cat comanda este o comandă foarte populară și versatilă în ecosistemul ‘nix. Există 4 utilizări comune ale cat comanda. Poate afișa un fișier, poate concatena (combina) mai multe fișiere, poate reda text și poate fi folosit pentru a crea un fișier nou.

Afișarea unui fișier

Cea mai obișnuită utilizare a comenzii cat este de a afișa conținutul unui fișier. Următorul este un exemplu pe care îl puteți încerca.

echo "Dance, Dance" > cat_create #create a file
cat cat_create

În acest exemplu simplu, folosim o combinație de echo și o redirecționare pentru a crea un fișier care conține „Dance, Dance”. Apoi folosim cat comanda pentru a afișa conținutul.

Ieșirea este după cum urmează:

Comanda Cat in Linux Cum se creeaza un fisier
Ieșirea comenzilor de exemplu

(Con) cat

Exemplul anterior este de fapt un caz specific al funcției principale a comenzii cat, care este concatenarea fișierelor pentru afișare. Dacă folosim comanda în același mod, dar îi oferim două sau mai multe fișiere, atunci scoate concatenarea pentru fișiere.

Dacă executăm următoarele comenzi:

echo "This is how we do it" > test1 #create 1st file
echo "*This is how we do it*" > test2 #create 2nd file
cat test1 test2

Ieșirea este conținutul primului fișier, urmat de conținutul celui de-al doilea fișier. Puteți oferi pisicii multe fișiere și le va concatena (combina) pe toate. Observați totuși că comanda cat introduce automat o întrerupere de linie între ieșiri.

1611608285 293 Comanda Cat in Linux Cum se creeaza un fisier
Ieșirea a două fișiere concatenate

cat oferă, de asemenea, câteva comutări pentru a face lucruri, cum ar fi afișarea caracterelor care nu sunt tipărite (-v) sau numerotarea liniilor (-n). O defalcare completă poate fi găsită în paginile de manual.

Răsunând

Aceasta este o utilizare mai puțin obișnuită a cat , dar este baza următoarei secțiuni. Dacă rulați cat comandă fără comenzi, cat va rula în modul interactiv și va face ecou la orice tastați până când părăsiți comanda.

1611608285 340 Comanda Cat in Linux Cum se creeaza un fisier
Pisica care rulează în modul interactiv

În exemplul de aici, am tastat un singur cuvânt pe rând. De fiecare dată când apăsam Enter, linia avea ecou.

Puteți, de asemenea, să trimiteți text la cat, caz în care textul este ecou. De exemplu:

echo "Piping fun" | cat

Aceasta va avea ca rezultat următoarea ieșire:

1611608285 45 Comanda Cat in Linux Cum se creeaza un fisier
Introducerea textului în pisică

Crearea unui fișier

În exemplele anterioare, am folosit fișierul echo comandă redirecționată către un fișier pentru a crea fișiere noi. Pisica poate fi folosită în mod similar. De fapt, putem folosi catFuncționalitatea concat și ecou pentru a crea fișiere.

Putem crea un fișier care conține concatenarea mai multor fișiere ca aceasta:

echo "File 1 Contents" > file1
echo "File 2 Contents" > file2
echo "File 3 Contents" > file3
cat file1 file2 file3 > combined_file
cat combined_file

În exemplul de mai sus, creăm 3 fișiere folosind echo, combinând cele 3 fișiere într-un singur folosind cat, și apoi afișarea noului fișier combinat folosind cat.

1611608285 489 Comanda Cat in Linux Cum se creeaza un fisier
Rezultatul comenzilor de mai sus. Am creat 3 fișiere, apoi le-am combinat într-un singur fișier folosind cat

Putem folosi și catmodul interactiv pentru a crea un fișier cu textul pe care îl tastăm în terminal.

1611608285 564 Comanda Cat in Linux Cum se creeaza un fisier

De fiecare dată când apăsați pe Enter, acesta trimite textul la fișier. Dacă aveți text necomandat și ieșiți, acesta nu va fi capturat în fișier.

Acesta este un mod fantastic de a crea rapid un fișier cu posibilitatea de a introduce conținutul fișierului.

Folosind Touch pentru a crea un fișier

Uneori ai nevoie doar de un fișier pentru a exista. Ca alternativă la utilizarea cat pentru a crea un fișier, puteți utiliza fișierul touch comanda.

touch comanda a fost concepută pentru a actualiza marca de timp modificată a unui fișier, dar este utilizată în mod obișnuit ca o modalitate rapidă de a crea un fișier gol. Iată un exemplu de utilizare:

touch new_file_name

Comanda tactilă poate crea mai multe fișiere, poate actualiza ștampilele de modificare și / sau crearea și o grămadă de alte lucruri utile. Paginile complete despre manual pot fi găsite aici.

Touch este folosit în mod obișnuit pentru a vă asigura că există un fișier și este o comandă excelentă dacă aveți nevoie rapid de un fișier gol.

rezumat

Pisica este o comandă foarte utilă. Îl puteți utiliza pentru a crea, afișa și combina fișiere text foarte repede și ușor.

Dacă aveți nevoie doar de un fișier pentru a exista, dar nu vă deranjează (sau solicitați) să fie gol, folosind touch este o alternativă excelentă.

Hughie Coles este dezvoltator principal la Index Exchange. El scrie despre arhitectura software, scalarea, conducerea și cultura. Pentru mai multe din scrierile sale, consultați blogul său pe mediu.