Dacă sunteți nou în dezvoltarea web și sunteți pe piață pentru un laptop nou, s-ar putea să vă întrebați ce sistem de operare este cel mai bun.

Spoiler: nu există un răspuns direct. Este posibil ca preferința unei persoane să nu fie cea mai potrivită pentru dvs.

Spre deosebire de unele iOS sau unele tipuri de dezvoltare a aplicațiilor, instrumentele pentru dezvoltarea web sunt toate agnostice ale sistemului de operare. Puteți scrie HTML, CSS și JavaScript pe Windows, Mac, Linux și chiar ChromeOS dacă doriți să fiți puțin creativi.

Deci, deși nu veți găsi un răspuns definitiv în acest articol, iată câteva argumente pro și contra pentru fiecare dintre cele trei sisteme de operare majore, Windows, Mac și Linux.

Windows

Windows este cu ușurință cel mai popular sistem de operare în ceea ce privește cota de piață, cu un estimat 87,89% de computere care rulează o formă a sistemului de operare. De asemenea, dispozitivele Windows tind să fie mai ieftine și mai configurabile decât dispozitivele Apple.

Unii oameni au probleme cu dezvoltarea mai avansată cu Windows, cum ar fi punerea în funcțiune a containerelor Docker, probleme cu Node și npm și așa mai departe. Un motiv pentru aceasta este că utilitarul implicit pentru linia de comandă pentru Windows este PowerShell, care este destul de diferit de Bash găsit pe majoritatea serverelor care rulează Linux.

ad-banner

Dar pentru dezvoltarea web de bază, tot ce aveți nevoie este un editor precum VSCode, care este un alt produs Microsoft.

Recent, Microsoft a adoptat tehnologii open source și vă permite să instalați lucruri precum un terminal Bash cu Subsistemul Windows pentru Linux. Aceste progrese ar trebui să reducă și mai mult decalajul dintre sistemele de operare Windows și Unix, cum ar fi MacOS și Linux.

MacOS

Calculatoarele care rulează MacOS alcătuiesc aproximativ 9,68% din cota de piață totală, care a crescut încet în ultimul deceniu.

În timp ce computerele Apple tind să fie mai scumpe decât cele care rulează Windows, multe jură prin calitatea lor de construcție și flexibilitatea sistemului MacOS bazat pe BSD Unix. Pentru dezvoltatorii web, în ​​special pentru cei care funcționează cu backend-ul, MacOS este suficient de aproape de Linux pe care rulează multe servere, ceea ce face ca dezvoltarea să fie mai ușor de accesat.

Unul dintre avantajele subevaluate pe care le au computerele MacOS este că, cu Windows rulând într-o mașină virtuală, pot rula toate browserele majore pentru testare. Dacă unul dintre obiectivele tale ca dezvoltator web este să realizezi compatibilitate completă, posibilitatea de a-ți testa proiectele în Chrome, Firefox Safari, Opera, Internet Explorer și Edge este un mare plus.

Linux

Linux este peste tot. Este ceea ce rulează web, cu sistemele de operare Unix și Unix-like care rulează pe aproximativ 67% din toate serverele web începând cu 2016. Android, cel mai popular sistem de operare mobil din lume, este construit pe Linux.

Dar desktop-ul Linux funcționează numai aproximativ 1,72% dintre toate computerele desktop și a alunecat încet de-a lungul anilor.

Acestea fiind spuse, Linux este foarte popular printre dezvoltatori, care laudă sistemul de operare pentru că este gratuit (atât în ​​libertate, cât și în bere) și capacitatea de a instala rapid tot ce aveți nevoie pentru mediul dvs. de dezvoltare.

Cu toate acestea, nu toate dispozitivele funcționează bine cu Linux. Kernel-ul Linux, distribuțiile – sisteme de operare unice care rulează kernel-ul Linux precum Ubuntu, Linux Mint, Red Hat și așa mai departe – și dezvoltatorii de aplicații sunt în mare parte proiecte open source. Aceasta înseamnă că sunt susținuți în mare parte de voluntari care lucrează la aceste proiecte în timpul liber.

În timp ce multe dispozitive care rulează Linux sunt considerate sigure, deoarece atât de mulți oameni examinează codul și trimit patch-uri pentru a remedia vulnerabilitățile noi, unele hardware nu vor funcționa din cutie. Asigurați-vă că faceți cercetările în prealabil pentru a vedea dacă computerul sau componentele pe care le cumpărați sunt acceptate corespunzător sau cumpărați un dispozitiv cu multă asistență, cum ar fi Lenovo Thinkpad sau Dell XPS.