Ce sunt unitățile RAM și cum funcționează?

Ce sunt unitățile RAM și cum funcționează?
⏱️ 4 min read

Deoarece stocarea SSD devine mai ieftină în fiecare zi, stocarea rapidă și abundentă este bine la îndemâna utilizatorului modern al computerului. Majoritatea computerelor noi vin cu SSD preinstalate, iar ultrabook-urile se bazează aproape exclusiv pe stocarea în stare solidă. Dar dacă vrei să mergi … și mai repede?

Unități RAM: nu avem nevoie de drumuri

O unitate RAM este un fel de abstractizare software a unei unități de disc. Spuneți computerului dvs. să trateze câteva stick-uri de RAM ca pe un hard disk, iar acest lucru este obligatoriu. Redistribuind memoria RAM, câștigi o creștere imensă a vitezei, dar nu fără dezavantaje.

Unitățile RAM aruncă o caracteristică definitorie a unităților de disc, care este stocarea permanentă a datelor. Ca memorie volatilă, memoria RAM este ștearsă de fiecare dată când își pierde puterea, dar compensează acest lucru fiind rapidă și agilă. Hard disk-urile și chiar SSD-urile sunt megafauna greoaie în comparație, dar pot stoca cantități mari de date la un cost redus, fără a fi nevoie de energie.

Dicotomia memoriei RAM rapide, temporare și a stocării pe disc lentă, permanentă există de zeci de ani, dar unitățile RAM dispun de toate acestea. La urma urmei, dacă putem pune un om pe Lună, de ce nu putem face hard disk-uri din RAM?

Costul scăzut al RAM a ajutat, de asemenea, la creșterea discurilor RAM. Cantitatea de memorie RAM pe care o luăm ca atare în computerele noastre l-ar face pe bunicul tău să roșească. În timp ce observăm din nou o creștere a prețului, este încă în domeniul accesibil să punem împreună un disc de 64 GB de siliciu rapid. Cu toate acestea, este încă scandalos de scump în comparație cu SSD-urile sau HDD-urile cu rotire.

Temporar, dar rapid

ram-drive-ridicol-viteză

Deoarece unitățile RAM pot stoca date numai în timp ce au energie, orice date pe care doriți să le păstrați trebuie stocate în altă parte. Aceasta înseamnă că unitățile RAM trebuie să aibă date încărcate la pornire, copiind informații de pe un mediu de stocare primar, cum ar fi un SSD. Dacă ați copiat vreodată gigaocteți de informații, știți că acest lucru necesită timp.

De aceea, folosirea unei unități RAM ca un hard disk obișnuit este greoaie. Timpul pe care l-ați putea economisi în procesare este redus cu timpul necesar încărcării datelor în RAM. Acest lucru duce la costuri mari de pornire, dar investiția este recuperată sub forma unei viteze ridicole.

comparație-viteză-unitate-RAM

Acolo unde viteza de citire secvențială pe un SSD de vârf poate depăși 500 MB / s, o unitate RAM poate sparge confortabil 5.000 MB / s și se poate îndrepta chiar mai sus.

Cazuri de utilizare

În timp ce viteza de dragul vitezei este foarte bună, pentru ce aplicație posibilă ar putea fi potrivite unitățile RAM? În ce caz de utilizare ar beneficia utilizatorul în mod vizibil de paradigma de pornire lungă / proces rapid / stocare temporară a unei unități RAM?

După cum ați putea ghici, sarcinile de calcul extrem de tehnice sunt bine adaptate la natura specifică a unităților RAM. Redarea video 3D, care este copilul poster al dorinței mai multor resurse decât ar putea avea vreodată, beneficiază foarte mult de stocarea mai rapidă. Cu cât poate introduce mai multe date pe o unitate rapidă, cu atât mai rapid poate merge codificarea. Calculul științific poate beneficia și el, dar este o nișă dificilă pe care o umplu unitățile RAM. Utilizatorul ideal beneficiază de stocare de fișiere exponențial mai rapidă, dar nu îi pasă foarte mult dacă aceste date sunt șterse.

Acesta este motivul pentru care majoritatea aplicațiilor comerciale ale unităților RAM se bazează pe copiile de rezervă ale bateriei. Acestea permit copierea datelor către stocarea persistentă în caz de pierdere de energie. Aceste dispozitive sunt, ați ghicit, exorbitant de scumpe. Sunt utilizate în principal pentru aplicații în care randamentul ridicat este critic pentru misiune, iar bugetul există pentru hardware-ul elegant, cum ar fi centrele de date.

Concluzie

Unitățile RAM sunt rapide ca toate ieșirile, dar aplicațiile lor sunt extrem de specifice. Nu sunt hard disk-uri în sens tradițional. Mai degrabă sunt medii de stocare temporară extrem de rapide, care pot fi tratate ca un hard disk de către sistemul dvs. de operare. În timp ce discurile RAM nu sunt prea utile pentru consumatori, utilizatorii tehnici pot vedea un mare impuls.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x