Dacă trebuie să contactați cineva, dar nu îi cunoașteți numele, ce faceți? Ei bine, răspunsul obișnuit era: „Cui îi poate interesa”.

De ce a devenit această frază înfundată în formă de adresă pentru destinatarii necunoscuți? Ei bine, pe vremuri (înainte de Google, practic), era mult mai greu să găsești informații de bază despre persoane pe care nu le cunoști.

Dar, din moment ce oamenii trebuiau să aplice pentru locuri de muncă și să ia legătura cu companiile, o soluție standard părea utilă. Astfel, „Către cine …” a început să fie folosit.

Dar vremurile în care se schimbă.

Deci, cum adresați o scrisoare de intenție sau un e-mail cuiva pe care nu l-ați întâlnit niciodată sau al cărui nume nu îl puteți găsi, în secolul 21?

Nu vă faceți griji – există multe alternative la „Căruia îi poate interesa” sau „Stimate Domn / Doamnă”, vechi și învechit.

În acest articol, vom analiza:

 • cum să abordați o scrisoare în primul rând (luând în considerare tonul, formalitatea, titlurile și neutralitatea de gen)
 • toate cele mai frecvente moduri de a te adresa cuiva fără să-i știi numele și când / de ce ai putea folosi fiecare
 • cum tu poate sa descoperă numele cuiva dacă vrei cu adevărat să îți personalizezi scrisoarea
 • când este de fapt acceptabil să folosiți „Cui îi poate interesa”

Bine – hai să facem asta.

Cum să adresezi o scrisoare în primul rând

În primul rând, vă ajută să știți exact cum să începeți scrisoarea dvs. în primul rând. Acest lucru poate părea evident, dar există câteva lucruri de luat în considerare.

Ton și formalitate

Când comunicați cu cineva pe care nu îl cunoașteți, ar trebui să vă gândiți la modul în care vă adresați acestora. Chiar dacă le cunoașteți numele, nu este ca și cum ați fi prieteni – încă. Deci, probabil că nu ați începe o scrisoare cu „Hei iubito, ce se întâmplă?”

Deci, ce spui? Ei bine, puteți conta de obicei pe „Dragă [name]„(sau oricare dintre celelalte opțiuni de mai jos, dacă nu le cunoașteți numele) – este formal, dar nu înfundat și este un mod destul de larg acceptat de a începe o comunicare scrisă (cel puțin în state).

Probabil ar trebui să evitați orice limbă prea familiară sau în care sensul dvs. ar putea fi interpretat greșit (a se vedea „Hei iubito” de mai sus). Până când nu ați stabilit un pic de relație cu această persoană, păstrați-l politicos și de bază.

Titluri și neutralitate de gen

Dacă știți numele persoanei, aveți câteva opțiuni atunci când vă adresați.

S-ar putea să doriți să le adresați drept doamna X sau domnul Y. Asigurați-vă că știți cum se identifică acea persoană, astfel încât să puteți folosi titlul corespunzător. Dacă nu sunteți sigur, puteți încerca să aflați mai multe informații (consultați metodele de mai jos) sau să alegeți o altă formă de adresă.

Pentru femei / femei, fiți conștienți de faptul că utilizați domnișoară, doamnă sau doamna. Cel mai sigur pariu este să folosiți „doamna”, deoarece nu implică un statut de căsătorit sau de celibatar. Dacă știți că persoana respectivă preferă una peste celelalte (vedeți „Vă rugăm să contactați domnișoara Jennifer Morgan pentru mai multe informații” sau ceva similar), folosiți-o.

Dacă doriți să descoperiți cum se identifică cineva, puteți încerca să le găsiți pe social media (Twitter, LinkedIn sau Instagram sunt probabil cele mai bune pariuri ale dvs.). Uneori, oamenii își listează pronumele în profilurile lor, cum ar fi „Jennifer Morgan, ea / ei” sau „AJ DePew, ei / ei”. Nu toată lumea face acest lucru, dar devine din ce în ce mai frecvent.

În sfârșit, dacă cineva are un doctorat sau un alt titlu oficial / onorific, ar trebui să i se adreseze astfel. De exemplu, „Dragă Dr. Morgan” sau „Dragă profesor DePew”.

Nu toate acestea se aplică dacă nu știți numele persoanei. Dar este totuși bine să ții cont atunci când comunici cu cineva pe care nu-l cunoști.

Acum, să intrăm în acele forme alternative de adresare.

Alternative la „Cui îi poate interesa”

Dacă nu știți numele persoanei căreia îi scrieți, este ok. Există încă câteva opțiuni decente care le vor informa că ați făcut cercetarea și că vă pasă.

Stimate (funcție / funcție), ca „Stimate director de vânzări”

Dacă aplicați pentru un loc de muncă în, să zicem, departamentul de vânzări, este probabil ca cineva cu titlul „Director de vânzări” să fie șeful dvs. (sau șeful șefului dvs. …).

Și, deși cel mai probabil nu aplicați direct la acea persoană (adică nu vor fi primii care vă vor vedea cererea / scrisoarea de intenție), ei sunt totuși o persoană / o funcție relevantă căreia să îi adresați comunicarea.

Folosirea acestei forme de adresă arată că cel puțin v-ați făcut temele cu privire la poziția pentru care candidați, modul în care sunt structurate departamentele și așa mai departe.

Stimate (echipă / departament), cum ar fi „Stimate departament de social media” sau „Stimate echipă de social media”

Dacă nu sunteți sigur cum este structurată compania sau cu ce poziții ați putea interacționa dacă obțineți slujba, puteți face un pas înapoi.

Începând cu „Stimate Departament Social Media” nu este la fel de direct ca a selecta o persoană, dar este totuși relevant și atent.

Utilizarea acestui tip de adresă funcționează bine dacă aplicați la o companie / echipă mai mare și este foarte greu să identificați o poziție sau o persoană care vă va vedea cu siguranță cererea.

Păstrarea lui Casual cu „Salutări”, „Bună ziua”, „Bună ziua” și așa mai departe

Probabil că toți am primit e-mailuri care încep cu „Bună ziua!” sau doar „Bună ziua”. Aceste forme de adresare sunt cu siguranță mai casual decât „Draga X”, dar ar putea fi alegerea potrivită în anumite situații.

Dacă nu puteți afla nicio informație specifică despre destinația aplicației dvs., ceva de genul „Bună ziua” sau „Bună ziua” este o opțiune neutră bună. Dacă trimiteți e-mailul la prima oră dimineața, „Bună dimineața” funcționează bine.

Va fi destul de evident că habar n-ai cu cine vorbești, dar măcar ești politicos și neutru.

Cu toate acestea, înainte de a utiliza această opțiune, ar putea fi o idee bună să faceți câteva cercetări în cultura companiei. Dacă se pare că sunt destul de relaxați și casual, aceste salutări sunt probabil ok.

Stimate (Numele persoanei care ar fi șeful tău / căruia i-ai raporta)

Acum, poate că nu știți exact la cine aplicați sau trimiteți acea scrisoare de intenție. Dar s-ar putea să-ți dai seama cine ar fi șeful tău (dacă ai primi slujba).

Sapă pe site-ul companiei respective. Citiți biografia, aflați cine este în ce echipă și cine se ocupă de ce. Dacă poți afla cui ai raporta, le poți adresa scrisoarea.

Sigur sună ambițios (și poate un pic presumptuos?), Dar arată că știi cum să faci cercetarea. Și că îți pasă de slujbă, de companie și de a-ți pune cel mai bine informat picior în față.

Stimate (Numele șefului departamentului la care aplicați)

Dacă nu sunteți sigur cine ar fi șeful dvs. dacă ați obține postul, dar doriți totuși să folosiți numele cuiva, micșorați puțin. Puteți afla probabil cine este șeful oricărui departament la care v-ați alătura dacă ați obține postul.

După ce ați găsit acea persoană, scrieți-i scrisoarea. Din nou, nu este cea mai directă (și probabil că nici măcar nu v-au văzut aplicația, cel puțin nu la început), dar este mai bună decât „Cui îi poate preocupa”, asta e sigur.

Și din nou, similar opțiunii anterioare, arată că încercați să aflați cât mai multe despre companie.

Stimate (Numele recrutorului)

Dacă cunoașteți numele recrutorului care vă va examina cererea, le puteți adresa cu siguranță scrisoarea de intenție. S-ar putea să fie nevoie de un efort mic pentru a-ți da seama, dar face ca scrisoarea de intenție / cererea să iasă în evidență.

Dacă lucrați cu un recrutor, îi puteți întreba. De asemenea, puteți lua legătura cu compania și puteți vedea dacă vă vor spune cine este acea persoană. Dar dacă nu-ți dai seama …

Stimate (manager de recrutare sau manager de angajare)

Uneori, aceste nume sunt într-adevăr evazive. Dar este o presupunere destul de bună să presupunem că un proces de recrutare sau angajare va fi implicat în proces. Așadar, adresarea scrisorii dvs. către funcție ar putea atrage atenția acestora.

Stimate (Poziție pentru care candidați) Manager de angajare, cum ar fi „Stimate manager de angajare inginerie de rețea”

Când doriți să fiți cât mai specific posibil, dar nu știți un nume, puteți adresa comunicarea dvs. întotdeauna echipei sau comitetului care vă angajează.

Pentru a face acest lucru, trebuie doar să enumerați lista pentru care solicitați (cum ar fi inginerul de rețea, managerul de rețele sociale sau analistul bazei de date) urmată de „Comitetul de căutare”, „Manager de angajare” sau „Echipa de angajare” – de exemplu, „Dragă rețea Echipa de angajare a inginerilor “.

În acest fel, demonstrați că sunteți conștient de departamentul din care ați face parte dacă obțineți postul și vă îndreptați întrebarea către ei.

Stimate șef (de departament) sau Stimat șef de (departament)

Dacă doriți să îl vizați pe șeful viitoarei echipe (sperăm), puteți adresa scrisoarea dvs. șefului departamentului respectiv.

Este ok dacă nu le cunoașteți numele – spuneți doar ceva de genul „Draga șefă a departamentului de inginerie de rețea”.

Stimate (Numele sesizării)

În cele din urmă, dacă cunoști pe cineva care lucrează la companie și ți-a dat o sesizare, poți să îi adresezi oricând scrisoarea.

Acest lucru este deosebit de eficient, deoarece arată că aveți o relație cu cineva care lucrează deja acolo și puteți fi destul de sigur că scrisoarea / aplicația dvs. va trece de „primul aspect”.

Prietenul sau cunoștința dvs. vă poate verifica scrisoarea și apoi decide cine ar fi cea mai bună persoană pentru a o examina.

Bonus: Stimate (nume complet)

Dacă găsiți numele unei persoane în comitetul de angajare sau în departamentul la care aplicați, este minunat. Dar dacă nu sunteți familiarizați cu originile acestui nume și cum se adresează oamenilor în acea parte a lumii?

În acest caz, poate fi o idee bună să folosiți numele complet al persoanei. În unele locuri, cum ar fi Ungaria, Taiwan sau Japonia, de exemplu, oamenii își listează mai întâi numele de familie. Așadar, folosind numele complet al acestora, nu presupuneți că îi numiți doar cu numele (sau prenumele) lor.

Cum să găsiți persoana de contact potrivită

Dacă sunteți hotărât să găsiți un nume către care să vă adresați scrisorii, există mai multe moduri în care puteți face acest lucru. Poti:

 • Adresați-vă recrutorului sau reprezentantului HR – de multe ori vă pot ajuta să obțineți aceste informații
 • Căutați pe site-ul companiei – pagina „Despre noi” conține adesea o mulțime de informații utile și detalii despre echipă
 • Căutați în cererea / descrierea locului de muncă – uneori există instrucțiuni acolo
 • Uitați-vă pe LinkedIn – aceasta este adesea resursa ideală pentru solicitanții de locuri de muncă, deoarece mulți oameni sunt pe LinkedIn și au profiluri vizibile public
 • Dacă cunoașteți pe cineva la companie / în departament, întrebați-l
 • Sunați și întrebați-l pe managerul de birou / asistentul administrativ (și fiți sinceri cu privire la motivele pentru care sunați – spuneți că doriți să vă personalizați scrisoarea de intenție și sperați că vă pot ajuta să vă îndrepte în direcția cea bună)

Când este ok să folosești „Cui îi poate interesa”

Există câteva situații în care este adecvat să folosiți „Cui îi poate interesa”. În mare parte, acestea apar atunci când nu aveți nevoie sau doriți să știți numele persoanei la care vă adresați.

Deci, puteți utiliza acea expresie atunci când:

 • Furnizați o recomandare sau o verificare de referință pentru altcineva (compania nu se așteaptă să le cercetați și să găsiți exact persoana potrivită pentru a adresa scrisoarea).
 • Trimiteți o reclamație către o companie (dacă ați primit un produs defect, nu ați fost mulțumit de serviciul lor pentru clienți și așa mai departe).
 • Vă prezentați cuiva pe care nu l-ați întâlnit niciodată și despre care nu știți prea multe (de exemplu, dacă cineva v-ar solicita o ofertă pentru un serviciu și așa mai departe).

Acum știi cum să-ți adresezi corespondența atunci când nu știi numele cititorului tău. Vezi, nu este atât de înfricoșător (sau atât de învechit) pe cât pare.