat!

Deci, deși viteza WiGig poate părea a fi Wi-Fi, nu este încă practic pentru utilizarea de zi cu zi. Cu toate acestea, Wi-Fi 6 vă va îmbunătăți semnificativ experiența față de standardul 802.11ac actual.