Chromebookurile sunt minunate. Sunt dispozitive relativ simple și ieftine care rulează Sistem de operare Chrome, un sistem de operare bazat pe Linux, dezvoltat de Google.

Deși sunt perfecte pentru persoanele care au nevoie doar de un browser web pentru a efectua sarcini de bază, dacă începeți dezvoltarea doar cu un Chromebook, s-ar putea să vă întrebați dacă este mai bine să investiți într-un computer.

Dar, cu toate tehnologiile bazate pe cloud și actualizările recente ale sistemului de operare Chrome, aveți o mulțime de opțiuni. Vom trece peste câteva dintre cele populare aici.

Soluții bazate pe cloud

Dacă sunteți complet nou în dezvoltarea web, există desigur Routech.org. Întregul curriculum poate fi completat în întregime în browser și folosind instrumente precum CodePen, CodeSandbox, Glitch și Repl.it pentru proiecte mai complexe.

Chiar și dezvoltatorii experimentați folosesc unul sau mai multe dintre site-urile enumerate mai sus pentru realizarea de prototipuri rapide și pentru partajarea cu ușurință a proiectelor lor cu alții, totul gratuit. Deși ar putea fi mai lente decât un mediu de dezvoltare nativ, faptul că le puteți accesa de pe orice dispozitiv conectat la internet și că totul este salvat pe serverele lor este un mare plus.

Linux pentru Chromebookuri

De la Sistem de operare Chrome v.69, puteți activa Linux pentru Chromebookuri și puteți instala o versiune beta a shell-ului Linux pe selectați Chromebookuri. Deși lista dispozitivelor acceptate este scurtă, se așteaptă majoritatea, dacă nu toate viitoarele Chromebookuri susțineți această caracteristică.

Ceea ce se întâmplă practic este că sistemul de operare Chrome rulează o versiune de Debian într-o mașină virtuală. Deoarece Debian este bazat pe Ubuntu, un sistem de operare / distribuție Linux popular, ar trebui să puteți instala orice pe Chromebook, așa cum ați face pe o mașină Debian / Ubuntu.

De exemplu, dacă doriți să instalați Firefox, tot ce trebuie să faceți este să deschideți terminalul și să introduceți sudo apt install firefox.

Există însă unele dezavantaje. În prezent, această caracteristică este în versiune beta, iar accelerarea hardware nu este încă acceptată în aplicațiile care nu sunt Chrome OS.

Lucruri precum Firefox sau VSCode vor rula mai lent decât pe alte mașini care rulează în mod nativ o distribuție Linux ca Ubuntu. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că decodarea video este, de asemenea, puțin mai lentă, iar redarea poate avea de suferit. De asemenea, dispozitivele precum microfoanele și camerele web nu sunt încă acceptate.

Verifică această pagină pentru mai multe informații despre ceea ce nu este încă acceptat.