Ce trebuie să știți despre licențele open-source și proprietare

Was Sie über Open Source- und proprietäre Lizenzen wissen müssen
⏱️ 5 min read

Când vine vorba de utilizarea, dezvoltarea și promovarea software-ului, numeroasele licențe care le însoțesc pot fi confuze chiar și pentru utilizatorii experți. Licențele open-source și proprietare de multe ori fac capete. Unul permite oamenilor să utilizeze software-ul mai liber, în timp ce acesta din urmă promovează o metodă închisă și protejată de acordare a licențelor.

În acest post, comparăm atât licențele deschise, cât și licențele proprietare. De asemenea, discutăm dacă funcționează bine împreună sau relația este înstrăinată.

Introducere în licențierea software-ului

Pentru cei neinițiați, software-ul vine în general în două formate diferite. Să trecem peste licențele open source și proprietare (sau sursă închisă).

Licențiere open source

Sursa deschisa este un tip de licență pentru drepturi de autor care permite dezvoltatorilor să vizualizeze, să modifice și să partajeze codul sursă dintr-un program de computer. Este de obicei freeware, deși este disponibil și software premium open source.

De obicei, dezvoltatorul va alege o licență open-source specifică, adecvată lucrării. Există multe disponibile, cum ar fi Licență publică generală GNU (GPL), Licență MIT, sau Licență publică Mozilla (MPL).

Având în vedere că există mai mulți ochi asupra codului, există potențialul de putere în aceste numere pentru a ajuta la aplicarea licenței utilizate. Mai mult, utilizatorii vor avea mai mult interes în efectuarea de recenzii de cod, având în vedere că vor fi clientul principal.

Cu toate acestea, software-ul și hardware-ul open-source vin adesea „ca atare”, de obicei fără nicio garanție de stabilitate sau suport. Ca atare, cu excepția cazului în care există un nivel premium disponibil pentru un software, este posibil să aveți probleme de compatibilitate cu sistemul dvs. și cu alte programe software.

Licențierea proprietară

În comparație cu licențele open-source, licențierea proprietară nu are nicio supraveghere în afară de legile comerciale legale – în acest caz, regulile dezvoltatorului despre modul în care poate fi utilizat software-ul. Ca atare, veți găsi adesea o comunitate fierbinte de „hacking” în jurul anumitor bucăți de software popular.

O poză dintr-o cameră Game Boy piratată.

Aproape fiecare titlu de proprietate necesită acceptarea unui set lung de Termeni și condiții. După ce acceptați acest document legal, acesta devine un contract obligatoriu între dvs. și dezvoltator, ceea ce înseamnă că sunteți răspunzător pentru orice condiții pe care le încălcați.

Cu toate acestea, licențierea proprietară oferă adesea remedieri de erori, patch-uri și asistență pentru utilizatorii finali care plătesc. Acest lucru nu este întotdeauna cazul, dar software-ul proprietar premium are un interes personal de la dezvoltator pentru a se asigura că funcționează pentru utilizatori. Acest lucru se datorează faptului că ei sunt singurii care pot rezolva problemele.

Acest lucru duce și la probleme pentru utilizatorii care se bazează pe software care este abandonat de dezvoltator – adesea, licențele rămân active.

Compararea licențelor open-source și proprietare

Când ne uităm atât la licența open-source, cât și la licența proprietară, există câteva diferențe cheie. Să aruncăm o privire la un tabel sumar care arată cum se compară ambele modele de licențiere.

Sursa deschisa Proprietate
Cost

De obicei gratuit, uneori cu elemente premium

Setat de dezvoltator, deși poate fi gratuit
Drepturi de autor Licențiat, credit acordat dezvoltatorului original când a fost modificat Licențiat numai de către dezvoltator, cu licențiatul acordat drepturile de utilizare
Proprietatea codului sursă Fără drepturi de proprietate Dezvoltatorul deține drepturile
Modificări ale codului sursă Oricine poate modifica și reutiliza codul Numai dezvoltatorul poate vizualiza și modifica codul sursă

În general, licențierea open-source și proprietară au în vedere două obiective diferite. Primul apreciază o comunitate de dezvoltare colaborativă ducând mai departe o idee de bază. Cu toate acestea, acesta din urmă este, probabil, mai concentrat pe protejarea drepturilor de utilizare și obținerea de profituri în primă instanță.

Pot licențele open-source și proprietare să funcționeze bine împreună?

Există numeroase exemple de modele de licențiere open-source și proprietare care se unesc bine. De exemplu, dezvoltator de codare popular JetBrains oferă versiuni open-source (și gratuite) ale software-ului său premium licențiat.

Site-ul JetBrains.

Cu toate acestea, alte companii au adoptat open source într-un mod diferit. Atât Google, cât și Microsoft au creat sau au achiziționat proiecte open-source pentru a construi un produs proprietar. Ambii Google Chrome și Github sunt proprietare, dar se află deasupra Browser Chromium și Git respectiv.

În schimb, Elastic are a anulat licențierea open-source pentru Elasticsearch, după cum se spune, Amazon a profitat din punct de vedere etic de pe urma software-ului. Arată că există încă o diferență ideologică între cele două puncte de vedere.

Concluzie

Pe scurt, licențele deschise și proprietare se vor freca întotdeauna în mod greșit. Cu toate acestea, poate exista un sistem în care companiile păstrează încă drepturile de marcă, permițând utilizatorilor să studieze și să modifice codul. Avantajele bazei de cod și securitatea utilizatorilor sunt de un beneficiu imens pentru toată lumea.

Recent am aruncat o privire asupra celui mai bun software open source de utilizat în 2021. Sunteți un avocat open source sau licențierea proprietară are mai mult sens pentru dvs.? Spuneți-ne în secțiunea de comentarii de mai jos!

Legate de:

  • Cele mai bune clone open source ale marilor jocuri vechi
  • Înțelegerea diferitelor licențe open source
  • Utilizați F-Droid pentru a instala aplicații Android open source

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x