Linux este un sistem de operare puternic care alimentează majoritatea serverelor și a majorității dispozitivelor mobile. În acest ghid, vă vom arăta exemple despre cum să utilizați unele dintre cele mai puternice caracteristici ale acestuia. Aceasta implică utilizarea liniei de comandă Bash.

12 comenzi Linux simple și utile

Comenzile enumerate aici sunt de bază și vă vor ajuta să începeți rapid. Dar sunt, de asemenea, puternice și vor continua să fie utile pe măsură ce expertiza dvs. în Linux se extinde.

 1. echo Comandă: ia textul pe care i-l dai și îl trimite undeva – înapoi la ecran, la un fișier sau la o altă comandă. Exemplu: echo "hello!"
 2. cat Comandă: pentru a afișa conținutul unui fișier text, trebuie doar să tastați cat myfile.
 3. find Comandă: face ceea ce spune și se pricepe la asta. Folosiți-l pentru a localiza fișiere după cale, dimensiune, dată, proprietar și o grămadă de alte filtre utile. Exemplu: find . -type f -mtime -1h # List files in this directory modified in the past hour.
 4. date Comandă: Tastați doar data când doriți să știți ce oră este. Exemplu: date "+It's %l:%m%p on %A". Folosiți-l într-un script pentru a denumi fișierele în funcție de data curentă.
 5. ls Comandă: Ce este în acest director? Combina ls cu câteva steaguri utile pentru afișarea și sortarea conținutului directorului după dată și dimensiune. De asemenea, vă oferă o mulțime de opțiuni pentru formatarea ieșirii.
 6. pwd Comandă: Unde sunt? Linux poate fi neiertător, mai ales atunci când ștergeți ceva. Asigurați-vă că știți că sunt înainte de a emite comenzile.
 7. mail Comandă: programul de e-mail Linux nu arată bine, dar poate fi foarte util. Puteți crea un mesaj și puteți adăuga text, destinatari și atașamente într-o singură comandă. Exemplu: echo "We're having a great time." | mail -s "Wish you were here!" -A postcard.png -t mom@example.com
 8. cut Comandă: Când aveți un șir cu separatoare, utilizați cut pentru a filtra anumite câmpuri. Exemplu: echo "this, that, and the other" | cut -d, -f2 # "that"
 9. grep Comandă: Pentru a găsi linii de text care conțin un anumit șir, utilizați grep. Exemplu: grep 'root' /etc/passwd # root:x:0:0:root:/root:/bin/bash
 10. sed Comandă: Folosiți sed pentru a găsi și schimba un șir de caractere dintr-o bucată de text. Exemplu: echo "this, that, and the other" | sed 's/that/those/' # "this, those, and the other"
 11. shutdown Comandă: utilizați această comandă pentru a opri sistemul și a opri alimentarea. Exemplu: shutdown -h now oprește sistemul imediat. shutdown -h +5 oprește sistemul după cinci minute.
 12. wget Comandă: Folosiți wget pentru a descărca fișiere din linia de comandă.
  Exemplu: wget http://ftp.gnu.org/gnu/wget/wget-1.5.3.tar.gz

Utilizați aceste comenzi în scripturi și la linia de comandă. Toate sunt comenzi foarte puternice, iar pagina principală a Linux-ului conține mult mai multe informații despre fiecare.

Exemplu de comenzi de gestionare a utilizatorilor Linux

De asemenea, următoarele comenzi importante utilizate pentru administratorii de sistem sunt următoarele:

 1. uptime Comandă: În Linux, comanda uptime arată cât timp funcționează sistemul dvs. și numărul de utilizatori conectați în prezent. Afișează, de asemenea, media de încărcare la intervale de 1,5 și 15 minute.
 2. w Comandă: Aceasta va afișa utilizatorii autentificați în prezent și procesul lor, împreună cu mediile de încărcare. Afișează, de asemenea, numele de conectare, numele tty, gazda la distanță, timpul de conectare, timpul de inactivitate, JCPU, PCPU, comanda și procesele.
 3. users Comandă: afișează utilizatorii conectați în prezent. Această comandă nu are alți parametri în afară de ajutor și versiune.
 4. who Comandă: comanda who returnează pur și simplu numele utilizatorului, data, ora și informațiile despre gazdă. Comanda who este similară cu comanda w. Spre deosebire de comanda w, cine nu imprimă ceea ce fac utilizatorii.
 5. whoami Comandă: comanda whoami tipărește numele utilizatorului curent. De asemenea, puteți utiliza „cine sunt eu” pentru a afișa utilizatorul curent. Dacă sunteți conectat ca root utilizând comanda sudo, „whoami” returnează root ca utilizator curent. Folosiți „cine sunt eu” dacă doriți să cunoașteți exact utilizatorul conectat.
 6. ls Comandă: ls afișează o listă de fișiere în format lizibil de către om.
 7. crontab Comandă: listați lucrările de programare pentru utilizatorul curent cu comanda crontab și opțiunea -l.
 8. less Comandă: comanda mai mică vă permite să vizualizați rapid un fișier. Puteți face pagini sus și jos. Apăsați „q” pentru a ieși din fereastra mai mică.
 9. more Comandă: comanda mai mult vă permite să vizualizați rapid un fișier și să afișați detalii în procente. Puteți face pagini în sus și în jos. Apăsați „q” pentru a ieși din fereastra de mai multe.
 10. cp Comandă: Copiați un fișier de la sursa sa la destinație, păstrând același mod.

Cum să creați un utilizator

Folosește adduser sau useradd comanda pentru a adăuga un utilizator nou în sistemul dvs.

$ sudo adduser username

Asigurați-vă că înlocuiți username cu utilizatorul pe care doriți să îl creați.

Folosește passwd pentru a actualiza parola noului utilizator.

$ sudo passwd username

O parolă puternică este foarte recomandată!

Cum să creați un utilizator Sudo

Pentru a crea un sudo utilizator, trebuie mai întâi să creați un utilizator obișnuit folosind comanda de mai sus, apoi să adăugați acest utilizator la grupul de sudoers folosind usermod comanda.

Pe sistemele Debian (Ubuntu / LinuxMint / ElementryOS), membri ai sudo grupul are privilegii sudo.
$ sudo usermod -aG sudo username
Pe sistemele bazate pe RHEL (Fedora / CentOs), membri ai wheel grupul are privilegii sudo.
$ sudo usermod -aG wheel username

Cum să ștergeți un utilizator

Pentru Debian (Ubuntu)
$ sudo deluser username
Pentru RHEL (Fedora / CentOS)
$ sudo userdel username
Crearea grupurilor și adăugarea de utilizatori
$ sudo groupadd editorial
$ sudo usermod -a -G editorial username

Notă: Toate comenzile de mai sus pot fi executate fără sudo in root modul

Pentru a trece la root pe Ubuntu, rulați su -i comandă urmată de parola utilizatorului conectat. Prompt se modifică în # in loc de $.

Pe sistemele Debian (Ubuntu / LinuxMint / ElementryOS), membri ai sudo grupul are privilegii sudo.
$ sudo usermod -aG sudo username

Cum să creați un grup

Pentru a crea un grup, utilizați comanda groupadd

$ sudo groupadd groupname

Cum să ștergeți grupul

Pentru a șterge un grup, utilizați comanda „groupdel”

$ sudo groupdel grouname

Exemplu de comandă Găsire Linux

Folosind comanda Găsiți

Comanda Linux find este un instrument puternic care vă ajută să localizați fișiere și directoare pe serverul dvs. Cu puțină practică, puteți urmări cu ușurință lucrurile în funcție de nume, tip, dimensiune sau dată (când au fost create sau ultima actualizare).

Gândiți-vă că găsiți ca ajutorul dvs. dornic:

Tu: „Caut ceva pe serverul meu.”

Găsiți: „Vă pot ajuta! Ce poți să-mi spui despre asta? ”

Tu: „Era un fișier, mai mare de 2 GB, undeva sub directorul meu de acasă, actualizat în ultimele 48 de ore.”

Găsiți: „Tada!”

Find este un program, așa că ar trebui să-l spui find ~ -type f -size +2G.

Iată câteva exemple de comenzi folosind find:

 • find ~ -type d # Show me all the subdirectories inside my home directory
 • find / -type f -name 'todo.txt' # Show me files named 'todo.txt' anywhere under the root directory (i.e. anywhere)

Primul parametru numește întotdeauna directorul în care vom căuta. În exemplele noastre de mai sus, acestea sunt ~ (directorul principal al utilizatorului curent) și / (directorul rădăcină al sistemului de fișiere).

Alți parametri sunt opționali și pot fi combinați în orice moduri vi se pare util:

 • Parametrul tip vă permite să restricționați căutarea numai a fișierelor (f), a directoarelor (d) sau a linkurilor simbolice (l). Dacă omiteți parametrul de tip, veți căuta toate aceste tipuri.
 • Parametrul nume vă permite să specificați ce doriți să găsiți după nume, fie cu un șir literal („filename.txt”), fie folosind metacaractere („fișier?. *”).

man find vă va arăta mult mai mulți parametri și merită revizuit. Găsiți poate localiza fișiere după nume, utilizator, data creării, dimensiune și multe altele. Data viitoare când căutați ceva, găsiți-l!

Linux dd Exemplu de comandă

Comanda „dd” poate fi utilizată pentru a crea un fișier de o anumită dimensiune. Acest lucru este util dacă doriți să testați viteza de descărcare sau orice alte teste și aveți nevoie de un fișier de o anumită dimensiune.

dd if=/dev/zero of=file_name.txt bs=1024k count=10

Aceasta va crea un fișier de 1 MB numit file_name.txt.

bs este dimensiunea octetului și numărul reprezintă numărul de blocuri. O modalitate ușoară de a privi este 1024K X 10.

Iată o modalitate și mai simplă de a crea un fișier de 1 MB:

dd if=/dev/zero of=file_name.txt bs=1MB count=1

Exemplu despre cum se scrie un script Linux Bash

Scrierea unui script Bash

Tastând comenzi pe linia de comandă Linux, puteți oferi instrucțiuni serverului pentru a efectua câteva sarcini simple. Un script shell este o modalitate de a pune împreună o serie de instrucțiuni pentru a ușura acest lucru. Scripturile Shell devin și mai puternice atunci când adăugați logică de genul if și while pentru a controla automat cum se comportă pe măsură ce circumstanțele se schimbă.

Ce este Bash?

Bash este numele unui interpret de linie de comandă, un program care dă sens comenzilor Linux pe care le introduceți la promptul de comandă sau în scriptul dvs.

Ce este într-un script?

Un script este doar un fișier. Un script de bază este alcătuit dintr-o linie introductivă care îi spune serverului ce să facă din el și una sau mai multe instrucțiuni de executat. Iată un exemplu:

#!/bin/bash
echo "Hi. I’m your new favorite bash script."

Prima linie are o semnificație specială, pe care o vom discuta mai jos. A doua linie este doar o comandă Linux, una pe care ați putea să o tastați pe linia de comandă.

Ce este un comentariu?

Comentariile sunt textul pe care îl adăugați scriptului pe care intenționați să îl ignorați. Comentariile încep cu un semn de lire sterline și sunt utile pentru adnotarea codului dvs., astfel încât dvs. și alți utilizatori să îl puteți înțelege.

Pentru a adăuga un comentariu, tastați # caracter, urmat de orice text care vă ajută. Bash va ignora # și totul după el.

Notă: prima linie a scriptului nu este un comentariu. Această linie este întotdeauna prima, începe întotdeauna cu #! și are o semnificație specială de bash.

Iată scenariul dinainte, comentat:

#!/bin/bash # Designates the path to the bash program. Must start with '#!' (but isn't a comment).
echo "Hi. I’m your new favorite bash script." # 'echo' is a program that sends a string to the screen.

Executarea unui script

Puteți deschide un editor de text, lipiți acest exemplu de cod și puteți salva fișierul și aveți un script. Scripturile sunt denumite în mod convențional care se termină cu „.sh”, deci este posibil să salvați codul respectiv ca myscript.sh.

Scriptul nu se va executa până când nu vom face 2 lucruri:

Mai întâi, faceți-l executabil. (Va trebui să facem acest lucru o singură dată.) Linux se bazează pe permisiunile de fișiere. Ele determină multe despre cum se comportă serverul dvs. Există multe de știut despre permisiuni, dar deocamdată trebuie să știm acest lucru: nu puteți rula scriptul până nu vă acordați permisiunile de executare. Pentru aceasta, tastați:

chmod +x my script.sh

În al doilea rând, rulați-l. Executăm scriptul din linia de comandă la fel ca orice altă comandă de genul ls sau date. Numele scriptului este comanda și trebuie să o precedeți cu un „./” când îl apelați:

./myscript.sh # Outputs "Hi. I'm your new favorite bash script." (This part is a comment!)

Condiționali

Uneori doriți ca scriptul dvs. să facă ceva numai dacă altceva este adevărat. De exemplu, tipăriți un mesaj numai dacă o valoare este sub o anumită limită. Iată un exemplu de utilizare if pentru a face asta:

#!/bin/bash

count=1 # Create a variable named count and set it to 1

if [[ $count -lt 11 ]]; then # This is an if block (or conditional). Test to see if $count is 10 or less. If it is, execute the instructions inside the block.
  echo "$count is 10 or less" # This will print, because count = 1.
fi # Every if ends with fi

În mod similar, putem aranja scriptul astfel încât să execute o instrucțiune numai în timp ce ceva este adevărat. Vom schimba codul astfel încât să se schimbe valoarea variabilei de numărare:

#!/bin/bash

count=1 # Create a variable named count and set it to 1

while [[ $count -lt 11 ]]; do # This is an if block (or conditional). Test to see if $count is 10 or less. If it is, execute the instructions inside the block.
  echo "$count is 10 or less" # This will print as long as count <= 10.
  count=$((count+1)) # Increment count
done # Every while ends with done

Ieșirea acestei versiuni de myscript.sh va arăta astfel:

"1 is 10 or less"
"2 is 10 or less"
"3 is 10 or less"
"4 is 10 or less"
"5 is 10 or less"
"6 is 10 or less"
"7 is 10 or less"
"8 is 10 or less"
"9 is 10 or less"
"10 is 10 or less"

Scripturi din lumea reală

Aceste exemple nu sunt teribil de utile, dar principiile sunt. Folosind while, if, și orice comandă pe care altfel ați putea să o tastați manual, puteți crea scripturi care să facă o muncă valoroasă.