Cine sunt cei cinci, nouă și paisprezece ochi și ce fac?

Cine sunt cei cinci, nouă și paisprezece ochi și ce fac?
⏱️ 8 min read

Pasionații de VPN au întâlnit probabil Five, Nine și Fourteen Eyes înainte, dar altfel, în afara filmului James Bond SPECTER, termenii nu au primit prea multă presă. Filmul este destul de precis, totuși – se referă la seturi de alianțe internaționale de informații, compuse din acorduri care guvernează colectarea datelor (spionaj) și partajarea între guverne. Nu vă faceți griji dacă nu ați auzit de asta – Charlie Chaplin, John Lennon și Nelson Mandela probabil că nu știau nici despre asta, chiar dacă informațiile despre ei au fost împărtășite între Ochi.

Cinci ochi

The Five Eyes este compus din Australia, Canada, Noua Zeelandă, Regatul Unit și Statele Unite. A început în mod oficial în 1946 cu Marea Britanie și SUA și s-a extins la celelalte națiuni în 1948. De atunci a crescut doar ca întindere și scară, iar acum membrii săi partajează automat cantități mari de informații secrete, de la înregistrări telefonice la spionaj date prin satelit.

Din punct de vedere istoric, această alianță a fost extrem de secretă, deși scurgerile periodice au reușit să mențină vie suspiciunea existenței sale pentru o vreme. Chiar și biroul primului ministru al Australiei, unul dintre semnatarii inițiali ai acordului, nu a fost la curent cu asta până în 1973. În cele din urmă, acordul a fost confirmat în 2005 cu text integral al acordului original UKUSA lansat în 2010, deși sfera sa completă nu a fost descoperită până la scurgerea Snowden în 2013.

Deci, ce fac ei de fapt? Probabil că nu știm totul, dar au o tehnologie foarte sofisticată atât pentru supravegherea țintită, cât și pentru cea a dragnetului – „dragnet”, adică „colectarea datelor fără discriminare pentru analize ulterioare”.

În general, acestea s-au concentrat pe SIGINT sau pe semnale de inteligență, așa că dacă există o modalitate prin care să comunicați electronic cu cineva, o agenție de informații poate asculta. Acordul Five Eyes înseamnă că fiecare națiune membru are acces la bazele de date și tehnologiile celeilalte națiuni, mai ales printr-un sistem de baze de date centralizat, actualizat automat, poreclit „Fantomă de piatră”, care permite accesul fiecărei națiuni la informațiile celorlalte patru națiuni.

Majoritatea acestor țări interzic guvernelor lor să spioneze proprii cetățeni fără să treacă prin căi legale, dar acordul Five Eyes permite o lacună interesantă: alte țări pot spiona cetățenii dvs. pentru dvs., apoi pot împărtăși aceste informații. Deși nu există prea multe date despre cât de des se întâmplă acest lucru, au existat cazuri confirmate, inclusiv cazuri cu primul ministru al Noii Zeelande, John Key, în 2015 și prințesa Diana în anii ’90.

Cei nouă și paisprezece ochi

În timp ce cei cinci ochi sunt cel mai strâns grup, cu acordurile lor de partajare automată a datelor, cei nouă și cei paisprezece sunt aproape în urmă. Se știe puțin despre exact ceea ce îi separă în termeni practici, dar probabil, canalele de partajare a informațiilor sunt puțin mai înguste – poate că nu există acces direct la Stone Ghost, de exemplu.

cincizeci și nouă

Cei nouă ochi includ cei cinci ochi, precum și Danemarca, Franța, Olanda și Norvegia. Nu știm mult mai multe despre ele decât atât – nu există prea multe în ceea ce privește documentația oficială. În locul unor dovezi mai satisfăcătoare, putem presupune că Nine Eyes prezentate în filmul James Bond SPECTER sunt o reprezentare exactă a Nine Eyes reale.

Cei paisprezece ochi

cincisprezece

Cei paisprezece ochi sunt cei nouă ochi, plus Germania, Belgia, Italia, Spania și Suedia și se află într-un grup separat datorită apartenenței lor la SSEUR sau SIGINT (Signals Intelligence) Seniors Europe, o alianță de informații care operează în principal în Europa. La fel ca Nine Eyes, nu știm exact în ce diferă nivelul lor de acces, dar Germaniei, Suediei și Japoniei li s-a permis aparent să folosească XKeyScore, „ghișeu unic pentru acces la informațiile NSA”, potrivit Edward Snowden. Dacă o țară de paisprezece ochi are acces la asta, șansele sunt că sunt la curent cu o mulțime de informații.

Acorduri non-Eyes

Deși nu împărtășesc denumirea „Eyes”, există o mulțime de categorii pentru țările care împărtășesc informații între ele. SIGINT Seniors Pacific (SSPAC) include, de asemenea, India, Singapore, Coreea de Sud și Thailanda. Acestea pot fi comparate aproximativ cu țările suplimentare din cei paisprezece ochi, deoarece sunt pur și simplu o altă ramură a SIGINT Seniors.

fvey-noneye

SUA utilizează, de asemenea, un sistem de niveluri, sortând țările în Nivelul 1 (Cooperare cuprinzătoare – cei cinci ochi), Nivelul 2 (Cooperare focalizată – 16 țări, majoritatea din Europa), Nivelul 3 (Cooperare limitată – țări precum Franța, India și Pakistan ) și Nivelul 4 (Cooperare excepțională – țări care sunt ostile intereselor SUA).

Nu în ultimul rând, în lumea alianțelor de informații pe scară largă este colecția SUA de parteneri terți SIGINT, care include treizeci și trei de țări răspândite în Africa, Asia și Europa. Înainte de publicarea documentelor de top secret care detaliază aceste țări, mulți dintre oficialii lor superiori guvernamentali, posibil chiar lideri, ar fi putut să nu știe că fac parte din acord, deoarece acordurile erau de obicei stabilite direct cu agențiile de informații și erau „ rareori perturbată de străini [political] perturbări. ”

La ce ajung ei și cum afectează oamenii?

Ochii și alți parteneri de informații au suficiente operațiuni de supraveghere pentru a umple niște cărți foarte groase. În general, însă, tehnologia lor poate fi descrisă în general ca instrumente de monitorizare invazive capabile să colecteze marea majoritate a informațiilor care sunt trimise prin orice fel de linie / semnal sau stocate pe orice dispozitiv conectat la Internet. Dincolo de aceasta, acordurile de partajare includ, de asemenea, informații non-comunicative, cum ar fi apărarea, inteligența umană și geospațială.

supraveghere

Ochii și alte parteneriate permit națiunilor implicate să aibă acces la informații mult mai detaliate decât ar putea colecta singure. Aceste instrumente și programe de partajare au fost folosite cu succes împotriva terorismului de mai multe ori, motiv pentru care continuă să se bucure de un anumit sprijin, dar datele obișnuite ale cetățenilor sunt măturate în mod obișnuit, stocate, analizate și partajate în cadrul programului, ceea ce mulți susțin că este destul de încălcarea vieții private.

Acum, când sunt în aer liber, totuși, Eyes ar putea fi de fapt capabili să facă ceva mai mult decât ar putea atunci când erau în umbră. În septembrie 2018, au făcut știri pentru o notă comună pe care națiunile Five Eyes au emis-o spunând că intenționează să intre în afacerea de a sparge criptarea, fie prin propriile cercetări comune, fie prin metode legislative, cum ar fi forțarea companiilor să ofere acces la produse criptate sau construite în ușile din spate. În mod clar, acest lucru nu este minunat pentru confidențialitate și ar putea fi o mare problemă și pentru securitatea cibernetică.

În general, cu excepția cazului în care sunteți un criminal, activist politic, avocat al confidențialității sau teoretician al conspirației, acest lucru nu vă afectează în mod direct viața. În viitor, însă, aceste alianțe ar putea afecta unele mari probleme de politică publică și tehnologie.

Deci, este timpul pentru un VPN?

Dacă doriți să obțineți un VPN, este adesea recomandat să obțineți unul situat în afara ochilor, deși pentru a fi extra-sigur, veți dori să evitați și țările terțe și SSPAC. Dacă VPN-ul dvs. se bazează în afara acestora, are șanse mai mari decât media de a fi privat, dar încă nu există nicio garanție, având în vedere pânzele de păianjen ale acordurilor de partajare a informațiilor care nu și-au scos încă existența.

înțelegeți-vpn-caracteristica-2

A VPN multi-hop, care îți sare semnalul prin mai multe țări diferite, este o modalitate bună de a te asigura că nimeni nu se poate întoarce la tine, dar este mai lent și mai scump. Tor este întotdeauna și o alegere bună, dar dacă chiar îți pasă, ar trebui să folosești acest lucru și cu un VPN, dat fiind că traficul dintre nodul de ieșire Tor și serverul de destinație nu este criptat, iar unele dintre noduri sunt de fapt rulate și monitorizate de agențiile de informații.

Necunoscute necunoscute

Teoreticienii conspirației care au susținut că există o rețea de supraveghere la nivel mondial au avut probabil o zi de câmp când s-a dovedit că de fapt nu există doar una, ci mai multe. Dar pentru fiecare dintre cei pe care îi cunoaștem, există probabil multe altele care rămân un secret protejat în siguranță. De la scurgeri, noi agenții și acorduri au fost probabil create, iar noi instrumente au fost probabil dezvoltate folosind progresele în inteligență artificială și blockchain pe care le-am văzut în ultimii ani. Deocamdată, însă, a fi informați despre ceea ce știm este încă un obicei bun, deoarece unele politici pot avea implicații în lumea reală.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x