de Stefanos Vardalos

Cei mai buni generatori de site-uri statice și când ar trebui să le alegeți în locul unui CMS

Cei mai buni generatori de site uri statice si cand ar

Pe vremuri, paginile web erau site-uri statice, cu doar HTML și CSS (și mai târziu ceva JavaScript). Încercați să vă amintiți ce înseamnă de fapt asta.

Nu exista cod server sau bază de date. Browserul dvs. a descărcat și afișat un fișier HTML găzduit undeva. Dezvoltarea s-a făcut direct în fișierele text sau prin programe precum Dreamweaver.

Dezvoltarea web a luat în cele din urmă ritmul și, până acum, nu a încetat să accelereze. La un moment dat, a apărut noțiunea de sistem de gestionare a conținutului (CMS). Apoi, noi modalități de dezvoltare a portalurilor, blogurilor și site-urilor de marketing au crescut și au prosperat. Încă o fac, WordPress fiind cea mai importantă alegere CMS în acest moment.

Un CMS poate rezolva multe probleme, atât din punctul de vedere al dezvoltatorului, fie al administratorului. Dar există câteva motive nu să folosească unul dintre ei și să se întoarcă la un vechi, vechi prieten.

Selectarea unui CMS pentru un anumit proiect va necesita specificații și dependențe strânse. O instalare tipică WordPress va avea nevoie de un server web precum Apache, PHP cu diverse extensii și bază de date MySQL. Toate acestea trebuie actualizate și întreținute. Dar, în anumite situații, aceste proceduri pot provoca chiar și mai multe probleme.

Unul dintre cei mai importanți factori pentru dezvoltarea web de astăzi este securitatea. Din păcate, acesta este unul dintre cele mai importante dezavantaje ale CMS. Folosirea unui CMS este ca și cum ai fi vulnerabil la atacurile cibernetice. Numărul de vulnerabilități la care vă deschideți crește odată cu pluginurile pe care le instalați și le utilizați. (Pluginurile sunt motivul real pentru a utiliza un CMS în primul rând.)

În afară de securitate, un alt factor important al unui proiect modern este performanța. Un CMS generează pagina cerută de utilizator de la zero sau folosește un plugin încorporat sau instalabil. Sistemul cache asigură reutilizarea unei pagini pre-generate ori de câte ori este posibil. Utilizarea unui anumit tip de sistem cache poate ajuta foarte mult, dar poate adăuga destul de multe cheltuieli generale.

Cei mai buni generatori de site uri statice si cand ar
O captură de ecran a interfeței grafice a utilizatorului, pe care instrumentele CMS le oferă utilizatorilor netehnici.

Deci, prin crearea unui site static, aceste probleme devin învechite. Un site static constă numai din fișiere statice, așa cum sugerează și numele. La fel ca unele fișiere HTML și CSS și puțin JavaScript.

Nu există cerințe specifice pentru tipul de mașină care va găzdui pagina, nu există restricții de limbă back-end și nu este nevoie de o bază de date. Deoarece fișierele statice sunt servite browserului, nu există vulnerabilități reale.

Paginile reale sunt deja generate și poate micșorate. Din punct de vedere al performanței, ele par a fi mult mai bune decât orice soluție CMS-cache.

Mai mult, generatorii de site-uri statice moderne citesc de obicei din fișiere de tip plat, cum ar fi Markdown. Conținutul postării se află în fișiere, în loc de o bază de date, astfel încât să le puteți pune sub fluxul de lucru Git.

Dar și site-urile statice prezintă unele dezavantaje. Practic, renunțați la back-end-ul web. Cel mai important, pierdeți interactivitatea cu utilizatorul – lucruri precum profiluri de utilizator, favorite și citiri sugerate. Există modalități de a adăuga câteva dintre aceste caracteristici – cum ar fi comentarea prin intermediul platformei Disqus -, dar acestea nu sunt optime.

Cea mai mare caracteristică care lipsește de la aceste generatoare este lipsa unei UI administrative. (Deși este o presupunere corectă că va exista o soluție pentru acest lucru la un moment dat.) Unii oameni mai tehnici s-ar putea să nu fie la fel de dificil să creeze fișiere noi în foldere adecvate și să asocieze activele ca imaginile. Dar, în cea mai mare parte, creatorii de conținut netecnici pot considera că lipsa unei interfețe de administrare este un iad viu.

Aceasta este în primul rând o decizie de planificare a proiectului bazată pe cerințele sale. Pentru multe site-uri web, un CMS este cu siguranță exagerat.

Având în vedere punctele de mai sus, ar trebui să puteți răspunde dacă un site static este suficient pentru un anumit proiect. Dar o altă problemă ar fi cantitatea mare de alegeri necesare și timpul de configurare inițial însoțitor.

În lumea CMS, există nenumărate opțiuni, dar și un câștigător. WordPress, ca alegere, va face treaba pentru orice proiect. În lumea generatoarelor de site-uri statice, există prea multe opțiuni – 459 mai precis.

Dar nu există un câștigător clar sau un fel de a le diferenția. Se pare că s-ar putea schimba de acum înainte, dar rămâne de văzut. Unele dintre ele au câștigat o popularitate extinsă și merită remarcate.

1611241386 238 Cei mai buni generatori de site uri statice si cand ar
Statistici StackShare

Jekyll este de departe cel mai popular dintre acei generatori. Este construit cu Ruby și integrat în paginile GitHub. Deci, este destul de popular pentru proiecte personale și / sau documentație. Are o bază imensă de utilizatori și un director mare de pluginuri.

Hugo este destul de asemănător cu Jekyll. Este construit pe Go și punctul său principal împotriva lui Jekyll este viteza rapidă. Jekyll poate fi destul de lent atunci când site-ul real este generat, mai ales atunci când numărul de postări / pagini crește.
Dar Hugo generează site-ul în câteva secunde. Există și alte abstracții care îl fac pe Hugo mai ușor de utilizat și mai ușor de început. Nu are nevoie de atâta configurație pentru a crea ceva de la zero.

Hexo este o adăugire mai nouă și creată cu NodeJS. Reclamat și utilizat în principal ca platformă de blog, combină extensibilitatea lui Jekyll cu viteza lui Hugo. (de fapt mai rapid decât Hugo)

Wintersmith este un altul construit deasupra NodeJS. Acesta este diferit, deoarece este destul de minimalist. Practic este o platformă pe care o puteți personaliza prin intermediul unor plugin-uri în funcție de nevoile dvs. Cu siguranță necesită modificări pentru a-l face să funcționeze, dar lasă mai mult spațiu pentru personalizare.

Ultima opțiune este cea mai nouă și cea mai interesantă.

Gatsby este singurul cadru care aduce paginile statice în stive în zilele noastre. Utilizează React.js și Webpack pentru a crea un SPA (aplicație cu o singură pagină) cu conținutul dvs. Promite să elimine o mare parte din configurația necesară pentru o astfel de aplicație. Procedând astfel, oferă dezvoltatorului o soluție ușor de utilizat, care va produce, în cele din urmă, o aplicație modernă și de ultimă generație.
Adevărul este că Gatsby poate fi folosit pentru multe alte lucruri decât pentru un blog. Limita sa adevărată nu a fost încă găsită (deoarece a ajuns la prima versiune stabilă abia la începutul acestei luni).

Faptul că folosește React ajută foarte mult, deoarece mai mulți dezvoltatori folosesc React chiar acum sau intenționează să o facă în curând.

rezumat

1611241387 499 Cei mai buni generatori de site uri statice si cand ar
Descărcări în ultimele 6 luni

Privind la descărcările din ultimele șase luni, putem vedea că Gatsby ar putea fi un câștigător. Este posibil ca aceste cifre să nu fie 100% adevărate.
Gatsby poate fi, de asemenea, utilizat pentru lucruri mai complexe decât conversia markdown-to-HTML. Dar, deoarece baza sa de utilizatori se extinde rapid, este posibil să fi găsit WordPress pentru generatoare de site-uri statice.