Limbajul de programare Go este bine cunoscut pentru că are un server web încorporat. În acest articol veți afla cum vă puteți crea cu ușurință propriul server web cu Go. Nu veți avea nevoie de alte pachete în afară de cele care sunt deja încorporate!

În primul rând, accesați editorul de text. Apoi creați un fișier numit webserver.go și introduceți următorul cod:

package main

import (
  "net/http"
  "io"
)

func main() {
  http.HandleFunc("/", servePage)
	http.ListenAndServe(":8080", nil)
}

func servePage(writer http.ResponseWriter, reqest *http.Request) {
  io.WriteString(writer, "Hello world!")
}

Să descompunem blocul de cod de mai sus. Importăm net/http pachet: acest pachet conține propriul server web. Apoi importăm și fișierul io pachet, vom folosi acest lucru mai târziu pentru a servi ceva clientului.

În main funcția facem două lucruri. În primul rând, instruim serverul să lase funcția apelată servePage gestionați tot traficul de intrare către / – în acest caz înseamnă că gestionează solicitările către orice URL.

Al doilea lucru pe care îl facem este de fapt activarea serverului. Facem acest lucru folosind o funcție numită ListenAndServe. Această funcție necesită doi parametri: port (la fel de string), în acest caz este 8080, si handler (la fel de Handler) – cu toate acestea, ultima nu este încă importantă. Vom reuși nil și totul va funcționa bine.

În servePage facem doar un lucru simplu, deocamdată. Folosind io pachet și WriteString funcția pe care o conține putem răspunde la cererea clienților cu textul Hello world! (sau orice alt șir, desigur).

De asemenea, s-ar putea să fi observat că servePage funcția are două argumente: writer si request. Cu scriitorul puteți răspunde efectiv la un HTTP cerere și cu request este posibil să obțineți mai multe informații despre cererea în sine.

Felicitări! Tocmai ați creat primul dvs. server web! Dacă doriți să-l testați, rulați go run webserver.go, porniți un browser și navigați la http://localhost:8080!