de Michael Draper

În prezent, ne aflăm în mijlocul unei noi industrii în plină dezvoltare, cu dezvoltare blockchain.

Tehnologia blockchain se află într-o etapă incipientă, cu toate acestea, această tehnologie perturbatoare a reușit deja să ia lumea în asalt și a cunoscut un boom ca nimeni altul în ultimii ani.

Cu multe proiecte bine finanțate, dornice acum să își construiască rețeaua blockchain și să implementeze aplicații descentralizate deasupra lor, există o mare lipsă de dezvoltatori de blockchain capabili și competenți.

Având în vedere că miliarde au fost direcționate în acest sector, plata și cererea pentru dezvoltatorii de blockchain au crescut, cu proiecte care licitează unul împotriva celuilalt pentru a atrage cel mai bun talent blockchain rămas pe piață.

Această goana după aur îi poate lăsa pe unii dezvoltatori să se întrebe dacă au ce trebuie pentru a se scufunda în această industrie și, mai ales, ce limbaje de programare sunt cele mai căutate în această nouă industrie. Aproape toate limbajele de programare populare sunt utilizate în industria blockchain, cu toate acestea dezvoltatorii trebuie să ia în considerare ce tip de dezvoltare ar dori să întreprindă, deoarece diferite limbaje sunt utilizate pentru anumite proiecte și aplicații blockchain.

Iată o scurtă prezentare a diferitelor limbi și proiecte care le utilizează pentru a servi ca o înțelegere de bază și o bază pentru cei care doresc să se adâncească în această industrie.

Cele mai populare limbaje de programare utilizate in dezvoltarea blockchain ului

Soliditate – Un limbaj de programare nou și simplu, care este popular printre dezvoltatorii Ethereum, deoarece este limbajul utilizat pentru dezvoltarea contractelor inteligente Ethereum. Soliditate este un limbaj de programare Turing complet orientat spre contract și numărul dezvoltatorilor este estimat la peste 200.000.

Întrucât Ethereum a preluat avantajul contractelor inteligente, multe platforme alternative blockchain se asigură că sunt compatibile cu Solidity (sau ERC-20), permițând astfel contractarea cu ușurință a contractelor inteligente de la Ethereum în noile lor rețele blockchain.

Ethereum Din punct de vedere tehnic, Ethereum funcționează ca o mașină virtuală Ethereum (EVM) ca „computer mondial” și este alcătuit din mai multe limbi, inclusiv C ++, Python, Ruby, Go și Java. JavaScript servește drept coloana vertebrală a Ethereum, deoarece funcționează ca un mediu de execuție cu executarea scriptului.

Cele mai populare limbaje de programare utilizate in dezvoltarea blockchain ului

Java – Un limbaj de programare cu scop general care este concurent, orientat pe obiecte și bazat pe clase este proiectat în așa fel încât Java să aibă puține dependențe de implementare. De la lansarea sa în 1995, Java a devenit unul dintre primele 3 limbaje de programare și pe bună dreptate peste 9 milioane de dezvoltatori. NEM rețeaua blockchain de bază a fost scrisă numai în Java (în curând va fi C ++).

1611652566 570 Cele mai populare limbaje de programare utilizate in dezvoltarea blockchain ului

C # – Un limbaj orientat pe obiecte cunoscut pentru a permite dezvoltatorilor să construiască aplicații robuste care rulează pe .NET Framework cu cel puțin 2M dezvoltatori din întreaga lume. C # a fost dezvoltat încă din 2000. De la începuturi, a devenit un limbaj de programare popular folosit pentru a construi coduri puternice pe mai multe platforme, care funcționează pe mai multe sisteme de operare, cum ar fi Windows, Mac, Linux și Android. Proiectele Blockchain scrise cu C # includ:

  • Stratis un furnizor de servicii Blockchain ca serviciu, susținut de Microsoft, permite întreprinderilor să își construiască propriile sisteme blockchain private.
  • NEO a fost scris în C #, totuși suportă, de asemenea, o varietate de limbaje de programare, cum ar fi Javascript, Java, Python și Go.
1611652566 502 Cele mai populare limbaje de programare utilizate in dezvoltarea blockchain ului

Javascript – Adesea prescurtat ca JS, acesta este un limbaj multi-paradigmă care acceptă stiluri de programare orientate pe evenimente, funcționale și imperative (inclusiv orientate pe obiecte și bazate pe prototip). Este unul dintre cele mai populare limbaje de programare din lume utilizate de cel puțin 9,7 milioane de dezvoltatori din întreaga lume.

Lisk’s Setul de dezvoltare SideChain (SDK) este scris în JavaScript și permite dezvoltatorilor să construiască aplicații pe platforma blockchain a lui Lisk.

1611652566 487 Cele mai populare limbaje de programare utilizate in dezvoltarea blockchain ului

SQL – Limbajul de interogare structurat sau „Sequel” este un limbaj de programare dezvoltat de IBM folosit pentru a comunica cu baze de date care stochează, interogă și manipulează date. Există o estimare 7 milioane de dezvoltatori pentru SQL astăzi. Bazele de date populare precum MySQL, PostgreSQL, SQL Server, DB2, Oracle și multe altele folosesc SQL pentru a dezvolta aplicații. Un proiect blockchain care încorporează SQL este:

  • Aergo O soluție blockchain pregătită pentru întreprindere dezvoltată de Blocko sub tehnologia lor proprietară Coinstack utilizează contracte inteligente SQL. Aergo caracteristicile lanțului a SQL– platformă de contracte inteligente bazate pe care va permite entităților de întreprindere să creeze și să execute contracte inteligente avansate în medii comerciale comerciale.
1611652566 480 Cele mai populare limbaje de programare utilizate in dezvoltarea blockchain ului

C ++ – Un limbaj de programare cu scop general cu o valoare estimată 4,4 milioane de dezvoltatori, cea mai mare forță constă în capacitatea de a scala aplicațiile intensive în resurse și de a le permite să ruleze fără probleme, făcându-l astfel un limbaj de programare foarte popular pentru jocurile 3D. Proiectele blockchain care utilizează C ++ includ:

  • EOS – C ++ este principalul limbaj de programare al EOS preferat pentru flexibilitatea sa de a rula aplicații extinse deasupra blockchain-ului. EOS acceptă, de asemenea, orice limbă care se compilează în WebAssembly (WASM)

Fapte aleatorii: rețeaua nucleului Bitcoin este programată în C ++.

1611652567 326 Cele mai populare limbaje de programare utilizate in dezvoltarea blockchain ului

Golang – Un limbaj de programare general open source bazat pe sintaxa limbajului de programare C, Golang este ușor de învățat de către dezvoltatori și de înțeles de testeri. În prezent există o estimare Peste 800.000 de dezvoltatori pe limba Golang utilizată de rețeaua consorțiului:

  • Tesatura HyperLedgerCea mai mare parte a codului de legătură (contracte inteligente construite utilizând țesături HyperLedger) este scrisă în Golang. De asemenea, au un SDK Java pentru dezvoltarea aplicațiilor blockchain.

Sperăm că acest lucru v-a oferit o imagine de ansamblu de bază de unde să începeți și ce să aprofundați mai departe dacă industria blockchain-ului este ceva care vă interesează. Nu există nicio îndoială că această industrie va continua să explodeze în decursul următorului deceniu, pe măsură ce se realizează progrese și apar cazuri de utilizare a adopției din lumea reală.