de Sun-Li Beatteay

Cheia învățării rapide este să arăți prost

Cheia invatarii rapide este sa arati prost
Fotografie de Nick Fewings pe Unsplash

O trăsătură comună pe care o văd la noii dezvoltatori este frica de a părea prost. Știu pentru că am avut aceeași grijă. Am crezut că a părea prost ar determina pe alții să-mi pună la îndoială capacitățile și să-mi afecteze progresul în carieră.

Nimic nu ar fi putut fi mai departe de adevăr. Pentru a explica de ce să-mi spun o poveste rapidă.

Una dintre primele mele sarcini ca inginer software a fost să investighez o eroare pentru un client important. Se confruntau cu expirări de la unul dintre obiectivele noastre API și le-a afectat volumul de lucru. Întrucât eram încă nou în companie, am vrut să demonstrez echipei mele că nu am nevoie de mâini. Pentru a le arăta că au angajat persoana potrivită.

Am petrecut ore întregi analizând codul sursă până când am găsit rădăcina problemei: o interogare SQL ineficientă. Pentru a remedia expirările, ar trebui să-l optimizez. Din păcate, interogarea a fost complexă și a luat ceva timp să înțeleagă ce a făcut. Dar am hotărât să rezolv eu însumi problema. Nu am fost niciodată expert în SQL, dar știam suficient. La urma urmei, cât de greu ar putea fi optimizarea unei interogări SQL?

Foarte greu.

Am petrecut restul acelei zile și următoarea încercând să o îmbunătățesc. M-am blocat și mi-am bătut capul de perete de mai multe ori. Dar, în cele din urmă, folosind Stack Overflow și multe teste manuale, am reușit să hack împreună o soluție. A fost chiar mai complicat decât originalul, dar a făcut treaba. M-am simțit mulțumit și încântat în timp ce mi-am pregătit Pull Request-ul și l-am trimis coechipierului meu pentru a-l examina.

Sentimentul fericit nu a durat mult.

La deschiderea Pull Request, coechipierul meu a observat că există o soluție mult mai simplă. Fața mea s-a înroșit imediat cu sfecla roșie. Toată munca aceea grea doar pentru a ajunge cu ou pe față.

Cu reticență, am întrebat dacă poate explica soluția sa mai simplă. Mă temeam că avea să-și bată joc de ineptitudinea mea, dar era mai mult decât fericit să mă plimbe prin ea. Când l-am comparat, s-a executat mult mai repede decât soluția mea Frankenstein.

Coechipierul meu a fost răbdător și înțelegător. Mi-a oferit chiar și câteva resurse pe care le puteam folosi pentru a urmări și a afla mai multe. Totuși, am fost jenat că am pierdut două zile de muncă. Ceea ce a făcut-o mai rău a fost că m-am gândit să îi cer ajutorul de mai multe ori în acele două zile. De fiecare dată mă hotărâsem împotriva acestui lucru pentru că nu voiam să arăt prost. Ca urmare, am ajuns să par și mai prost.

Când i-am exprimat acest lucru, el a fost simpatic și a spus ceva care mi-a rămas.

Data viitoare, nu ezitați să întrebați despre orice nu înțelegeți – nu ne așteptăm să știți totul. Este mai bine pentru mine să petrec 10 minute explicând ceva decât să te fac să alergi în cercuri ore întregi. În cele din urmă îi va economisi pe toți.

1611497107 661 Cheia invatarii rapide este sa arati prost
Fotografie de Kaleidico pe Unsplash

Deși această poveste este specifică pentru mine, mulți dezvoltatori noi trec prin încercări similare. Și este de înțeles. Când am început primul loc de muncă, toată lumea din jurul meu părea un expert. A fost intimidant ca naiba. Am crezut că cel mai bun mod de a ajunge la nivelul lor a fost să persist și să mă lupt singur. La urma urmei, ca dezvoltator autodidact, cu asta eram obișnuit.

Adevărul este că, dacă vrei să ajungi la nivelul colegilor tăi, trebuie să le ceri ajutorul. Dacă sună ca un sfat evident, este pentru că este. Mulți dintre noi știm deja acest lucru intuitiv. Dar este important să ne amintim de asta. Cunoașterea comună este rareori transformată în practică comună.

Te-ai oprit vreodată să ceri ajutor? Ați refuzat să cereți asistență chiar și atunci când situația a continuat să se înrăutățească? Există șanse mari să le ai.

Și de ce te-ai oprit? Poate că nu a fost momentul potrivit să întreb. Poate că nu ai vrut să fii deranjant. Sau poate, dacă ești ca mine, frica a jucat un factor important. Cu toate acestea, această frică ne îndepărtează de o parte esențială a învățării: părere.

1611497108 822 Cheia invatarii rapide este sa arati prost
Fotografie de Charles ?? on Unstropi

Feedback-ul este crucial

În acest context, definesc feedback-ul ca orice sfat pe care îl primiți de la un coleg. Poate apărea sub forma unui coechipier care îți revizuiește codul, care face o brainstorming împreună despre o anumită eroare sau pur și simplu îi întreabă „Ce face asta?”

Deși este adevărat că studiul de sine este important, este doar un aspect al învățării. Feedback-ul este o altă piesă vitală a puzzle-ului:

De mult timp a fost recunoscut, atât de cercetători, cât și de practicieni, că feedback-ul joacă un rol decisiv în învățare și dezvoltare […] Învățăm mai repede și mult mai eficient, atunci când avem un sentiment clar despre cât de bine ne descurcăm și ce ar putea fi necesar să facem pentru a ne îmbunătăți.

Și totuși, este greu să ceri feedback. A primi critici negative se poate simți ca o insultă personală. S-ar putea să simți că „ar trebui să știi asta deja” și să ceri ajutor va fi o recunoaștere a naivității tale. Dar lupta cu o sarcină izolată duce la stres și stresul te face prost.

A nu fi dispus să arăți prost pe termen scurt doar te va face să pari mai prost pe termen lung. Așadar, în loc să rumegați asupra neliniștii de moment, concentrați-vă asupra obiectivului dvs. de stăpânire pe termen lung. Înțepătura comentariilor negative este trecătoare, dar beneficiile învățării sunt atemporale.

Rezultate imediate

Cel mai bun lucru despre feedback este că rezultatele sunt imediate. Veți ști instantaneu mai multe decât știați înainte. Solicitarea constantă de feedback va face ca ritmul învățării dvs. să crească. Veți găsi întrebări mult mai des.

Ia de la mine. Căutarea frazelor Ce face asta? sau Ce inseamna asta? în căutarea mea Slack dezvăluie litania întrebărilor „stupide” pe care mi le-am pus.

1611497108 645 Cheia invatarii rapide este sa arati prost

M-am simțit prost punând aceste întrebări? Oh da. Am învățat multe din cauza asta? Absolut.

A pune întrebări te face să arăți mai inteligent

Dacă nu v-am convins încă, atunci am salvat cel mai bun pentru final. Adevărul este că a pune întrebări nu te va face prost. Dimpotrivă:

De fapt, privim persoanele care solicită sfatul nostru ca fiind mult mai competente decât persoanele care renunță la oportunitatea de a cere sfaturi. Acest lucru se datorează faptului că vi se cere sfat este măgulitor, se simte bine. Îmi cer sfatul pentru că cred că sunt deștept și știu răspunsul. Cred că sunt deștepți pentru că le voi spune lucruri care le vor fi utile și îi voi ajuta să îndeplinească mai bine sarcina.

Solicitarea colegilor pentru contribuția lor îi face să se simtă importanți și necesari. Se pare că oamenilor le place să se simtă așa. Și în schimb, ei vă consideră competenți pentru a avea curajul să întrebați. Este o pagină directă a lui Dale Carnegie Cum să faci prieteni și să influențezi oamenii.

Cheia invatarii rapide este sa arati prost

În cele din urmă, veți fi o mână de Dumnezeu pentru cei care se luptă cu aceleași probleme. De mai multe ori am cerut ajutor pentru o anumită problemă doar pentru ca un alt inginer să-mi mulțumească în mod privat pentru că am cerut. Se luptaseră cu aceeași problemă, dar erau prea conștienți de sine ca să poată întreba. Toată lumea este „junior” în ceva.

În cele din urmă, frica de a părea prost este exact asta: o teamă fără temei susținută de nesiguranță. Solicitarea feedback-ului și afișarea vulnerabilității nu numai că vă vor face să păreați mai competenți, ci și face tu competent.

Așadar, data viitoare când te vei bloca, fă-ți o favoare și cere ajutor. Poate te simți prost acum, dar dă-i timp. Aceștia vor căuta sfatul tău în curând.

Mai multe de la mine:

Sunt un „real” inginer software?
medium.freecodecamp.orgO poveste despre două site-uri web
Importanța progresului lent și a auto-reflectăriimedium.freecodecamp.orgCe a fost nevoie pentru a-mi atinge munca de inginer software de vis
Chiar înainte de a-mi începe căutarea unui loc de muncă în ianuarie 2018, știam că vreau să lucrez la DigitalOcean. Cultura, învățarea …hackernoon.com