Ce sunt Neobanks numai pentru dispozitive mobile și sunt o idee bună?

Ce sunt Neobanks numai pentru dispozitive mobile și sunt o idee bună?

⌛ Reading Time: 4 minutes

Cât de des vizitați o bancă fizică reală? Cu excepția cazului în care lucrați într-o afacere cu numerar mare, folosiți o mulțime de cecuri sau chiar vă bucurați să vorbiți cu casierul dvs., probabil că nu de multe ori. Viața noastră financiară devine din ce în ce mai digitală, iar o nouă generație de bănci, „neobanca”, pariază pe finanțarea mobilă pentru a fi noul normal. Deoarece funcționează exclusiv printr-o interfață de aplicație, nu trebuie să se ocupe de menținerea niciunei infrastructuri fizice și se pot concentra pe furnizarea de aplicații bancare ieftine, bine proiectate. Acest lucru vine cu unele dezavantaje, desigur – ratele dobânzilor tind să fie mai mici, iar produsele tind să fie mai simple – dar serviciile bancare numai pentru telefonul mobil merită o privire mai atentă.

În ce este diferit un neobanc?

Există câteva lucruri care diferențiază neobăncile de ceea ce vom numi „bănci tradiționale” – instituții mari care funcționează fie online, fie prin locații de cărămidă și mortar.

  • Interfață: Băncile tradiționale tind să aibă interfețe fizice, web și mobile. Neobanks sunt aproape toate exclusiv mobile, ceea ce poate fi un dealbreaker dacă preferați să utilizați computerul pentru a vă banca.
  • Taxe: Întrucât cheltuielile lor fizice sunt minuscule și funcționează mai mult ca o startup decât o bancă, neobăncile oferă în general comisioane de cont foarte mici. Fără întreținere lunară, fără conturi minime, bancomate limitate / taxe pentru tranzacții externe. Într-un cuvânt, fără plivire prin verificarea tipăririi fine pentru taxe.
  • Ratele dobânzii (APY): Din păcate, deoarece acestea operează adesea pe o marjă subțire, neobăncile nu oferă prea mult în ceea ce privește rentabilitatea banilor dvs. De obicei, oferă conturi de verificare, care oricum nu sunt un loc minunat pentru a vă stoca banii pe termen lung.
  • Licențe bancare: Neobăncile nu sunt cu adevărat bănci „oficial”. Majoritatea sunt parteneri cu o bancă mai mare și își folosesc licența pentru a efectua operațiuni bancare. Acest lucru nu afectează foarte mult utilizatorii, deși poate fi un factor limitativ pentru neobancă.

Ce oferă neobăncile?

neobănci-bugetare

Una dintre cele mai cunoscute neobănci se numește „Simplu”, ceea ce rezumă destul de bine filosofia generală neobancară. Băncile tradiționale oferă o mulțime de produse diferite, o mulțime de opțiuni de interfață diferite și pot veni cu multe șiruri atașate sub formă de taxe ascunse și alte supărări. Neobăncile nu sunt aici pentru a vă ajuta să vă gestionați investițiile sau pentru a fi consilierul dvs. financiar; în majoritatea lor încearcă să facă banii mai ușor și mai convenabili de utilizat.

  • Instrumente de analiză a bugetului / cheltuielilor: Deoarece conturile de verificare sunt destinate în principal stocării banilor pe care trebuie să îi cheltuiți în mod regulat, este o idee bună să aveți o idee despre direcția banilor dvs. și poate să vă planificați diferite obiective în viitor. O mulțime de neobănci au făcut din aceasta o prioritate și oferă câteva instrumente foarte ușor de utilizat și flexibile pentru a vă ajuta să lucrați cu datele dvs. financiare.
  • Viteză și comoditate: Neobăncile au ca scop oferirea de informații actualizate despre banii dvs. Când efectuați o tranzacție, aceasta va apărea instantaneu și mulți dintre ei oferă instrumente pentru a trimite și primi bani mai repede decât permit băncile tradiționale.
  • Marketing de nișă: Neo-băncile nu încearcă să ajungă la toată lumea. Majoritatea își elaborează produsele special pentru persoanele care se încadrează în anumite categorii de nevoi. Unii oferă opțiuni excelente de schimb valutar pentru călătorii frecvenți, unii oferă integrarea criptomonedelor, unii oferă rambursare sau recompense pentru anumite achiziții. Noi neobănci apar tot timpul pentru a servi diferite tipuri de oameni.

Ce ai putea pierde

neobanks-miss

  • Uneori este plăcut să poți intra într-o bancă reală (sau chiar să îți verifici contul dintr-un browser) atunci când ai o problemă cu telefonul sau ai nevoie de un nivel mai ridicat de servicii.
  • Dacă sunteți în căutarea unor bănci cu o gamă largă de opțiuni de verificare, economii, împrumuturi și credite, o neobancă nu este pentru dvs. Una dintre cele mai bune caracteristici ale lor este, de asemenea, una dintre cele mai grave – sunt simple.
  • Ratele dobânzilor? Nu la neobănci. Nu veți plăti mult în taxe, dar dacă sunteți obișnuiți să recuperați câteva procente la verificare, căutați în altă parte.

Neobanks: probabil merită o lovitură

Lucrul drăguț despre neobănci, totuși, este că se deschid rapid și că nu prea ai ce pierde dând o încercare. De obicei, sunt foarte rapide și ușor de înscris și de utilizat și, dacă descoperiți că nu este pentru dvs., aveți la dispoziție o mulțime de alte opțiuni. Băncile precum Simple, Chime, Revolut, N26 și multe altele oferă opțiuni diferite pentru gestionarea financiară bazată pe smartphone-uri. Ca întotdeauna, fii atent la ceea ce faci cu banii și chiar cu o neobancă, cercetează-ți și citește amprenta. Acest articol nu este un sfat financiar.