Cosa sono le directory aperte e di cosa dovresti prendere nota

Ce sunt directoare deschise și de ce ar trebui să luați notă

⌛ Reading Time: 5 minutes

Directoarele deschise pe Internet sunt cam ca Wild West. Nu știi niciodată cu ce vei întâlni. Sunt relicve misterioase ale unui timp mai simplu, care îl pot duce pe Joe obișnuit pe o gaură digitală de iepure. Mai mult, directoarele deschise pot fi comori pentru acumulatori de date.

Ce este un director? Ce o face „deschisă”?

Gândiți-vă la un folder de pe computer. Majoritatea oamenilor creează dosare pentru a le ajuta să organizeze orice număr de fișiere digitale, cum ar fi documente Word sau fotografii. Pur și simplu, folderele conțin o grămadă de lucruri. Directoarele sunt în esență aceleași. La fel ca folderele de pe un PC, directoarele conțin, de asemenea, conținut digital divers. Cu toate acestea, există o diferență semnificativă: directoarele sunt accesibile prin Internet.

Pe scurt, directoarele sunt doar legături directe către diferite fișiere. Un director este „deschis” dacă acel director nu este protejat de un nume de utilizator și o parolă. Acest lucru face ca directorul și toate fișierele conținute în el să fie accesibile în mod liber de către oricine îl vizitează.

De ce există directoare deschise?

Există mai multe motive pentru care ar putea exista un director. De exemplu, gândiți-vă la un site web care vă permite să descărcați ceva. Poate sunt PDF-uri ale vechilor manuale de instrucțiuni sau poate sunt melodii promoționale pentru o casă de discuri independentă. Aceste fișiere trebuie stocate pe un server. Serverul respectiv ar găzdui un director sau o listă cu toate fișierele stocate pe acel server.

Deschideți serverul Directory

Serverele nu sunt unice pentru site-urile web mai mari și bine cunoscute. Serverele sunt deținute de persoane fizice, guverne, universități, spitale, companii – oricine are nevoie să acceseze de la distanță fișierele digitale. Dacă aceste servere sunt conectate la Internet și nu sunt securizate corespunzător cu un nume de utilizator și o parolă, înseamnă că oricine găsește directorul poate vizualiza și descărca orice conținut din acesta. Acestea ar putea fi materiale pentru un site web, fotografii personale, documente de cercetare, muzică, filme, emisiuni TV, chiar și fișiere nedorite inutile. Literal, orice și totul pot fi găsite în directoarele deschise.

Care este legalitatea directoarelor deschise?

Legalitatea directoarelor deschise și a conținutului din interior este supusă dezbaterii. Este important să rețineți că legile diferă în întreaga lume, ceea ce face problema complicată. Acestea fiind spuse, consensul general este că simpla navigare în directoare deschise nu este ilegală. Cu toate acestea, lucrurile devin mai puțin clare atunci când directorul deschis conține materiale protejate prin drepturi de autor. Materialul protejat prin drepturi de autor include lucruri precum filme, emisiuni TV, cărți electronice, muzică, jocuri video, software și orice altceva pentru care cineva ar trebui să plătească în mod normal.

Open Directory Copyright

În timp ce torrentul de filme sau muzică ar putea fi mai bine cunoscut, căutarea în directoare deschise pentru conținut protejat prin drepturi de autor a existat încă din primele zile ale internetului. Unele organizații, precum grupul olandez anti-piraterie BREIN, au vizat directoare deschise care conțin materiale protejate prin drepturi de autor, obligându-le să închidă și, în unele cazuri, să emită amenzi proprietarilor de directoare deschise.

Open Directory Curious

În general, cei care distribuie materiale protejate prin drepturi de autor sunt de obicei cei care se află în vizorul autorităților. Celor care accesează materialul pe care îl găsesc în directoarele deschise li se oferă de obicei un permis gratuit. Acest lucru se datorează faptului că ar fi nevoie de mult timp și efort pentru a depista persoanele care ar putea accesa conținut protejat prin drepturi de autor. Deci, în timp ce riscul este redus, descărcarea materialelor protejate prin drepturi de autor găsite în directoarele deschise este încă problematică.

Cum să găsiți directoare deschise

Găsirea directoarelor deschise este destul de simplă. Nu aveți nevoie de niciun software de lux sau de cunoștințe tehnice. Tot ce aveți nevoie este o conexiune la Internet și un browser. Pentru a începe să ascultați directoare deschise, îndreptați browserul către Google. În câmpul de căutare, tastați „index de /” urmat de orice doriți să căutați. De exemplu, să presupunem că vreau să găsesc directoare deschise care să conțină fișiere legate de obiecte zburătoare neidentificate. Pentru a începe căutarea, m-aș îndrepta către Google și aș tasta „index of / ufos”. Alternativ, puteți să tastați „intitle: index.of” urmat de termenul de căutare.

Open Directory Odfinder

În plus față de metoda detaliată mai sus, puteți utiliza și motoare de căutare personalizate pentru a găsi directoare deschise. Aceste site-uri funcționează exact ca alte motoare de căutare, dar extrag doar rezultatele din directoarele deschise. OD Finder, FONETASK și Palinat sunt toate motoarele populare de căutare cu director deschis, care sunt ușor de utilizat. Indiferent de metoda pe care o alegeți, rețineți că căutarea directoarelor deschise nu este o știință exactă. Sunteți obligat să veniți cu o mulțime de lucruri care au puțină relevanță pentru dvs. Acestea fiind spuse, trecerea prin junk digital ciudat face parte din distracție!

Cum să rămâneți în siguranță în directoare deschise

Explorarea directoarelor deschise poate fi foarte distractiv. Este cam ca echivalentul digital al cumpărăturilor dintr-un magazin second-hand sau al unei vânzări în garaj. Sigur, va fi o mulțime de junk, dar nu știi niciodată când poți găsi un diamant în duritate. În timp ce directoarele deschise sunt în general sigure, vă recomandăm să luați câteva precauții înainte de a vă scufunda.

Deschideți securitatea directorului

Mai întâi, asigurați-vă că protecția anti-virus / malware este actualizată. Dacă descărcați fișierele găsite în directoarele deschise, asigurați-vă că le faceți o scanare înainte de a le deschide pentru a vă asigura că nu conțin viruși. În al doilea rând, nu descărcați niciun material protejat prin drepturi de autor. Știm că este tentant, dar dacă doriți să evitați durerile de cap legale, pur și simplu nu o faceți. În cele din urmă, dacă utilizați un server de fișiere, asigurați-vă că este protejat cu un nume de utilizator și o parolă. Dacă nu faceți acest lucru, este posibil să furnizați din greșeală Internetului încă un alt director deschis de explorat. Distrează-te explorând directoare deschise!

Căutați directoare deschise? Ce cauți? Aveți experiențe interesante cu directoare deschise? Spuneți-ne în comentarii!

Legate de:

  • 5 dintre cele mai bune jocuri de tastare rapidă de pe internet
  • Cum să ștergeți datele dvs. personale de pe Internet
  • 15 meme amuzante pe internet care să te spargă săptămâna aceasta

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.