Sunt în domeniul software-ului de 2 decenii. Am lucrat cu o mulțime de programatori din diferite țări din diferite sectoare de afaceri, de la telecomunicații și asigurări la servicii bancare online și asistență medicală.

Acum 20 de ani, când eram începător, cuvintele „expert” și „senior” sau „lider” însemnau mai mult sau mai puțin același lucru pentru mine. Pe măsură ce am crescut în carieră și am lucrat cu oameni cu abilități diferite, am ajuns să atribuie un sens specific fiecăruia dintre acești termeni care descrie diferite dimensiuni ale abilităților oamenilor.

Junior, Senior, Expert

Există multe modalități de a seta aceste titluri. Unul care mi se pare deosebit de interesant este despre abilitățile lor de rezolvare a problemelor:

Ce inseamna de fapt titluri precum Junior Senior si

Cel mai bun mod în care am venit pentru a defini aceste titluri este să mă uit la provocările cu care se confruntă.

În loc să ne concentrăm asupra cerințelor pentru un rol, putem obține o definiție mai bună examinând provocările fiecărui nivel.

Principala provocare a unui junior este să învețe tehnologia. Sunteți nou în companie și ei folosesc Node, React, Python … trebuie să învățați tehnologia lor ca primul pas pentru a deveni productiv. Acest lucru nu trebuie neapărat să dureze atât de mult. Dacă aveți experiență anterioară cu ceva similar sau computerele în general, învățați mai repede. De asemenea, este posibil să trebuiască să dezvățați unele lucruri pentru a absorbi pe deplin noile lucruri.

Principala provocare a unui senior este să învețe domeniul. Știți .NET și sunteți angajat la o companie care scrie codul .NET. Puteți citi codul lor, dar nu aveți idee despre problema rezolvată. Provocarea dvs. este să învățați cunoștințele domeniului pentru a înțelege contextul codului și de ce este structurat într-un anumit mod pentru a rezolva un anumit set de probleme.

Principala provocare a unui expert este de a ajuta seniori și juniori să elaboreze o soluție care să rezolve problemele specifice domeniului. Experții dezlănțuie adevărata putere a echipei prin răspândirea cunoștințelor lor în domeniul și stiva tehnologică. Ei sunt cei cu o înțelegere coezivă a afacerii în ansamblu.

1611990186 222 Ce inseamna de fapt titluri precum Junior Senior si

Când cineva tocmai se alătură echipei, este implicit la nivelul juniorilor, indiferent de câți ani de experiență au. Dar dacă știu stiva tehnologică, pot fi considerați senior.

Este important să rețineți că aceste titluri nu sunt permanente. Oamenii sunt diferiți: învață lucruri diferite la viteze diferite și fiecare are o cunoaștere unică.

Un dezvoltator experimentat poate învăța tehnologia în câteva zile și poate deveni senior. Un test rapid al vechimii este să-i întrebi despre lucrurile care nu le plac în legătură cu tehnologia. Când cineva cunoaște bine o tehnologie, are o idee bună despre limitările și punctele forte ale tehnologiei.

De asemenea, vârsta nu are nicio legătură cu vechimea. Este doar un joc de cuvinte în fișele posturilor care îi entuziasmează pe juniori mai în vârstă.

Atunci când cineva este vânat de la o companie rivală, există șanse mari să cunoască deja domeniul, prin urmare poate fi considerat un expert.

Granița dintre seniori și experți nu este atât de evidentă. Experții pot folosi fluent jargonul tehnic al domeniului, dar ceea ce îi separă de seniori este înțelegerea lor holistică a modului în care software-ul este utilizat pentru a rezolva problemele de afaceri.

Când puneți o întrebare generală de la un expert, de obicei nu primiți un răspuns simplu „da” / „nu”, ci mai degrabă un „da și nu” sau „depinde”. Acest lucru se datorează faptului că experții pot vedea problemele în profunzime cu contra și pro și inevitabilele compromisuri. De obicei, au nevoie de mai multe informații pentru a distila întrebările simple la altele mai specifice pentru problema în cauză și apoi dau un „da” / „nu”.

Conduce

Principala provocare a liderului este să se asigure că toată lumea se mișcă în direcția corectă în întreaga echipă:

  • Experții își împărtășesc domeniul și cunoștințele tehnice cu seniori și juniori
  • Seniori învață cunoștințele domeniului și își împărtășesc cunoștințele tehnice cu juniorii
  • Juniorii rămân curioși și motivați să învețe mai multe
1611990187 758 Ce inseamna de fapt titluri precum Junior Senior si

Realitatea este mai complexă decât asta, dar, de dragul acestui scurt articol, este suficient să spunem că liderul stabilește ritmul echipei și că cei mai buni lideri plumb din spate după cum spune un profesor de administrare a afacerilor la Harvard Business School:

Liderii pot încuraja idei descoperitoare nu cultivând adepți care pot executa, ci construind comunități care pot inova. – Linda A. Hill

Cu experienta

Majoritatea anunțurilor pentru locuri de muncă solicită un candidat cu experiență. Din păcate, acest lucru blochează majoritatea juniorilor dintr-un prinde 22:

1611990187 502 Ce inseamna de fapt titluri precum Junior Senior si
sursă: http://forlackofabettercomic.com/?id=107

Dar angajarea unui dezvoltator cu experiență nu este întotdeauna formula succesului. Vrei să te asiguri că echipa are un amestec bun de niveluri diferite. Având juniori în echipă îi face pe seniori și experți să explice concepte și să devină și mai buni la locul de muncă.

Cei care știu, știu. Cei care înțeleg, învață. – Aristotel

Ar trebui să aveți grijă atunci când angajați oameni cu experiență (nivel senior și expert conform definiției noastre), deoarece aceștia tind să fie mai opiniți cu privire la modul în care ar trebui făcute lucrurile. În funcție de demografia echipei, ei pot ajunge să dezechilibreze echipa și să omoare motivația celorlalți.

Poate doriți să lăsați un pic de decalaj între ceea ce cer cerințele postului și abilitățile unei persoane. Acest decalaj îi face să vină la muncă, deoarece le oferă un sentiment de creștere și progres. Altfel, s-ar putea să se plictisească și să plece mai repede decât ți-ai dori.

Nu te angajezi pentru abilități, te angajezi pentru atitudine. Puteți oricând să predați abilități – Simon Sinek

Profesional

Uneori cuvântul „profesionist” este confundat cu „senior”, „expert”, „experimentat” sau „plumb”. Spre deosebire de un hobbyist, un profesionist este cineva care face o activitate pentru bani.

Cineva care gătește o masă acasă pentru familie nu este un bucătar profesionist. Cineva care gătește la un restaurant este.

Când vorbim despre un „profesionist”, ne referim adesea la cineva care:

  • este atent la servicii și face tot posibilul pentru a oferi un serviciu bun în schimbul banilor.
  • își lasă viața personală în afara muncii și se străduiește să obțină cel mai bun serviciu posibil (deși variază între culturi de muncă și generații).
  • creează încrederea necesară pentru a dobândi și păstra clienții.

Un „junior” poate expune un comportament profesional în timp ce cineva aflat în poziția de „lider” poate demonstra comportamente care nu sunt profesionale.

Specialist vs. Generalist

Specialistul are cunoștințe profunde despre un anumit teanc sau domeniu tehnologic, dar nu înțelege neapărat imaginea de ansamblu.

De exemplu un generalist Inginer UX, poate avea o gamă largă de abilități, dar nu neapărat la fel de profunde ca un dezvoltator specializat front-end:

1611990187 226 Ce inseamna de fapt titluri precum Junior Senior si
Un mod extrem de simplificat și binar de a reprezenta abilitățile unui inginer UX

Trivia: Dacă vă strângeți ochii, puteți vedea În formă de T a diagramei de îndemânare.

Pe de altă parte, un dezvoltator specializat front-end poate avea cunoștințe foarte profunde despre implementarea unui site web, dar nu neapărat alte discipline relevante:

1611990187 486 Ce inseamna de fapt titluri precum Junior Senior si
Un mod extrem de simplificat și binar de a reprezenta abilitățile unui specialist front-end

Dan Abramov este o pictogramă din scena de programare front-end. El este cel mai faimos membru al Reacţiona echipa de pe Facebook. Odată a spus:

Și în ultima vreme a continuat să articuleze cu umilință lucruri pe care nu le știe:

Lucruri pe care nu le știu din 2018
28 decembrie 2018 * ☕️ 6 min de citire Oamenii presupun adesea că știu mult mai mult decât știu de fapt. Nu este o problemă rea …exagerat.io

Acesta este un bun exemplu că, pentru a fi un bun rezolvator de probleme, nu trebuie să știi totul. Concentrarea asupra problemei în mână este cheia.

Așa că o aveți: o explicație a titlurilor Junior, Senior, Expert, Lead, Professional, Specialist și Generalist în domeniul software-ului.

Ți-a plăcut ce ai citit? Amabil urma să fiu anunțat când scriu ceva nou. Sunt și pe Stare de nervozitate și Linkedin.