Ce trebuie să știți despre fotografia la 360 de grade

Ce trebuie să știți despre fotografia la 360 de grade
⏱️ 4 min read

Fotografia s-a schimbat și a crescut atât de mult și atât de rapid în ultimii ani. Printre cele mai noi și mai vibrante dintre aceste inovații se numără fotografia la 360 °. În acest articol vă vom prezenta prin tot ceea ce trebuie să știți despre fotografia la 360 ° (și, bineînțeles, despre videoclipuri) și despre modul în care puteți intra în acest nou format imagistic uimitor pentru dvs.

Vezi în jurul valorii de toate

Există, în esență, două moduri în care realizați o imagine de 360 ​​°: 1) o singură fotografie cu un obiectiv cu unghi foarte mare sau o pereche de obiective și 2) făcând o mulțime de fotografii și îmbinându-le.

În ultima perioadă a apărut o gamă de camere care au lentile cu unghi foarte mare de 180º sau mai mare, care este un unghi de vedere mai larg decât se poate vedea chiar și cu ochiul uman (la majoritatea oamenilor, care se ridică la aproximativ 160º-170º). Camere foto precum Kodak SP360, de exemplu, au un singur obiectiv cu unghi foarte mare în partea superioară a camerei, mai degrabă decât în ​​partea din față, și are un uimitor 360 ° pe orizontală și aproximativ 214 ° pe verticală. Aceasta înseamnă că lipsesc unele informații în partea de jos a imaginii unde se află corpul camerei.

Modul în care vă ocoliți acest lucru și aveți o imagine reală de 360º x 360º, care se învârte în jurul câmpului vizual, este să aveți două obiective spate în spate, și așa se face cu camere precum Samsung Gear 360. Vizualizarea obiectivelor se înfășoară în jurul camerei, oferind o vedere în cea mai mare parte neîntreruptă. Evident, trepiedul sau persoana care ține camera este, de asemenea, în fotografie.

360-video-samsung-360

După ce ați făcut fotografii sau videoclipuri cu aceste camere, le puteți vizualiza pe un telefon sau computer. Evident, pe un telefon puteți privi în jurul imaginii deplasând telefonul în jurul valorii de 360 ​​°, folosind accelerometrele interne și giroscopele din telefon pentru a orienta imaginea și permițându-vă să „priviți în jur” imaginea 360º.

Acest lucru devine și mai distractiv atunci când puneți telefonul într-o cască în stil VR, astfel încât să vă puteți folosi capul pentru a privi în jurul imaginii, ceea ce este mult mai „captivant”, așa cum se spune.

360-video-archosvr

Acestea sunt cele mai simple opțiuni, fie unul, fie două camere cu lentile 360 ​​°. Există opțiuni avansate pentru imagini cu 360 de lentile duble, cum ar fi Brahma Duet de la Brahma360.com, care folosește un aparat tipărit 3D, lentile special adaptate și software special pentru sincronizarea camerelor și cusătura imaginilor în timp real.

360-video-brahmaduo1

Mai multe imagini Cameră unică

Modul mai profesionist de a face imagini 360 este de a face mai multe imagini cu o singură cameră pe un trepied și de a le îmbina cu un software special, cum ar fi Hugin. Aceasta este o muncă foarte laborioasă. Trebuie să faceți fotografii în cerc, rotind camera și asigurându-vă că toate imaginile se suprapun. Este foarte complicat și consumă mult timp, ceea ce pune întrebarea, de ce ați face acest lucru atunci când puteți face acest lucru cu un singur hit și un singur obiectiv 360 °?

Pentru început, rezoluția imaginii terminate va fi mult, mult mai mare decât este posibilă cu o singură cameră cu obiectiv de 360 ​​° și puteți face lucruri tehnice, cum ar fi realizarea de imagini cu nivel dinamic ridicat de 360 ​​° pentru iluminarea naturalistă a graficii 3D (un subiect pe care atins în acest articol anterior).

blender-hdr-background-curtea-2

Mai multe camere foto simple

Cea mai avansată versiune a acestei tehnologii este de a avea mai multe camere de acțiune într-o platformă tipărită 3D (sau produsă comercial) și îmbinarea fotografiilor. Cusătura se realizează cu un software special care sincronizează și camerele pentru a face imaginile în același timp. De asemenea, puteți utiliza aceste platforme pentru a realiza videoclipuri VR cu rezoluții foarte ridicate.

360-video-brahma6-2

Concluzie

Fotografia 360 este o tehnologie uimitoare de imagistică de ultimă generație și încă se dezvoltă pe măsură ce vorbim, chiar dacă există deja o mulțime de produse comerciale de la producători care sări pe bandă. Cea mai interesantă și mai avansată zonă este, desigur, aplicațiile de realitate virtuală cu mai multe camere DIY pe care le-am atins chiar acum, dar acesta este un subiect mai mare și mai profesionist în afara scopului acestui articol, pe care probabil îl vom revedea altă dată. Există o mulțime de modalități de a vă murdări mâinile cu 360 înainte de a merge atât de departe.

Ca întotdeauna, vă mulțumim pentru lectură și, dacă aveți întrebări sau comentarii, vă rugăm să le împărtășiți mai jos.

Credit de imagine: Wikimedia Commons

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x