Ce trebuie să știți despre procedura de activare Windows 10

Ce trebuie să știți despre procedura de activare Windows 10

Cu Windows 10, modul în care sistemul dvs. este activat și modul în care starea dvs. de activare este păstrată pe serverele Microsoft s-a schimbat. În comparație cu versiunile anterioare precum Windows 7 sau 8, aceasta este o schimbare majoră. Microsoft a oferit foarte puține detalii despre procedura de activare efectivă și despre modul în care tratează sistemele noi și actualizate. Cu aceasta, există o mulțime de confuzie în jurul procedurii de activare Windows 10.

În efortul de a-l clarifica, iată tot ce trebuie să știți despre activarea Windows 10.

Înainte de Windows 10

Înainte de Windows 10, procedura de activare pentru Windows 7 și 8 era puțin diferită. Pentru fiecare sistem Windows 7 și 8, Microsoft a furnizat o cheie de produs unică, care trebuia introdusă la fiecare proces de instalare, reinstalare și actualizare.

Când ați încercat să vă activați mașina cu cheia de produs unică pentru prima dată, Windows a creat așa-numitul ID de instalare, calculând valoarea hash hardware și l-a stocat alături de cheia de produs. Deci, atunci când ați reinstalat sistemul de operare pe același hardware cu aceeași cheie de produs unică, Windows s-ar activa automat.

Procedura de activare Windows 10

Având în vedere faptul că Windows 10 este gratuit pentru toți utilizatorii autentici de Windows 7 și 8, procedura de activare s-a schimbat destul de mult.

Ori de câte ori încercați să faceți upgrade de la Windows 7 sau 8 la Windows 10, sistemul verifică mai întâi dacă sunteți un utilizator autentic verificând dacă instalarea anterioară a Windows a fost activată corect sau dacă nu utilizați utilitarul Software Licensing Manager.

Dacă sistemul dvs. este activat corect, serverele Microsoft generează certificatul de licență sau certificatul de drept digital, așa cum îl numește Microsoft. Odată ce certificatul a fost generat, acesta va fi stocat în cloud alături de ID-ul dvs. de instalare, adică valoarea hash calculată a hardware-ului sistemului dvs. Microsoft folosește aceste informații pentru a activa Windows 10.

despre-win10-activare-activat

Odată activat, ori de câte ori reinstalați sistemul de operare Windows 10, sistemul dvs. se va activa automat făcând check-in cu certificatul de drept digital în cloud, atâta timp cât nu modificați hardware-ul principal al sistemului, cum ar fi placa de bază. Pur și simplu, după activarea inițială, nu vi se mai cere să aveți tot timpul cheia de produs cu dvs.

Desigur, Windows 10 poate solicita cheia de produs în timp ce reinstalați, dar puteți trece peste ea.

about-win10-activation-skip-product-key

Aceeași procedură de activare se aplică chiar dacă ați achiziționat licența Windows 10. Singura diferență este că nu va exista un proces de verificare autentică a utilizatorului și trebuie să introduceți cheia de produs furnizată de Microsoft la prima instalare sau actualizare.

Dacă vă schimbați placa de bază a sistemului din orice motiv, este posibil ca Windows să o vadă ca pe un sistem nou și este posibil să nu vă puteți activa sistemul de operare Windows 10. În aceste cazuri, un simplu apel către centrul de service Microsoft ar putea rezolva problema.

Mai mult decât atât, nu există clarități din partea Microsoft cu privire la ceea ce înseamnă durata de redactare a dispozitivului.

Actualizări ale versiunii OEM și retail

Când faceți upgrade de la Windows 7 sau 8, licența anterioară va fi consumată pentru a crea noua licență Windows 10.

Dacă faceți upgrade de la o versiune OEM, atunci veți avea aceleași licențe și drepturi, ceea ce înseamnă că licența nu este transferabilă și nu veți primi niciun sprijin direct de la Microsoft. Pur și simplu, nu puteți transfera licența pe alte PC-uri și, dacă vă schimbați placa de bază, atunci licența dvs. nu va mai funcționa conform acordului OEM. Deci, trebuie să cumpărați o nouă licență dacă doriți Windows 10.

Dacă faceți upgrade la Windows 10 dintr-o versiune de vânzare cu amănuntul a Windows 7 sau 8, atunci veți avea aceleași licențe și drepturi ca și versiunea anterioară. Adică, aveți dreptul la asistență directă pentru MS și puteți, de asemenea, să transferați licența pe un computer nou.

Cheia de produs pentru utilizatorii actualizați

Dacă nu cumperi Windows 10 dintr-un magazin, nu vei primi o cheie de produs unică. Dacă utilizați software gratuit cum ar fi ProduKey, veți vedea că sistemul dvs. Windows 10 are o cheie de produs.

Dar chestia este că acea cheie pe care o vedeți chiar acolo este o cheie generică care este furnizată tuturor sistemelor actualizate. Deoarece Windows 10 se leagă de hardware-ul sistemului dvs., acele chei generice se comportă doar ca un simbol. Mai jos sunt cheile generice pentru versiunile Home și Pro ale Windows 10.

  • Windows 10 Home – YTMG3-N6DKC-DKB77-7M9GH-8HVX7
  • Windows 10 Pro – VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T

Concluzie

Procedura de activare a Windows 10 s-a schimbat definitiv, deoarece nu mai trebuie să reintroduceți din nou și din nou aceeași cheie de produs ori de câte ori îl reinstalați.

Faceți comentarii mai jos, împărtășind gândurile și experiențele dvs. despre noul proces de activare Windows 10.

Scroll to Top