Cele mai bune distribuții Linux ușoare pentru computere mai vechi

Cele mai bune distribuții Linux ușoare pentru computere mai vechi

⌛ Reading Time: 5 minutes

Nu aruncați încă vechiul turn Pentium III și monitorul CRT! În timp ce vechiul laptop din dulap ar putea să nu poată rula Windows 10 sau macOS Mojave, nu înseamnă că este destinat aruncării.

Multe distribuții Linux sunt realizate special pentru utilizarea hardware-ului vechi, subalimentat, găsit în mașinile mai vechi. Instalând aceste distribuții ușoare, puteți da viață nouă unui PC vechi despre care se crede că a trecut cu mult de apogeul său. Iată cele mai bune distribuții Linux ușoare pe care le-am ales din grămadă.

1. Alpin

Una dintre distribuțiile Linux mai puțin cunoscute, dar totuși strălucitoare, este Linux alpin. Cântărind sub 130 MB, Alpine a fost conceput inițial pentru a fi utilizat pentru servere virtuale, astfel încât nu veți găsi aici nici un bagaj cruft sau software inutil. Are un ciclu de actualizare sensibil și accesibil, iar formatul său de pachet, APK (nu, nimic de-a face cu Android!) Este convenabil pentru a semnaliza problemele și a face iterații.

Puteți alege dacă instalați Alpine pe disc sau dacă îl rulați doar din RAM, făcându-l perfect portabil și este foarte concentrat pe securitate datorită unui nucleu întărit. Este posibil să nu fie la fel de bogat în funcții ca alte distribuții din această listă, dar Alpine este chiar la vârf când vine vorba de securitate. S-a actualizat la biblioteca musl libc și cu câțiva ani în urmă, așa că este exact la punctul de vedere atunci când vine vorba de stabilitatea și robustețea pe care le-ați aștepta de la o distribuție Linux modernă.

2. Lubuntu

Dacă Lubuntu sună familiar, probabil pentru că se bazează pe distribuția populară Linux Ubuntu. În ciuda similitudinilor lor, Lubuntu diferă în câteva moduri cheie. Lubuntu vine cu LXDE, un mediu de lucru grafic mai ușor decât interfața Ubuntu Unity. Lubuntu elimină, de asemenea, grăsimea atunci când vine vorba de software-ul pachet, pentru a reduce dimensiunea. Nu vă faceți griji, totuși; puteți instala în continuare software din depozitele Ubuntu. Deși Lubuntu nu este la fel de mic ca unele dintre celelalte distribuții de pe această listă, faptul că se bazează pe Ubuntu ar trebui să faciliteze depanarea.

linux-distros-ancient-pcs-lubuntu

Cerinte Minime de Sistem:

 • CPU: Pentium 4, Pentium M, AMD K8 sau mai nou
 • RAM: 512 MB (1 GB recomandat)
 • HDD: 3 GB (se recomandă 6 GB)

3. Puppy Linux

O versiune Linux care este atât de mică încât nici măcar nu necesită instalarea unei scufundări dificile, Puppy Linux poate fi rulat confortabil pe hardware datat. Puppy Linux este un sistem de operare destul de robust și complet, în ciuda faptului că este proiectat să ruleze în întregime din memoria RAM a unui sistem. Deși nu vine la pachet cu o mulțime de software, Puppy oferă o colecție de aplicații care ar fi potrivite pentru sarcini de uz general. Dimensiunea redusă îi permite să pornească de la practic orice formă de suport amovibil, cum ar fi unități USB, carduri SD și suport optic.

linux-distros-ancient-pcs-puppylinux

Orice fișier creat sau modificat va fi salvat pe același dispozitiv pe care este activat sistemul de operare. Deci, atunci când rulați Puppy Linux de pe un CD, fișierele pot fi salvate pe același CD, cu condiția ca unitatea de disc să accepte arderea discului.

Cerinte Minime de Sistem:

 • CPU: 333MHz
 • RAM: 64 MB (se recomandă 256 MB cu 512 MB swap)
 • HDD: n / a

4. TinyCore

Nicio listă despre distribuțiile Linux mici nu ar fi completă fără Tiny Core Linux. Se remarcă prin dimensiunile sale incredibil de mici în trei „tipuri” de nuclee diferite. Core (alias Micro Core Linux) vine la doar 11 MB; cu toate acestea, este fără un desktop grafic. Tiny Core cântărește 16 MB și vine cu un mediu grafic pentru desktop. Core Plus este cel mai mare cu 106 MB și este în esență Tiny Core cu funcționalități suplimentare, cum ar fi suport WiFi.

linux-distros-ancient-pcs-tinycore

Conceput pentru a rula complet în memoria RAM a unui sistem, Tiny Core este definiția calculului minimalist. Datorită abordării sale barebones, aproape toți utilizatorii vor avea nevoie de acces la Internet pentru a instala software suplimentar.

Cerinte Minime de Sistem:

 • CPU: Intel i486DX * (recomandat Pentium 2)
 • RAM: 28 MB (Micro Core), 46 MB (Tiny Core) (128 MB recomandat)
 • HDD: n / a

* Introdus în 1989

5. LXLE

Site-ul web pentru LXLE rezumă filozofia lor în patru cuvinte: Reînviați vechiul PC. LXLE se bazează pe Lubuntu și folosește, de asemenea, mediul desktop LXDE. Este conceput pentru a fi simplu, familiar și elegant. Poziționându-se ca un sistem de operare la cheie pentru mașinile îmbătrânite, LXLE își propune să fie înlocuitorul perfect pentru cei familiarizați cu Windows XP, Vista și 7. LXLE se mândrește cu faptul că este simplu de instalat, fără a fi nevoie să facă multe lucruri de bricolaj după finalizarea instalării.

linux-distros-ancient-pcs-lxle

LXLE acoperă nevoile zilnice ale majorității utilizatorilor de computere, oferind în același timp o serie de modificări pentru a îmbunătăți performanța. De asemenea, aderă la același program de distribuție LTS (suport pe termen lung) ca Ubuntu / Lubuntu pentru a asigura suport hardware și software.

Cerinte Minime de Sistem

 • CPU: Pentium 3 (Pentium 4 recomandat)
 • RAM: 512 MB (1 GB + recomandat)
 • HDD: 8 GB

6. Arch Linux

Susținătorii puternici ai principiului KISS (păstrează-l simplu, prost), echipa de dezvoltare din spate Arch Linux se concentrează pe minimalism. Arch Linux nu este pentru cei slabi de inimă; una dintre filozofiile sale orientative este că utilizatorul final va fi dispus să depună efortul de a înțelege funcționarea sistemului. Acest lucru se reduce la a fi foarte confortabil cu linia de comandă, deoarece îl veți folosi practic pentru orice.

linux-distros-ancient-pcs-archlinux

Practic, Arch Linux este ca și cum ai construi propriul tău sistem de operare personalizat. În timp ce alte distribuții vă ghidează prin instalare printr-o interfață grafică ordonată, Arch cere să depui un pic de efort. Arch oferă fundamentul; depinde de tine să compilezi totul în jurul său. Acest lucru permite utilizatorilor să construiască o mașină lean incredibilă sau nu, în funcție de nevoile dvs. Arch Linux este mai mult o investiție; cu toate acestea, vă puteți construi sistemul după bunul plac și puteți învăța multe în acest proces.

Care este distribuția dvs. Linux ușoară preferată? Spuneți-ne în comentarii!

Acest articol a fost publicat pentru prima dată în septembrie 2016 și a fost actualizat în decembrie 2018.