10 migliori strumenti di compressione per Linux

Cele mai bune 10 instrumente de compresie pentru Linux

Comprimarea fișierelor este o parte integrantă a administrării sistemului. Găsirea celei mai bune metode de compresie necesită o determinare semnificativă. Din fericire, există multe instrumente de compresie robuste pentru Linux care fac mai ușoară backupul datelor de sistem. Aici, vă prezentăm zece dintre cele mai bune instrumente de compresie Linux care pot fi utile întreprinderilor și utilizatorilor în acest sens.

1. LZ4

LZ4 este instrumentul de compresie la alegere pentru administratorii care au nevoie de viteză de compresie și decompresie rapidă. Utilizează algoritmul fără pierderi LZ4, care aparține familiei algoritmilor de compresie orientați pe byte LZ77. Mai mult, LZ4 vine împreună cu un decodor de mare viteză, ceea ce îl face unul dintre cele mai bune instrumente de compresie Linux pentru întreprinderi.

2. Zstandard

Zstandard este un alt instrument rapid de compresie pentru Linux care poate fi utilizat pentru proiecte personale și de întreprindere. Este susținut de Facebook și oferă rapoarte excelente de compresie. Unele dintre cele mai convingătoare caracteristici ale sale includ modul adaptiv, care poate controla raporturile de compresie pe baza I / O, capacitatea de a schimba viteza pentru o compresie mai bună și schema de compresie a dicționarului. Zstandard are, de asemenea, un API bogat cu legături de taste pentru toate limbajele de programare majore.

Instrumentul de compresie Linux Zstandard

3. lzop

lzop este un instrument robust de compresie care utilizează algoritmul de compresie Lempel-Ziv-Oberhumer (LZO). Oferă o viteză de compresie întreagă, tranzacționând rapoarte de compresie. De exemplu, produce fișiere puțin mai mari în comparație cu gzip, dar necesită doar 10 procenr runtime CPU. Mai mult, lzop poate face față copiilor de siguranță ale sistemului în mai multe moduri, inclusiv modul de copiere de rezervă, modul de fișier unic, modul de arhivare și modul de canalizare.

Instrumentul de compresie Linux Lzop

4. Gzip

Gzip este cu siguranță unul dintre cele mai utilizate instrumente de compresie pentru administratorii Linux. Este compatibil cu fiecare software GNU, ceea ce îl face instrumentul de compresie perfect pentru inginerii la distanță. Gzip valorifică codarea Lempel-Ziv în modul de dezumflare pentru comprimarea fișierelor. Poate reduce dimensiunea codurilor sursă cu până la 90%. În general, aceasta este o alegere excelentă atât pentru utilizatorii experimentați de Linux, cât și pentru dezvoltatorii de software.

ad-banner
Instrumentul de compresie Linux Gzip

5. bzip2

bzip2, un instrument de compresie gratuit pentru Linux, comprimă fișierele utilizând algoritmul de compresie de sortare a blocurilor Burrows-Wheeler și codificarea Huffman. De asemenea, acceptă mai multe metode de compresie suplimentare, cum ar fi codificarea pe lungime de rulare, codificarea delta, matricea de biți rari și tabelele Huffman. De asemenea, poate recupera date de pe unitățile media în unele cazuri. În general, bzip2 este un instrument de compresie adecvat pentru utilizarea de zi cu zi datorită abilităților sale robuste de compresie și vitezei rapide de decompresie.

Instrumentul de compresie Linux Bzip2

6. p7zip

p7zip este portul utilitarului de linie de comandă 7-zip. Este un instrument de arhivare de înaltă performanță, cu raporturi de compresie solide și suport pentru multe formate populare, inclusiv tar, xz, gzip, bzip2 și zip. Folosește implicit formatul 7z, care oferă o compresie cu 30 până la 50% mai bună decât compresia zip standard. Mai mult, puteți utiliza acest instrument pentru a crea arhive de volum auto-extragere și de dimensiuni dinamice.

Instrumentul de compresie Linux P7zip

7. pigz

pigz sau implementarea paralelă a gzip este un înlocuitor de încredere pentru instrumentul de compresie gzip. Utilizează mai multe nuclee CPU pentru a crește dramatic viteza de compresie. Utilizează bibliotecile zlib și pthread pentru implementarea procesului de compresie multi-threading. Cu toate acestea, pigz nu poate decomprima arhivele în paralel. Prin urmare, nu veți putea obține viteze similare în timpul compresiei și decompresiei.

Instrument de compresie Linux Pigz

8. pixz

pixz este o implementare paralelă a compresorului XZ cu suport pentru indexarea datelor. În loc să producă un bloc mare de date comprimate, cum ar fi xz, creează un set de blocuri mai mici. Acest lucru face ca accesarea aleatorie a datelor originale să fie simplă. Mai mult, pixz se asigură, de asemenea, că permisiunile fișierelor sunt păstrate așa cum au fost în timpul comprimării și decomprimării.

Instrument de compresie Linux Pixz

9. plzip

plzip este un instrument de compresor de date fără pierderi care folosește în mod creativ capacitățile multi-threading acceptate de procesoarele moderne. Este construit deasupra bibliotecii lzlib și oferă o interfață de linie de comandă similară cu gzip și bzip2. Un beneficiu cheie al plzip este capacitatea sa de a utiliza pe deplin mașinile multiprocesor. plzip garantează cu siguranță o încercare pentru administratorii care au nevoie de un instrument de compresie Linux performant pentru a sprijini compresia paralelă.

Instrument de compresie Linux Plzip

10. Utilizatoare XZ

XZ Utils este o suită de instrumente de compresie pentru Linux care poate comprima și decomprima fișierele .xz și .lzma. Utilizează în primul rând algoritmul LZMA2 pentru comprimare și poate efectua verificări de integritate a datelor comprimate ușor. Deoarece acest instrument este disponibil în mod implicit pentru distribuțiile Linux populare, poate fi o alegere viabilă pentru compresie în multe situații.

Instrumentul de compresie Linux Xz

Încheierea

O multitudine de instrumente de compresie Linux fiabile facilitează arhivarea și backupul datelor esențiale. Puteți alege dintre multe compresoare fără pierderi cu rapoarte de compresie ridicate, cum ar fi LZ4, lzop și bzip2. Pe de altă parte, instrumente precum Zstandard și plzip permit fluxuri de lucru de compresie mai avansate.

Legate de:

  • 7 dintre cele mai bune instrumente de curățare a sistemului Linux
  • Cum se simplifică compresia 7z cu Bash Aliases
  • Cum funcționează de fapt algoritmii moderni de compresie video