Ce se întâmplă dacă ți-ai putea încărca smartphone-ul doar o dată pe săptămână?

Ce se întâmplă dacă ți-ai putea încărca smartphone-ul doar o dată pe săptămână?

La mijlocul până la sfârșitul anilor ’90, unul dintre cele mai mari puncte de vânzare pentru un telefon a fost durata de viață a bateriei. Dacă telefonul dvs. trebuia încărcat la fiecare trei zile, acest lucru a fost considerat o neplăcere. De îndată ce era smartphone-ul a intrat în sine și a luat lumea în asalt, statu quo-ul a devenit mult mai dezamăgitor, bateriile nu au nevoie de mai mult de o zi sau cam atât pentru a se descărca complet. Unele smartphone-uri nici măcar nu supraviețuiesc unei zile de lucru obișnuite, făcându-le uneori inutile în momentele în care sunt cele mai necesare (de exemplu, efectuarea de apeluri telefonice!). Ce se întâmplă dacă am începe să stabilim bara pentru durata de viață a bateriei la locul în care așteptam cu nerăbdare secolul 21, în așteptarea noilor realizări în tehnologie?

S-ar putea întâmpla mai devreme decât crezi

Pentru a înțelege de ce smartphone-urile își descarcă atât de repede bateriile în comparație cu omologii lor „mai stupizi”, trebuie să înțelegem ce diferențe există între cele două care creează un decalaj atât de mare în durata de viață a celulei. Cel mai mare care îmi vine în minte are de-a face cu ecranul LCD mare care alcătuiește elementul central al oricărui dispozitiv mobil. Această piesă masivă de hardware ocupă o bucată la fel de masivă din rezervele de energie ale dispozitivului. Pe de altă parte, aveți diferite componente care alcătuiesc cea mai mare parte a capacității unui smartphone de a funcționa ca ceea ce ar putea fi conceput practic ca un computer miniatural.

Cu toate acestea, ecranul este probabil unul dintre cele mai deranjante lucruri care demonstrează cât de insuficientă este tehnologia modernă a bateriei pentru a satisface nevoile consumatorilor și ale întreprinderilor dintr-o lume conectată. În timp ce în prezent facem aproape totul sub soare pentru a încerca să funcționeze mai eficient bateriile – inclusiv îmbunătățirea sistemelor de operare a smartphone-urilor în așa fel încât să utilizeze mai puțină energie – există și alții care (pe bună dreptate) cred că ar trebui să luăm un uită-te la porcul enorm al bateriei pe care l-am tencuit în fața fiecărui dispozitiv.

O astfel de organizație – cunoscută sub numele de Bodle Technologies – a dezvoltat un material care schimbă faza care ar putea rezolva problema ecranului în același mod în care afișajul E-Ink Amazon Kindle a revoluționat durata de viață a bateriei cititoarelor electronice. Vedeți, tehnologia E-Ink a fost dezvoltată în așa fel încât imaginile să poată fi afișate doar în stil monocrom. Acest lucru este minunat pentru prezentarea materialului de lectură, dar nu neapărat un avantaj pentru vizionarea unui videoclip pe YouTube. Materialul menționat anterior pentru schimbarea fazelor are capacitatea de a se schimba într-o varietate de culori, în funcție de semnalele electrice pe care le primește. În esență, ecranul va funcționa pe un principiu similar cu tehnologia E-Ink, doar într-o varietate de culori.

gstbattery-material

Suntem prea optimisti?

Implicațiile acestui nou material (scurtat cu abrevierea „GST”) înseamnă că putem începe să ne gândim la o durată lungă de viață a bateriei ca la ceva realist de așteptat de la un smartphone. Cu toate acestea, cât de mult impact va avea un ecran GST asupra bateriei dvs. este, totuși, ceva care este complet dezbătut. Eu însumi nu sunt convins că va prelungi durata de viață a celulei la fel de mult pe cât crede Dr. Peiman Hosseini – fondatorul Bodle Technologies – (o săptămână, potrivit declarația sa aici). De asemenea, trebuie să luăm în considerare faptul că afișajul E-Ink economisește o mulțime de baterii, deoarece pixelii nu trebuie agitați într-o asemenea măsură din cauza a ceea ce este Terminat cu ecranul. Modul în care este folosit un smartphone, aș spune că un ecran GST ar avea un impact vizibil, dar cercetătorii ar trebui să găsească în continuare o modalitate de a face un compromis fericit între densitatea energiei unei baterii și puterea pe care o folosește hardware-ul conectat la acesta.

Tu ce crezi? GST își va ține promisiunea de a prelungi semnificativ durata de viață a bateriei? Crezi că s-ar putea dubla? Spune-ne într-un comentariu!

Credit de imagine: Samsung Galaxy S6 Edge

Scroll to Top