Cosa sono le variabili Bash e come puoi usarle?

Ce sunt variabilele Bash și cum le puteți utiliza?

Bash vă permite să legați șiruri întregi de text la variabile unice, simplificând utilizarea acestuia și scrierea scriptului. Cum funcționează și cum le puteți folosi? Să aflăm.

Ce este o variabilă?

Variabilele sunt nume ușor de reținut, care pot conține valori alfanumerice diferite. Sunt utile, deoarece permit aplicarea aceleiași funcții pe valori diferite, fără a fi nevoie să rescrieți un script / bucată de cod. De asemenea, facilitează scrierea scriptului / fragmentului de cod, întrucât în ​​loc să vă ocupați de valori individuale, puteți utiliza același nume pentru toate.

Variabile în timp real

Bash permite utilizarea variabilelor. Puteți crea variabile din mers și le puteți refolosi în timpul sesiunii curente Bash. Acestea vă pot ajuta să utilizați Bash în multe moduri diferite și vor dispărea după încheierea sesiunii curente.

De exemplu, să presupunem că vizitați o grămadă de site-uri. S-ar putea să faceți cercetări sau să scrapați date. Puteți crea următoarea variabilă:

După aceea, dacă doriți să vizitați site-ul nostru cu Firefox, puteți doar să tastați:

ad-banner
Cum se utilizează variabilele Bash Deschideți variabila în Firefox

Mult mai ușor – și mai ușor de citit. $sitea variabila va rămâne mapată pe site până când îi schimbați manual conținutul sau se încheie sesiunea Bash. Și, desigur, puteți crea mai multe variabile, cum ar fi siteb, sitec, și sited.

Când configurați noi variabile, puteți utiliza orice nume doriți și stoca orice șiruri alfanumerice în interiorul lor. Rețineți, totuși, că sunt sensibile la majuscule și minuscule în mod implicit. Prin urmare, $sitea nu ar fi la fel ca $SiteA. De asemenea, rețineți că ar trebui să utilizați ghilimele atunci când stocați șiruri cu caractere speciale în interiorul lor (inclusiv spații).

Variabile în scripturi

Variabilele din Bash sunt mai utile atunci când scrieți scripturi, deoarece vă permit să scrieți un singur script, care poate apoi să itereze prin diferite șiruri sau să acționeze pe bucăți de date personalizate. Să presupunem că scrieți un script pe care toată lumea l-ar putea folosi pe computerul său, dar de fiecare dată ar afișa o felicitare personalizată. Fără variabile, ar trebui să scrieți o versiune diferită a scriptului pentru fiecare utilizator. Cu variabile, păstrați scriptul la fel și schimbați doar numele utilizatorului.

Un astfel de script ar arăta cam așa:

Cum se utilizează variabilele Bash un script simplu

Exemplul de mai sus poate părea redundant; cu toate acestea, pe măsură ce complexitatea codului crește, variabilele devin indispensabile. Un script poate avea sute sau mii de linii și poate conține numele utilizatorului în diferite locuri. Pentru a o înțelege mai bine, luați în considerare următorul script oarecum diferit:

Cum se utilizează variabile Bash Instanțe variabile repetate

Scriptul de mai sus va folosi numele definit ca username variabilă pentru a completa textul. Dacă utilizați numele propriu-zis al utilizatorului, va trebui să îl introduceți de patru ori. Apoi, faceți același lucru pentru următorul utilizator și de patru ori pentru următorul. Iar si iar. Prin atribuirea acesteia unei variabile, trebuie să o modificați o singură dată pentru fiecare utilizator și fiecare mențiune a numelui utilizatorului în text va fi actualizată.

Variabile și pseudonime permanente Bash

Am văzut cum puteți seta temporar variabile și cum, pentru ceva mai permanent, le puteți include în propriile scripturi. Nu este posibil, totuși, să setați permanent variabile în Bash? Răspunsul este un mare „da!” și trebuie doar să editați un singur fișier: „~ / .bashrc”.

Deschideți fișierul „~ / .bashrc” în editorul de text preferat. Deoarece prefer nano, am făcut-o cu:

Cum se utilizează variabilele Bash Deschideți Bashrc

Vă sugerăm să începeți cu un test, adăugând doar o singură variabilă, astfel încât să știți unde să căutați dacă procesul nu funcționează. Treceți la sfârșitul fișierului și, într-o nouă linie, adăugați variabila. De exemplu, am setat o variabilă pentru numele meu ca:

Cum se utilizează variabile Bash Bashrc cu o nouă variabilă

Salvați fișierul și ieșiți din editor. Modificările nu vor fi aplicate imediat. Introduceți următoarele în terminal pentru ca acesta să aibă efect:

Acum puteți utiliza noua variabilă setată în sesiunea dvs. Bash:

Puteți configura oricâte variabile doriți și vă puteți simplifica foarte mult aventurile zilnice în Bash.

Pentru o creștere suplimentară a productivității, merită, de asemenea, să configurați un alt tip de variabilă: pseudonimele. Spre deosebire de variabilele tipice, care sunt mapate la datele pe care le puteți utiliza în comenzi, aliasurile sunt utilizate în locul comenzilor reale.

La fel cum puteți utiliza o variabilă ușor de reținut pentru a păstra șiruri lungi de text, puteți utiliza pseudonimele ca alternative ușoare la comenzile complexe. Puteți găsi mai multe despre ele aici, unde transformăm o comandă întreagă de compresie 7zip într-un alias cu două caractere.

Ca notă finală, chiar dacă ați setat definitiv o variabilă în .bashrc, îi puteți aloca temporar o altă valoare, așa cum am văzut mai înainte. Variabila va prezenta noul conținut până la încheierea sesiunii curente Bash (după deconectare sau repornire) sau re-sursați fișierul .bashrc.

Legate de:

  • Cum se execută comenzile Bash în fundal în Linux
  • Utilizați aceste comenzi rapide de la tastatură pentru a vă deplasa rapid în Bash
  • Comenzi de bază Bash pentru începători Linux
Scroll to Top