Ce sunt codurile de semnal sonor și cum să le interpretăm

Ce sunt codurile de semnal sonor și cum să le interpretăm
⏱️ 5 min read

Atunci când utilizați un computer, mai ales dacă este un model mai vechi, este posibil să întâlniți o problemă foarte ciudată care îl împiedică să pornească. Uneori se întâmplă la prima pornire a zilei, iar uneori apare după un accident și apare după repornirea computerului. Ecranul va fi negru și PC-ul nu va porni, dar va emite o serie de zgomote în timp ce este blocat într-un limb ciudat de boot.

Acesta este ceea ce este cunoscut sub numele de „cod beep” și este o modalitate prin care computerul dvs. vă anunță că a mers ceva în neregulă. Dacă vă regăsiți cu un computer care nu face altceva decât să emită un sunet, probabil că înseamnă că trebuie să faceți câțiva pași suplimentari pentru ca acesta să funcționeze din nou. Dar cum descifrezi ce să faci dintr-o serie aparent aleatorie de bipuri?

Ce se întâmplă sub capotă

Pentru a înțelege de ce sună computerul, trebuie mai întâi să înțelegem ce face un computer când pornește. Chiar înainte de a pune totul în funcțiune, efectuează ceea ce se numește POST sau „Auto-test la pornire”. Scopul acestui test este să vă asigurați că hardware-ul computerului nu conține erori, astfel încât să poată porni fără probleme. De obicei, acest proces trece atât de tăcut încât nu știi că are loc.

Dacă POST detectează că ceva este dezactivat, va încerca să-l avertizeze pe utilizator că ceva nu este în regulă. Dacă este o eroare minoră, va emite un semnal sonor și va afișa un avertisment pe ecran care vă va spune ce nu este în regulă. Cu toate acestea, datorită naturii hardware-ului și a vitalității fiecărei componente pentru a pune în funcțiune un computer, este posibil să nu primiți un mesaj pe ecran. Dacă ceva nu este în regulă cu placa video sau RAM, de exemplu, computerul nu vă poate afișa o eroare prin intermediul monitorului. Prin urmare, se bazează pe emiterea de sunete de pe placa de bază pentru a vă avertiza că ceva nu a mers bine.

Ce sa fac

Deci, un computer nu a reușit testul POST și acum scoate sunete sonore. Ce faci în această situație?

Dacă POST este capabil să afișeze un mesaj pe ecran, atunci ai noroc! Puteți citi pur și simplu ce are de spus mesajul de eroare. Apoi, fie îl puteți rezolva singur, fie raportați problema producătorului computerului. Dar să presupunem cel mai rău și să spunem că computerul nu arată nimic pe ecran. Cum traduceți aceste bipuri în ceva pe care îl puteți utiliza de fapt?

Traducerea bipurilor

Fără un mesaj de eroare de care să dispari, ar trebui să te bazezi pe bipuri pentru a-ți spune ce a mers prost. Din fericire, codurile sonore sunt în principiu mesaje de eroare sonore, care vă spun ce a funcționat greșit în computer. Partea dificilă este descifrarea semnificației din spatele semnalelor sonore, astfel încât să puteți diagnostica și remedia problema.

Înainte de a intra în a afla ce înseamnă bipurile, ar trebui să aflați cine a făcut placa de bază în interiorul computerului. Este posibil ca diferiți producători să fi implementat coduri sonore diferite în sistemul lor, deci cel mai bine este să verificați din nou cine a proiectat placa de bază înainte de a căuta o soluție. Rețineți că producătorul plăcii de bază poate fi diferit de persoanele care v-au vândut computerul! Dacă nu aveți nicio idee despre cine v-a creat placa de bază, va trebui să deschideți carcasa și să căutați înăuntru un logo sau o marcă precum următoarea imagine.

beep-codes-identifty

Odată ce ați făcut acest lucru, trebuie să verificați ce coduri sonore a creat de producător pentru hardware. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca și căutarea mărcii plăcii de bază și apoi „codul sonor” în motorul de căutare preferat. Acest lucru ar trebui apoi să afișeze site-urile producătorilor sau forumurile de ajutor care vor enumera codurile pentru dvs. Există unele site-uri web care au un director de cod sonor dedicat, cum ar fi Aceasta de la Computer Hope.

coduri sonore-exemple

Sperăm că mesajul de eroare vă este ușor de înțeles, astfel încât să îl puteți remedia imediat. Dacă, din păcate, nu este ceva ce poți descifra cu ușurință, probabil vei avea nevoie de ajutor de la un expert pentru a remedia problema. Anunțați-i codul sonor și eroarea generată, astfel încât să aibă o idee clară despre ceea ce nu a funcționat corect.

Nu întotdeauna un lucru rău

Uneori, producătorii de computere vor include un cod de semnal sonor care indică faptul că verificarea POST s-a finalizat fără erori. Dacă computerul dvs. face un zgomot, dar pornește complet bine, probabil că vă spune doar că totul merge bine. Dacă încă vă îngrijorează acest lucru, verificați codurile sonore ale companiei și comparați ceea ce auziți cu ceea ce enumeră.

beep-codes-normal-post

Concluzie

Fiind unul dintre cele mai criptice moduri în care un computer raportează erori, codurile sonore pot fi o problemă de rezolvat. Cu toate acestea, acum știți de ce se întâmplă, ce înseamnă și cum să le descifrați când le auziți.

V-ați mai blocat vreodată cu un computer bip? Cum ai remediat-o? Spuneți-ne mai jos.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x