Yahoo a anunțat astăzi că își va vinde activele de bază către Verizon pentru doar 4,8 miliarde de dolari. Aceasta este doar puțin mai mult decât a plătit Verizon pentru AOL – o altă companie epocă dot-com – anul trecut.

Capitalizarea de piață a Yahoo a atins 125 de miliarde de dolari în 2000. În următorii 16 ani, a scăzut constant – în principal din cauza inacțiunii și a oportunităților ratate.

Ați putea completa un curs întreg de MBA cu studii de caz despre toate greșelile strategice pe care le-a făcut Yahoo. Vă voi economisi niște datorii studențești și vă voi oferi slabul chiar aici, în doar 5 minute.

Greșeala nr. 1: Yahoo a confundat faptul că este în locul potrivit – la momentul potrivit – cu a fi inteligent.

Dacă Yahoo ar fi lansat un an sau doi mai târziu, probabil că ar fi fost irelevante. Au ajuns la dominare în mare parte beneficiind de ceea ce cofondatorul Y-Combinator Paul Graham – care a lucrat acolo – numit o „schemă de facto ponzi”:

„Investitorii au fost încântați de internet. Unul dintre motivele pentru care au fost încântați a fost creșterea veniturilor Yahoo. Așa că au investit în noi start-up-uri pe Internet. Startup-urile au folosit apoi banii pentru a cumpăra reclame pe Yahoo pentru a obține trafic. Ceea ce a provocat o creștere a veniturilor mai mare pentru Yahoo și a convins în continuare investitorii în care merită să investească Internetul. ”

Veniturile din ce în ce mai mari din această buclă de feedback fugară i-au păcălit pe conducerea Yahoo să creadă că sunt deștepți, când chiar au avut noroc.

Fiind portalul web dominant, banii au venit ușor pentru Yahoo. Nu s-au deranjat niciodată să construiască o cultură inginerească puternică, așa cum au făcut Facebook și Google. La urma urmei, de ce ar trebui Yahoo să investească în tehnologia sa de bază atunci când ar putea angaja mai mulți oameni de vânzări pentru a vinde anunțuri banner?

Succesul inițial al Yahoo le-a oferit hibridul de care aveau nevoie pentru a începe să achiziționeze alte companii, crezând că ar putea conduce aceste companii mai bine decât ar putea conduce companiile singure.

Iată câteva companii cumpărate de Yahoo:

 • Geocities (3,6 miliarde de dolari)
 • Tumblr (1,1 miliarde de dolari)
 • Mark Cuban’s Broadcast.com (5,7 miliarde de dolari)
Cresterea si scaderea OK mai ales caderea Yahoo
Radio. Pe. Internetul. Așa este – sunt de la Mark Cuban.

Broadcast.com și Tumblr sunt considerate pe scară largă două dintre cele mai grave achiziții din toate timpurile și au fost în mare parte anulate ca pierderi. În mai puțin de 10 ani, Geocities a trecut de la a fi al treilea cel mai vizitat site de pe pământ la a fi închis peste tot în afara Japoniei.

Cresterea si scaderea OK mai ales caderea Yahoo
Ceea ce rămâne din achiziția Geocities de 3,6 miliarde de dolari.

Greșeala nr. 2: Yahoo a uitat ce anume i-a adus acolo.

Distrasă de toate achizițiile, conducerea Yahoo a uitat de produsele sale de bază sănătoase. Iată câteva industrii de miliarde de dolari pe care le-a cedat noilor intrați:

 • Yahoo Mail a pierdut în fața GMail
 • Răspunsuri Yahoo pierdute în fața Quora
 • Flickr a pierdut în fața Instagram

Și cel mai umilitor dintre toate, Yahoo Search a pierdut în căutarea Google – într-o asemenea măsură încât, în 2009, Yahoo a renunțat la motorul de căutare vechi de 13 ani în favoarea licențierii Bing Search, pe care Microsoft tocmai o lansase.

Toate acestea erau servicii în care Yahoo avea un avantaj de mai mulți ani, cu milioane de utilizatori activi. Au avut fondurile. Aveau traficul. Ar fi putut experimenta și îmbunătăți aceste servicii. Dar nu au reușit să ia inițiativa. În schimb, au fost proiectate și proiectate la fiecare pas.

Greșeala nr. 3: Yahoo și-a sacrificat gâsca de aur în timp ce încă producea ouă.

În 2005, cofondatorul Yahoo, Jerry Yang, a făcut una dintre cele mai inteligente investiții din istorie – a cumpărat 40% din site-ul chinez de comerț electronic Alibaba pentru 1 miliard de dolari.

Astăzi Alibaba valorează mai mult de 200 de miliarde de dolari și încă crește. Asta înseamnă că pachetul Yahoo în Alibaba trebuie să fie în valoare de 80 de miliarde de dolari!

1611323048 376 Cresterea si scaderea OK mai ales caderea Yahoo
Fondatorul și CEO-ul Alibaba, Jack Ma, gata să mă corecteze.

Cu excepția, așteptați. În 2012, Yahoo a decis să vândă porțiuni semnificative din acțiunile sale Alibaba. Au vândut și mai mult în 2014.

Yahoo a crezut că sunt destul de deștepți la vremea respectivă, deoarece au profitat de câteva miliarde de dolari din aceste vânzări.

Astăzi, Yahoo deține doar 15% din Alibaba, dar numai acest activ valorează 30 de miliarde de dolari – de șase ori mai mult decât toate afacerile principale ale Yahoo.

Dar, oh, acea dulce-amăruie de 50 de miliarde de dolari pe care au lăsat-o să scape.

Greșeala nr. 4: Yahoo a căzut pentru directorii executivi care erau profesioniști profesioniști.

S-ar putea să credeți că Marissa Mayer a fost o CEO proastă. La urma urmei, ea a prezidat achiziția dezastruoasă a Yahoo în Tumblr în 2013 și vânzarea acțiunilor Alibaba în 2014. Și a făcut puțin pentru a încetini descendența Yahoo.

1611323048 499 Cresterea si scaderea OK mai ales caderea Yahoo

Dar Mayer arată ca un geniu al afacerii atunci când o comparați cu managerii care au precedat-o.

În loc să promoveze directori din interior, Yahoo a ales să angajeze din circuitul „CEO profesionist”. Și nu au ales cu înțelepciune.

1611323048 140 Cresterea si scaderea OK mai ales caderea Yahoo

Scott Thompson și-a dat drumul la funcția de CEO prin concedierea a 2.000 de persoane. Apoi a vândut o tonă de acțiuni Yahoo Alibaba (care, așa cum am stabilit, ar fi valorat zeci de miliarde de dolari astăzi).

Era atât de îngrijorat de apariția calificată pentru a conduce o companie de tehnologie încât el minciună directă despre a avea o diplomă în informatică.

La început, consiliul de administrație Yahoo s-a îndoit de această acuzație, deoarece provenea de la un acționar activist.

Dar apoi universitatea la care a participat Thompson a confirmat public că nici măcar nu aveau un program de informatică atunci când participase.

A urmat un fiasco de relații publice, iar Yahoo l-a concediat rapid pe Thompson. A lucrat acolo doar 130 de zile. Cu toate acestea, Yahoo a ajuns să-i plătească 7,3 milioane de dolari pentru timpul petrecut acolo.

Și apoi, este Terry Semel, care este considerat unul dintre cei mai răi CEO din toate timpurile.

1611323049 430 Cresterea si scaderea OK mai ales caderea Yahoo
Nu aspectul pe care vrei să-l vezi pe fața CEO-ului tău.

Semel nu a reușit să achiziționeze Google când Yahoo a primit-o al doilea ocazia de a face acest lucru. Apoi a continuat să nu facă nimic pentru a opri Google să devasteze dominația anterioară a Yahoo de către industria căutărilor.

Semel, de asemenea achiziții greșite atât de Facebook, cât și de DoubleClick (tehnologia care a devenit elementul central al imperiului publicitar Google).

Și după toate aceste greșeli, Semel și-a aruncat singura lovitură de răscumpărare: a respins oferta Microsoft de 40 de miliarde de dolari pentru a cumpăra Yahoo direct.

Adevăratul kicker este că, în cei 7 ani în care Semel a condus compania în pământ, Yahoo l-a compensat cu jumătate de miliard de dolari.

Greșeala nr. 5: Yahoo și-a lăsat presupunerile să-i orbeze de noi oportunități.

Larry Page și Sergey Brin au încercat să vândă Google către Yahoo în 1998. Ei doreau doar 1 milion de dolari.

Yahoo le-a respins pentru că doreau ca utilizatorii lor să petreacă mai mult timp pe directoarele Yahoo, unde vor fi expuși anunțurilor banner. O căutare mai bună – precum cea pe care o oferea Google – ar direcționa rapid utilizatorii departe de Yahoo.

Lui Yahoo nu i-a venit în minte că a face ceea ce este mai bun pentru utilizatori ar putea fi în cele din urmă cel mai bun pentru companie. Sau că Google ar putea folosi această tehnologie pentru, să știți, să concureze cu Yahoo.

1611323049 521 Cresterea si scaderea OK mai ales caderea Yahoo
Cofondatorul Yahoo, Jerry Yang, sa întâlnit odată cu fondatorii Google, Sergey Brin și Larry Page. Poza lui Yang este – retrospectivă – destul de potrivită.

Desigur, știm cu toții cum se termină această poveste – Google valorând 500 de miliarde de dolari, iar Yahoo fiind sculptat și vândut unei companii de utilități pentru o sutime din aceasta.

Pentru cei dintre voi care conduceți o companie sau intenționați să începeți una, învățați din greșelile Yahoo. Luați aceste lecții la inimă:

 1. Nu confundați a fi la locul potrivit la momentul potrivit cu a fi inteligent.
 2. Nu uita ce anume te-a condus unde ești astăzi.
 3. Nu vă sacrificați gâștele de aur în timp ce acestea încă produc ouă.
 4. Nu vă îndrăgostiți de oamenii care sunt profesioniști profesioniști.
 5. Și, mai presus de toate, nu lăsați presupunerile să vă orbească de noi oportunități.

Scriu doar despre programare și tehnologie. daca tu urmărește-mă pe Twitter Nu-ți voi pierde timpul. ?