Ce este Windows 11 pentru ARM și pentru cine este?

Winodws11 Arm On Surface Featured
⏱️ 9 min read

Calculatoarele ARM sunt acum mai populare ca niciodată. Deci, nu este surprinzător că puteți obține Windows 11 pentru ARM ca alternativă la versiunea tradițională pe care o folosesc majoritatea oamenilor. Ambele versiuni ale Windows 11 arată și simt la fel. Cu toate acestea, sub capotă există diferențe majore care aduc avantaje și compromisuri majore la masă.

ARM vs. Calculatoare x86

Horoscop chinezesc 2023 anul iepure...
Horoscop chinezesc 2023 anul iepurelui de apă neagră.

Windows 11 pentru ARM poate rula numai pe computerele ARM. În schimb, Windows 11 obișnuit poate rula numai pe computere x86 (în special x86-64).

Aceste două tipuri de computere se referă la „arhitectura” CPU-urilor (Unități centrale de procesare) din interiorul acestor computere. În cazul procesoarelor x86, acestea sunt concepute pentru a procesa instrucțiuni în cel mai scurt număr de linii de limbaj mașină posibil.

Windows Arm X86

Aceasta înseamnă că instrucțiunile sunt foarte condensate și complexe. Executarea unei instrucțiuni complete poate dura mai multe cicluri ale ceasului procesorului. Acesta este motivul pentru care sunt cunoscute și ca CISC sau Set de instrucțiuni complexe Calculatoare.

Calculatoarele ARM, pe de altă parte, procesează instrucțiuni mai scurte și mai simple, care pot fi finalizate într-un singur ciclu de ceas. Aceasta este cunoscută ca a Set de instrucțiuni redus Computer (RISC).

În mod tradițional, procesoarele x86 au oferit performanțe absolute mult mai bune decât procesoarele ARM, dar folosesc ordine de mărime mai multă putere. Aceasta nu este o afacere mare pentru un computer conectat la un perete. Dispozitivele care funcționează cu baterii, pe de altă parte, trebuie să utilizeze cât mai puțină energie posibil. Procesoarele ARM au explodat în popularitate datorită dispozitivelor precum smartphone-urile și tabletele.

Smartphone Windows Arm

Datorită pieței de smartphone-uri, dezvoltarea procesorului ARM a intrat în exces. Astăzi, cele mai bune procesoare ARM sunt la fel de rapide (sau chiar mai rapide) decât procesoarele x86. Acesta este unul dintre motivele pentru care Apple și-a mutat întreaga linie de computere la computere „Apple Silicon” bazate pe ARM.

Pentru o explicație aprofundată a diferenței, consultați explicatorul nostru ARM și CPU x86.

Windows 11 pentru ARM pe scurt

Acest lucru ne duce la Windows 11 pentru ARM în special. Aceasta este a treia versiune ARM de Windows, după Windows RT (bazat pe Windows 8) și Windows 10 pe ARM.

Windows Arm Desktop

Windows 11 pentru ARM este proiectat special pentru cea mai recentă tehnologie CPU ARM pe 64 de biți. A fost compilat pentru a rula pe acele procesoare RISC.

Veți găsi ARM pe dispozitive precum Microsoft Surface Pro X, Samsung Galaxy Book Go, Acer Spin 7 și HP Elite Folio.

Aceste laptopuri, tablete și computere convertibile oferă o experiență Windows pe computere cu o durată de viață extrem de lungă a bateriei. De asemenea, tind să fie mai subțiri, mai reci și mai ușoare decât sistemele x86 consumatoare de energie.

Când rulați software-ul nativ ARM pe aceste computere, ați fi greu să faceți diferența față de un computer x86. S-ar putea să vă bucurați de performanțe mai rapide, în funcție de procesorul ARM specific. Diferența reală intră în joc atunci când încercați să rulați aplicații Windows non-ARM.

Cum rulează aplicațiile Windows non-ARM

Deoarece aplicațiile destinate versiunii x86 a Windows 11 nu pot rula direct pe un procesor ARM, trebuie să existe o formă de traducere. Soluția Windows 11 pe ARM pentru aceasta este emularea.

Windows Arm Surfacexgirl
Sursa imagine: Microsoft

Emularea este o tehnică de programare a computerului în care un tip de arhitectură de computer este simulat pe altul. Există de fapt o diferență importantă între „simulare” și „emulare”. Cu toate acestea, de dragul argumentării, le vom trata la fel aici.

Mediul emulat face ca software-ul x86 să „credă” că rulează pe un computer x86. Primește toate intrările și ieșirile corecte pe care le așteaptă. Sună grozav, dar emularea are o penalizare semnificativă de performanță. Suplimentarul de replicare a unei întregi arhitecturi de computer își asumă o taxă asupra procesorului ARM.

Aplicațiile emulate care rulează pe Windows 11 pentru ARM pot funcționa lent. Aceasta nu este o problemă majoră pentru aplicații relativ simple, cum ar fi procesoarele de text, dar software-ul multimedia sau pentru jocuri video este nepractic pentru moment.

Totuși, aceasta nu este singura modalitate de a face ca software-ul x86 să ruleze pe hardware ARM. Apple folosește traducerea software-ului mai degrabă decât emularea. Ei fac acest lucru folosind un program special numit Rosetta II, care recompilează software-ul Mac conceput pentru Mac-uri Intel x86.

Nu puteți cumpăra Windows 11 pentru ARM (încă)

În timp ce scriem acest lucru, Windows 11 pentru ARM este disponibil numai pentru OEM (producătorii de echipamente originale) care produc și vând computere. Cu alte cuvinte, singura modalitate de a obține în mod legal Windows 11 pe ARM este să cumpărați un computer care vine cu acesta instalat.

Dacă aveți un computer sau un dispozitiv ARM pe care doriți să porniți Windows 11, există modalități de a face acest lucru. Proprietarii de Apple Silicon Mac nu mai pot porni dual Windows 11, așa că există proiecte pentru ca acest lucru să funcționeze. Software-ul comercial pentru Mac Paralele folosește Windows 11 pentru ARM ca parte a soluției, dar utilizatorii nu au acces direct la acesta.

În afară de Parallels, orice alt proiect ar cere utilizatorilor să descarce o copie fără licență a Windows 11 pentru ARM și, prin urmare, este ilegal până când Microsoft începe să vândă licențe cumpărătorilor individuali.

Cine ar trebui să folosească Windows 11 pentru ARM

Deoarece în prezent puteți obține Windows 11 pentru ARM doar cu un computer nou proiectat să îl ruleze, această întrebare este de fapt mai mult despre cine ar trebui să cumpere unul dintre aceste computere Windows bazate pe ARM?

Windows Arm Surfacexdraw
Sursa imagine: Microsoft

Aceste laptopuri, tablete și convertibile sunt în general foarte subțiri și ușoare. Oferă o durată de viață a bateriei pe tot parcursul zilei (și mai departe) și vor rula toate aplicațiile unui sistem obișnuit Windows 11. Adică, atâta timp cât există o versiune pe 32 de biți a aplicației în cazul software-ului x86.

Cu toate acestea, există o mare diferență între a rula din punct de vedere tehnic o aplicație și a o rula bine. Dacă nu există o versiune ARM nativă a unei aplicații pe care trebuie să o rulați pe computer, atunci este esențial să cercetați cât de bine funcționează sub emulare. În mod alternativ, dezvoltatorul poate să fi publicat planuri de a lansa un port ARM nativ al aplicației lor în viitorul apropiat. Acest lucru vă poate face posibil să mergeți pe ruta ARM Windows.

Marea majoritate a utilizatorilor vor fi bine. Presupunând că pur și simplu caută un computer care oferă productivitate generală. Gândiți-vă la aplicații precum un browser web sau munca de birou. Cu toate acestea, dacă este tot ce aveți nevoie, vă recomandăm insistent să vă uitați la computerele Apple bazate pe ARM. De asemenea, rulează practic toate aplicațiile generale de productivitate fără problemele de performanță sau compatibilitate din Windows 11 pentru ARM.

Nu este gata pentru Primetime

Fără îndoială, Microsoft va continua să introducă resurse de dezvoltare în sistemul său de operare ARM. Totuși, este greu să recomanzi Windows 11 pentru ARM oricui în starea sa la momentul scrierii.

Este posibil să vedem la un moment dat o soluție mai eficientă asemănătoare Rosetta 2. Acest lucru ar trebui să atenueze problemele de performanță ale emulării software-ului x86, dar nu există nicio promisiune în acest sens.

Foaia de parcurs Windows este în mare parte x86 pentru viitorul previzibil. Deci, nu există prea multe stimulente pentru dezvoltatori să creeze porturi ARM pentru software-ul lor. Acest lucru este în contrast cu Apple. Compania respectivă a intrat all-in pe ARM. Aceasta înseamnă că toți dezvoltatorii macOS nu au de ales decât să producă aplicații native pe măsură ce trece timpul.

Credit imagine: Utilizarea Cortana pe Surface Pro 4 prin 123RF

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x