Comutator Ethernet vs. Hub vs. Splitter: Care este diferența?

Comutator Ethernet vs. Hub vs. Splitter: Care este diferența?
⏱️ 4 min read

Când sunteți lipsit de porturi Ethernet și cochetați cu ideea de a transforma în esență un cablu Ethernet în două, primul lucru care vă vine în minte este probabil „împărțirea ethernet” – „împărțirea” conexiunii în două. Dar apoi începeți să căutați soluții ethernet și vă dați seama că aveți de ales între hub, splitter și switch. Acestea sunt de fapt lucruri ușor diferite una de cealaltă, deci trebuie să știți care dintre ele vă servește cel mai bine scopului. Care face care?

Cu riscul de a suna ca un anunț clickbait despre pierderea în greutate, „răspunsul vă poate surprinde”.

Splitter Ethernet

Să începem cu lucrul pe care probabil că ați fost cel mai tentați să le epuizați și să cumpărați atunci când căutați să transformați o conexiune Ethernet în mai multe. (Aluzie: nu o face!)

Un splitter ethernet arată destul de modest. Este un dispozitiv mic cu trei porturi Ethernet – două pe lateral și unul pe celălalt. Dacă aveți un surplus de cabluri ethernet scurte care se lovesc și doar unul sau două lungi, atunci acesta este locul în care un splitter este la îndemână. În mod crucial, rețineți că un splitter ethernet nu mărește efectiv numărul de dispozitive pe care le puteți conecta prin Ethernet și veți avea nevoie de un splitter la celălalt capăt pentru a „desparte” conexiunea din nou în două cabluri, așa că vor fi necesare două splitter ethernet de fiecare dată.

Fiecare pereche de separatoare Ethernet canalizează doar două cabluri, deoarece se bazează pe standardul destul de vechi 100BASE-T. Cablurile Ethernet 100BASE-T (la fel ca majoritatea cablurilor Cat 5e) utilizează doar două din cele patru perechi de fire din cablu, iar un splitter ethernet profită de acest lucru prin canalizarea a două perechi de fire din fiecare cablu în toate cele patru perechi într-un singur cablu. Apoi, după ce utilizați acel cablu pentru a ajunge în camera sau dispozitivele dorite, îl conectați la un alt splitter și utilizați cele două porturi rămase pe acel splitter pentru a conecta dispozitivele. Rețineți, de asemenea, că viteza rețelei utilizând un splitter este limitată la 100 Mbps.

Comutator Ethernet

ethernet-switch-vs-hub-vs-splitter-difference-netgear-switch

Revenind la subiectul nostru original despre transformarea unui cablu ethernet în două, comutatorul ethernet este adevărata vedetă a acestui ghid. Modul în care funcționează este incredibil de simplu. Fie că aveți un comutator cu patru porturi sau unul cu opt porturi, utilizați un port pentru a conecta comutatorul la routerul dvs. prin Ethernet, apoi restul în celelalte dispozitive Ethernet pe care doriți să le conectați. Efectiv, un port Ethernet devine mai multe.

Comutatoarele oferă datelor de intrare de pe dispozitivele dvs. de rețea propriile căi în care datele dintre dispozitive nu vor interfera unele cu altele. Comutatoarele permit full-duplex comunicare între dispozitive, ceea ce înseamnă că datele pot fi trimise și primite în același timp, rezultând o rețea mai rapidă. Marele lucru este că nici acum nu sunt atât de scumpe, deoarece poți ridica unul care este un marcă bună pentru aproximativ 15 dolari sau cam asa ceva.

Hub Ethernet

ethernet-switch-vs-hub-vs-splitter-difference-netgear-hub

Ultimul și probabil cel mai puțin este hub-ul ethernet, care a fost destul de depășit de switch. Dacă un comutator creează căi pentru a permite pachetelor trimise de la fiecare dispozitiv să comunice cu routerul, atunci gândiți-vă la un hub ca la o cameră vastă plină de trafic de rețea în care pachetele intră și difuzează sau strigă pentru a găsi dispozitivele pe care încearcă să le conectați. În termeni mai tehnici, hub-urile nu pot permite dispozitivelor să trimită și să primească date în același timp, ceea ce se numește semi-duplex comunicare.

Acest lucru are ca rezultat blocarea și coliziunea datelor, înlăturând lățimea de bandă prețioasă și provocând încetinirea rețelei, în special atunci când utilizați mai multe dispozitive simultan.

Rețineți că hub-urile Ethernet arată aproape exact ca switch-uri, așa că nu faceți greșeala de a cumpăra acest lucru atunci când ceea ce doriți cu adevărat este un switch. Huburile sunt știrile de ieri.

Concluzie

Cu informațiile de mai sus, ar trebui să știți acum care dintre elementele Ethernet de care aveți nevoie în ce scopuri. Gândiți-vă la comutatorul ethernet ca la „noul” hub ethernet, în timp ce un splitter îndeplinește rolul mai nișei de a rula o pereche de cabluri „ca unul” pe distanțe mai mari.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x