de Dimitri Ivashchuk

Cum am obținut un job de dezvoltator în străinătate: călătoria mea de la marketing la tehnologie

Cum am obtinut un job de dezvoltator in strainatate calatoria
Fotografie de Mantas Hesthaven pe Unsplash

În această postare, voi intra în detaliile modului în care eu, student ucrainean de marketing, am primit o ofertă de muncă de la compania rad care lucrează cu tehnologii progresive și dezvoltă un produs excelent.

Am scris această postare pentru cei care doresc să-și înceapă cariera în programare, dar care sunt speriați sau necesită o îndrumare și inspirație.

Am primit feedback fantastic pe postarea mea pe Twitter despre obținerea unui loc de muncă pentru dezvoltatori de software în Europa fără a fi cetățean al UE.

Am decis să scriu această piesă pentru a-mi împărtăși povestea, pentru a vă oferi o nouă perspectivă și poate să distrug câteva stereotipuri despre programare.

ad-banner

Voi împărți această postare în trei părți, astfel încât veți avea ocazia să o citiți în cel mai confortabil mod.

  • Trecutul meu – unde veți găsi puține informații despre mine.
  • Principalele mâncăruri de luat masa – unde veți găsi o listă cu principalele oferte de programare autodidactă și ce m-a ajutat pe parcurs.
  • Obținerea unui loc de muncă în străinătate – unde voi împărtăși câteva sfaturi și tactici care ar fi utile pentru obținerea unui loc de muncă la distanță sau la fața locului în străinătate.

Trecutul meu?

Mi-am petrecut aproape o treime din viață studiind marketing și afaceri. Nu pot spune că aș face lucrurile în alt mod dacă aș avea o șansă. Cu siguranță, nu am regretat niciodată o decizie de a mă alătura unui program legat de afaceri la universitatea mea.

Am început să codez la sfârșitul primului an de licență. La început, a fost doar un hobby distractiv pe care obișnuiam să-l fac în timpul liber. Totul s-a rezumat la vizionarea tutorialelor pe diferite platforme online și codificarea de-a lungul.

După câțiva ani, a devenit evident că rezolvarea problemelor, crearea lucrurilor de la zero și învățarea constantă a ceva nou a fost ceva care m-a condus într-o măsură inexprimabilă. Am încetat să mă mai gândesc la continuarea unei cariere în marketing. În schimb, m-am concentrat pe petrecerea întregului meu timp liber explorând fundamentele programării, tehnologiilor de tendință și cele mai bune practici de scriere a codului.

Pe atunci nu am vrut să-mi abandonez studiile. Am văzut o adevărată valoare adăugată de a fi un programator cu un background de marketing + business. Astfel, am decis să obțin un masterat în marketing în străinătate. În același timp, a fost o șansă să încerc să-mi găsesc un loc de muncă într-un mediu nou și să deschid o mulțime de perspective interesante pentru dezvoltarea personală.

Am ales Viena ca unul dintre cele mai superbe orașe din Europa. Are transport public uimitor, un sistem de sănătate excelent și a fost de mulți ani pe lista pozițiilor de top la nivel mondial dintre cele mai confortabile orașe de trăit din lume.

Principalele mâncăruri de luat masa?

Înainte de a începe partea de plătit efectivă, iată principalul lucru pe care trebuie să-l știți despre învățarea codului ca schimbător de carieră sau hobby:

Oricare ar fi fundalul tău, poți învăța să codezi dacă asta te determină și îți aduce bucurie în viața ta.

Cunosc atât de mulți oameni care au lucrat sau au studiat finanțe, marketing, istorie și și-au schimbat cariera pentru a deveni programatori și au avut un succes extrem.

Să vedem ce abordări exacte puteți utiliza pentru a obține rezultatul dorit mai repede și pentru a obține locul de muncă ca dezvoltator.

Nu mai învăța – începe să construiești

Acest principiu de bază nu poate fi ratat dacă doriți să vă îmbunătățiți ceva. Desigur, vizionarea unui videoclip sau citirea unui tutorial pe Medium pare o investiție foarte bună.

Cu toate acestea, puteți învăța mult mai eficient urmând această strategie simplă:

Gândește-te la un proiect pe care ți-ar plăcea să îl folosești. Poate fi foarte simplu la început și să aibă funcționalități de bază. De exemplu, am scris prima mea aplicație mică în doar câteva fișiere și a fost doar HTML simplu, CSS, JavaScript – fără cadre, fără biblioteci.

Dacă tocmai veniți cu idei despre ceea ce ar trebui să fie prezent pe site-ul dvs. și învățați să le formulați clar, veți găsi un răspuns pentru aproape orice problemă în Stack Overflow sau alte resurse similare.

Vă va permite să învățați aceste lucruri în mod proactiv și să depuneți eforturi în dezvoltarea efectivă a abilităților dvs. de bază de dezvoltare – rezolvarea problemelor.

Începeți încet, dar aveți planuri grandioase

La început, am petrecut prea mult timp învățând elementele de bază și elementele de bază. Cu siguranță, sunt extrem de importante de știut. Cu toate acestea, dacă nu sunteți interesat de subiecte mai avansate și nu citiți despre ele din când în când, nu veți putea începe abilitățile de învățare.

Făceam elemente de bază web deja de un an sau doi și am auzit doar că există lucruri interesante precum React, Vue.js, Webpack etc. Nu am decis niciodată să le încerc la început. A trebuit să depășesc o teamă că nu aș înțelege nimic.

Dar apoi, am început să măresc treptat complexitatea lucrurilor pe care voiam să le învăț. Ai fi foarte surprins cât de repede vei prelua noile tehnologii și vei fi gata să le folosești după ce te vei forța să ieși din zona de confort.

Bacsis: Încearcă adesea să te joci cu mai mult complex jucării.

Fii deschis la minte, dar critic

Mulți oameni cred că acum este cel mai bun moment pentru a învăța dezvoltarea web, din cauza pletorei de tehnologii și instrumente disponibile ca open source.

Mai mult, mulți dintre ei au comunități foarte puternice care vă pot sprijini în timpul procesului de învățare. De exemplu, te pot scoate din situații frustrante atunci când pur și simplu nu poți face lucrurile să funcționeze corect.

Cu toate acestea, vine cu un preț. Este ușor să te prinzi în capcana de a sări doar de la o tehnologie la alta și de a nu învăța cu adevărat nimic în profunzime.

Abordarea mai bună ar fi cercetarea domeniului și încercarea de a-ți face propria opinie despre lucruri. Căutați întotdeauna sfatul profesioniștilor, dar decideți singur cu ce vă face plăcere să lucrați.

La urma urmei, multe lucruri rezolvă aceleași probleme, dar în moduri ușor diferite. Ca dezvoltator pentru începători, probabil că nu ar fi nevoie să învățați React, Vue.js și Angular în același timp.

Bacsis: Încercați să vă concentrați asupra unui singur lucru și să deveniți un expert în ea

Cu toate acestea, fiți deschiși să învățați noi tehnologii și instrumente. În opinia mea, este unul dintre cel mai important premise pentru obținerea unui loc de muncă bine plătit și interesant.

Nu vă fie frică să vă conectați

Trebuie să spun că abilitățile soft sunt destul de subevaluate pentru dezvoltatori, deși vă pot ajuta mult să vă îmbunătățiți în multe aspecte.

Inițial, obișnuiam să cred că acele persoane interesante de pe Twitter erau un fel de vedete. Nu răspund la niciun mesaj și își petrec tot timpul construind lucruri interesante. În realitate, nici măcar nu este aproape de adevăr.

De când am distrus această părtinire din capul meu, am ajuns la multe dintre ele și am învățat multe în domeniile profesionale și personale ale vieții mele.

Fă-mi un favor. Găsiți o persoană cu care doriți să purtați o scurtă conversație, care vă interesează ca dezvoltator și persoană. Fiți politicos, respectați-le timpul și aveți în minte câteva întrebări clare. Scrie lor și ai fi surprins cât de mult înveți!

În cel mai rău caz, ar spune doar că nu este prioritatea lor principală acum, dar ați putea încerca din nou într-un timp.

Dacă ați fi interesat să primiți sfaturi personalizate de la mine cu privire la orice subiect, aș fi cu adevărat fericit să vă ajut. Încerc să răspund la fiecare mesaj privat în câteva zile și să dau sfaturi pe baza a ceea ce cer oamenii.

Obțineți un loc de muncă în străinătate – aveți un început puternic și semnificativ?

Pentru a fi complet sincer cu tine, la început, am fost destul de sceptic cu privire la perspectivele mele. După ce am citit o mulțime de articole și forumuri, am avut ideea că era aproape imposibil ca un străin să obțină un loc de muncă în Austria (acest lucru poate fi diferit de la o țară la alta, dar Austria, în afară de a fi o țară uimitoare în multe privințe foarte birocratic).

În realitate, lucrurile s-au dovedit a nu fi atât de complicate și tot ce trebuia să fac era să încep să aplic și să văd cum funcționează lucrurile.

Principala mâncare de luat masa:

Nu vă gândiți prea mult! Dacă vă definiți obiectivele și începeți cu pași mici, în cele din urmă veți ajunge acolo!

Deci, pentru a începe cu căutarea unui loc de muncă, definiți rolurile pentru care doriți să aplicați. Vă va ajuta să aflați despre stiva tehnologică necesară. În consecință, veți identifica în curând câteva puncte slabe pe care trebuie să le îmbunătățiți.

În funcție de situație, ați putea dori să vă îmbunătățiți CV-ul, să vedeți câte locuri de muncă există sau să vă completați profilul LinkedIn.

Nu amânați procesul de aplicare prea mult timp

Mulți dezvoltatori începători cad în părtinirea gândirii că nu sunt pregătiți să aplice după o perioadă de timp de învățare și codificare doar în cadrul proiectelor pentru animale de companie. Nu este întotdeauna adevărat. Adesea, pasiunea înseamnă mai mult decât experiență sau experiență reală de muncă în cazul posturilor de juniori.

Aplicați încă din primele etape ale proceselor dvs. de învățare, dar fiți gata să vă arătați o dedicare față de angajatorul dvs.

În cazul meu, a fost o poveste diferită, deoarece am avut deja experiență de lucru și multe proiecte pe GitHub despre care am fost gata să vorbesc. Cel mai bun sfat al meu aici este că trebuie să arătați consistență și pasiune pentru codificare și că este doar să faceți lucruri și să le prezentați în profilul dvs. GitHub încă din primele etape ale carierei dvs. de dezvoltator.

Nu luați în serios cerințele postului

Nivelul meu actual al Germaniei este Intermediarul Superior, dar îmi este încă rușine de faptul că nu pot purta în mod corespunzător conversații de lungă durată. ?

Majoritatea locurilor de muncă din Austria necesită cunoștințe de limbă germană, așa că am pierdut o mulțime de oportunități doar pentru că nu aplic la aceste locuri de muncă. Mai mult, 99% din locurile de muncă erau listate ca posturi cu normă întreagă. În calitate de student, pot lucra doar 20 de ore pe săptămână, așa că i-am exclus pe ceilalți.

Am decis să o iau în serios și să scriu o scrisoare de intenție pentru fiecare post la care am candidat. Doar pentru a vă completa situația mea specifică, nu aveam cunoștințe de limbă germană, nu aveam permis de muncă și nu aveam capacitatea de a lucra cu normă întreagă.

Am fost uimit de răspunsul primit. Din aproape 20 de aplicații, am primit o invitație pentru un interviu la fața locului pentru 15 și răspunsurile încă vin.

Angajatorul meu actual a fost destul de optimist în ceea ce privește perspectivele mele în companie și mi-a oferit o poziție cu fracțiune de normă cu planul de a-l transfera la normă întreagă imediat ce îmi termin studiile. De asemenea, el mă ajută foarte mult în ceea ce privește permisele de muncă și alte lucruri legale.

Nu credeți că cerințele postului sunt definitive. În majoritatea cazurilor, acestea sunt flexibile și puteți obține un loc de muncă chiar și fără unele lucruri necesare în CV

Gata pentru această postare de blog. Am încercat să ofer câteva sfaturi condensate pe care mi-aș dori să le am înainte de a începe o cerere pentru locuri de muncă în străinătate. Voi fi bucuros să primesc feedback în comentarii și sper că această postare vă va fi de ajutor în căutarea unui loc de muncă.

În cazul în care doriți un sfat specific, nu ezitați să-mi trimiteți un mesaj Stare de nervozitate.

Pot să arunc o privire asupra CV-ului, portofoliului sau stivei de tehnologie și să-ți formulez punctele forte și lucrurile pe care trebuie să le îmbunătățești sau pur și simplu să vorbesc la confortul tău – DM-urile sunt deschise ??

Publicat inițial la divdev.io