Ce face rapid un computer?

Was macht einen Computer schnell?
⏱️ 6 min read

Performanța componentelor computerului poate fi măsurată în gigaherți și gigaocteți, dar întregul nu este neapărat egal cu suma părților sale. Este greu de măsurat dacă un computer este „rapid”, deoarece exact aceeași configurare hardware se poate simți rapid sau lent, în funcție de modul în care interacționează piesele și de modul în care utilizați computerul. Dacă doriți ca computerul dvs. să se simtă rapid, va trebui să vă asigurați că vă concentrați pe obținerea pieselor potrivite pentru a lucra împreună.

Declinarea responsabilității: există excepții de la toate; generalizările de mai jos presupun niveluri diferite de utilizare a lumii reale de către oamenii obișnuiți.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Unitatea centrală de procesare (CPU)

Acesta este „creierul” computerului și este vital atât pentru rularea unor programe mai complexe, cât și pentru multitasking mai eficient. Cu toate acestea, nu vă lăsați păcăliți de o viteză de ceas mai mare (măsurată în GHz / secundă) – funcționează mult mai bine un procesor.

Luați, de exemplu, un procesor de 2,7 GHz (rulează 2,7 miliarde de ori pe secundă) față de un procesor de 3,1 GHz (3,1 miliarde de cicluri pe secundă). Procesorul de 3,1 GHz funcționează de mai multe ori pe secundă, dar CPU de 2,7 GHz ar putea efectua mai mult pe ciclu dacă are mai multe nuclee, mai multe tranzistoare sau alte caracteristici suplimentare, făcându-l mai rapid. Un procesor Intel i3 și un procesor Intel i5 pot avea ambele 2,9 GHz, dar i3 este mai ieftin și mai lent, deoarece face mai puțin pe ciclu.

Un alt număr de luat în considerare aici este memoria cache a procesorului, de obicei listată ca L2, L3 sau L4. Aceasta este o memorie super-rapidă care permite procesorului să proceseze sarcini mai complexe. O dimensiune mare a cache-ului este frumoasă, dar afectează viteza doar la niveluri mai ridicate de utilizare.

Memorie cu acces aleatoriu (RAM)

fast-computer-ram

Când un om rezolvă un puzzle, de multe ori trebuie să ruleze niște informații prin creier în timp ce stochează alte biți pentru o utilizare ulterioară în memoria lor pe termen scurt. A avea mai multă memorie RAM extinde practic memoria computerului pe termen scurt, permițând mai multor programe să facă mai multe lucruri în același timp.

Spre deosebire de procesor, cantitatea (mai mulți gigaocteți!) Tinde să domine asupra calității aici, deoarece viteza mai mare a RAM și latența mai mică oferă adesea beneficii relativ marginale în comparație cu doar adăugarea mai multor. Dacă decideți între diferite generații, mai noi sunt întotdeauna mai bune: DDR4 este mai bun decât DDR3 etc.

Introducerea unei cantități mari de memorie RAM va face cu siguranță computerele mai rapide. (Și este de departe cel mai ușor lucru de actualizat.) Cu toate acestea, rețineți că beneficiile vor începe să scadă după un anumit punct, cu excepția cazului în care memoria RAM suplimentară este însoțită de un procesor care o poate utiliza pe deplin.

Unitate de disc (HDD) vs. unitate SSD (SSD)

fast-computer-ssd-hdd

Acesta este ușor: SSD-urile sunt aproape întotdeauna mai rapide și mai bune. Costă un pic mai mult și maximă la dimensiuni mai mici, dar în afară de asta, chiar și SSD-urile inferioare vor oferi creșteri semnificative de performanță pentru aproape orice computer. De obicei sunt mai silențioase, mai reci, mai fiabile, mai puțin predispuse la daune la impact și mai eficiente din punct de vedere energetic și sunt relativ ușor de actualizat.

Principalele tipuri (începând din august 2018) sunt Single Layer Cell (SLC), Multiple Layer Cell (MLC) și Triple Layer Cell (TLC). Regula generală aici este că cu cât mai multe straturi pe celulă = mai ieftină, o durată de viață mai scurtă și mai lentă. Totuși, „lent” este un termen relativ – toate sunt rapide în comparație cu HDD-urile.

Unitate de procesare grafică (GPU)

fast-computer-gpu

În general, plăcile grafice sunt programe de completare de lux din lumea computerelor. Dacă jucați jocuri video mai noi, lucrați cu o mulțime de aplicații grele sau cu criptocurrency, aveți nevoie de un GPU bun, dar în caz contrar, computerul dvs. va funcționa bine cu hardware de ultimă generație.

Un GPU este un CPU special conceput pentru grafică. Principalul lucru pe care trebuie să îl căutați aici este lățimea de bandă sau memoria care vine încorporată în GPU. Mai mare este întotdeauna mai bun în acest caz – GDDR4 bate DDR4, GDDR5 bate GDDR4 și așa mai departe – dar de obicei nu veți avea nevoie de o sumă uriașă, așa că nu vă faceți griji cu privire la obținerea celor mai multe concerte. Dacă utilizarea intenționată este extrem de înaltă, vă recomandăm să vă uitați la miezurile CUDA, umbrele, tipurile de ventilatoare și valorile de proiectare a puterii termice (TDP) pentru a vă maximiza eficiența.

Placă de bază / autobuz lateral frontal (FSB)

placa de bază a computerului rapid

Placa de bază este cea care conectează majoritatea componentelor dvs. principale, dar într-adevăr nu este atât de vitală pentru viteză. Componentele individuale pot, de obicei, să trimită date prin ea cât de repede au nevoie, deși ocazional unele sisteme (în special personalizate) de ultimă generație vor beneficia de o conexiune mai rapidă de bus frontal (FSB), astfel încât computerul să beneficieze pe deplin CPU de mare putere. În general, utilizatorii medii nu trebuie să-și facă griji.

Software

Când vine vorba de software, există câteva lucruri de luat în considerare:

  • Sistem de operare: Rularea Windows 10 pe un computer cu specificații reduse s-ar putea simți lent, dar o distribuție Linux minusculă va simți, probabil, rapid.
  • Programe: Dacă tot ce rulezi este Notepad și Firefox, nu trebuie să-ți faci griji. Cu toate acestea, redarea videoclipurilor va separa rapid setările puternice de cele slabe.
  • Programe de fundal: chiar și computerele cu specificații bune se pot împotmoli cu programe în fundal. Reducerea programelor de pornire poate ajuta foarte mult.
  • Software nou: computer vechi + software nou = puțin mai lent.
  • Mizerie generală: cu cât vă folosiți computerul mai mult, cu atât mai multe lucruri sunt aruncate din lovitură. Ștergerea și reinstalarea pot face ca unele computere să se simtă din nou ca fiind noi.

Deci, ce va face computerul meu rapid?

În cele din urmă, dacă doriți să vă faceți computerul rapid, cel mai important lucru de luat în considerare este modul în care veți utiliza computerul. Utilizatorii minimați pot scăpa de specificații minime și se pot simți bine, în timp ce editarea video pe un computer cu specificații reduse va avea senzația de a pătrunde prin melasă. Un procesor bun, o cantitate decentă de memorie RAM și un SSD vor oferi toată viteza de care are nevoie un utilizator mediu, dar dacă aveți nevoi mai intense, va trebui să faceți unele cercetări pentru a vă asigura că sistemul dvs. măsoară.

Credit de imagine: GPU nVidia G71, Consiliul mamei

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x