În 2012, eram doar un băiat din sat din Nigeria care nu avea altceva decât un vis și un telefon Nokia (J2ME). Astăzi, sunt un dezvoltator Android de 19 ani, care a lucrat la peste 50 de aplicații și lucrează în prezent pentru un startup MIT. Numele meu este Elvis Chidera și aceasta este povestea mea.

Călătoria mea a început cu curiozitatea mea despre cum să construiesc un site web. Crescând, am petrecut mult timp online, deoarece îmi plăcea să descarc jocuri și să citesc Societatea Roboților. Aș economisi săptămâni întregi pentru a cumpăra un pachet de internet de 10 MB pentru 100 Naira (0,28 USD) și în 2012, care ar putea dura o lună.

Când am învățat să codez, am făcut primul și simplu pas de a căuta pe Google despre cum să construiesc un site web. Am obținut milioane de rezultate. Neștiind de unde să încep, am dat clic pe primul link pe care l-am văzut, care era de la W3CSchools.

Articolul a explicat că trebuie să învăț câteva limbi (HTML și CSS) pentru a putea construi un site web. Am verificat alte resurse pentru a confirma că de fapt aveam nevoie să învăț aceste lucruri. Apoi am început cursul W3CSchools HTML și CSS.

În fiecare zi după școală mă îndreptam spre site-ul web pentru a studia. Inițial, exemplele de cod și explicațiile nu aveau prea mult sens pentru mine. Dar am continuat să studiez indiferent. M-am referit la diferite tutoriale când am rămas blocat. Acest lucru m-a ajutat să văd problemele pe care le-am întâmpinat din multe unghiuri diferite.

Când eram mai tânăr, m-am luptat cu abilitățile de citire și scriere la școală. Am reușit să mă îmbunătățesc doar prin practica continuă. Așa că am avut deja acest model în cap: dacă voi continua să practic – indiferent cât durează – voi putea în cele din urmă să înțeleg aceste limbaje de programare.

Câteva luni de învățare intensivă m-au familiarizat cu HTML, CSS și JavaScript. În timp ce învățam încă, un prieten mi-a arătat filmul „Rețeaua socială”. Și după ce l-am urmărit, am fost super motivat să construiesc următorul lucru mare. Mulțumesc, Hollywood.

Am avut un moment eureka câteva zile mai târziu. Ideea a fost să construim o versiune mai bună a Facebook. În acel moment, nu îți puteai vedea prietenii de pe Facebook care erau online. De asemenea, Facebook a fost creat pentru a intra în legătură cu oameni pe care îi cunoșteați deja în viața reală.

Așa că asta a fost ideea mea de pornire de miliarde de dolari: să construiesc o rețea socială cu toate funcțiile pe care Facebook nu le avea. Mark Zuckerberg – vin după tine – sau așa credeam.

Am petrecut următoarele câteva luni construind o rețea socială mai bună prin adăugarea oricărei funcții pe care chiar m-aș putea gândi să o folosesc.

Am fost naiv încrezător că voi câștiga.

Cum am trecut de la programarea cu un telefon cu

După finalizarea proiectului, am făcut ceea ce ar face oricine fără un buget publicitar. Am trimis spam pe internet zile și zile.

După câteva zile de marketing, realitatea m-a lovit cu putere. Am primit doar 200 de utilizatori, pe care a trebuit să-l implor să revin pe site.

Eram deprimat! Câteva luni de muncă grea petrecute degeaba. Acest lucru m-a învățat două lecții importante într-un mod dificil:

  1. Trebuia să recunosc pornire rece AKA problemă cu puiul și ouăle că noile platforme se confruntă devreme.
  2. Construiam ceva ce eu gând oamenii aveau nevoie. Dar am ajuns să construiesc doar altul fabrica de caracteristici.

Deși este bine să fii motivat de un proiect, trebuie să știi și când te îndrepți într-o fundătură. Am mai petrecut câteva luni încercând să văd dacă pot obține mai mulți oameni pe site-ul meu, dar numerele de păstrare au continuat să danseze către 0% și, în cele din urmă, am renunțat la proiect.

Dar am fost motivat de deviza lui Lewis în Faceți cunoștință cu Robinson„Continuați să mergeți înainte”.

Căutând inspirație pentru următorul meu proiect, am reflectat asupra nevoilor comunității mele locale. De data aceasta, am vrut să construiesc ceva de care oamenii au de fapt nevoie și sunt dispuși să plătească.

Mi-a venit o idee de a face mesajele text mai ieftine și mai ușor de trimis mai multor persoane la un moment dat. Acest lucru a fost mai mult ca Whatsapp susținut prin SMS. După ce am vorbit cu diferite persoane despre asta, am decis că acesta este următorul lucru de făcut.

Am numit proiectul Xmx Me. Avea să fie o aplicație J2ME. Aceasta a însemnat că a trebuit să învăț Java. Privind înapoi în timp, trebuie să recunosc că a fost cea mai mare provocare pe care am întâmpinat-o încă. A trebuit să citesc câteva tutoriale de mai multe ori pentru a le înțelege pe deplin.

Cum am trecut de la programarea cu un telefon cu
Grafică promoțională pentru Xmx Me

După ce am terminat câteva cursuri Java, am fost pregătit pentru muncă. Tastând fără încetare o linie de cod după alta, am construit cu grijă backend-ul cu PHP, frontend-ul cu HTML și CSS și aplicația mobilă cu J2ME. Aplicația prindea viață.

Dar iată că nu aveam laptop. Construiam toate aceste piese ale aplicației mele pe telefonul meu funcțional J2ME.

Aștepta. Ce?

Ai citit bine.

1611504970 350 Cum am trecut de la programarea cu un telefon cu
Mi-am scris codul pe un Nokia 2690

Cum mi-am construit aplicațiile de producție pe un telefon cu funcții

În acest moment al vieții mele, nu programasem niciodată pe un laptop. Pur și simplu nu mi-aș putea permite una. Părinții mei au vrut să mă ajute. Dar le-a fost greu pentru că au trebuit să aleagă între a-mi plăti taxele școlare (și alte necesități) și a-mi cumpăra un laptop.

Nu mai folosisem un laptop înainte și singura mea interacțiune cu computerele a fost la cibercafele. Îmi amintesc că am vizionat câteva videoclipuri despre cum să folosiți un computer (faceți clic stânga, trageți, plasați și alte lucruri de bază) și apoi am intrat într-o cibernetică pentru a le practica.

Am avut norocul că o rudă mi-a dăruit un telefon cu funcții (Nokia 2690). Acest telefon mi-a schimbat viața. Este ceea ce obișnuiam să dezvolt Xmx Me, rețeaua mea socială eșuată și alte câteva proiecte.

Cu doar un telefon și voința de a reuși, oră după oră mi-am tastat codul pe acea minusculă tastatură. Am avut din nou noroc că am găsit o aplicație care îmi permitea să-mi compilez Proiecte J2ME. Da, construirea unei aplicații J2ME pe un telefon J2ME este posibil.

SDK-ul era înfometat de resurse, așa că bateria mea a murit adesea. Aș continua, scriind tot codul meu pe hârtie și încercând să îl revizuiesc pentru eventuale erori de sintaxă.

Nu cred că voi eșua la testele de codare a tablelor albe Java după ce am făcut asta atât de mult timp. 🙂

Lansarea aplicației SMS de grup

După câteva luni, am avut produsul gata. Am reușit să conving pe cineva pe care l-am întâlnit pe un forum pe internet să mă ajute să plătesc pentru găzduire de site-uri web și vracul Serviciu SMS pentru un număr limitat de unități SMS.

Lansarea aplicației a decurs bine – cel puțin mai bine decât primul meu proiect. Avem niște prese locale și chiar unul dintre blogurile de top din Kenya a scris despre aplicație. Am crescut organic până la aproximativ 5.000 de utilizatori.

Eram în afaceri. Și primeam tranzacții de câteva ori pe zi.

Fără experiență anterioară în conducerea unei afaceri, am făcut câteva greșeli uriașe, dintre care unele au fost:

  1. Nu a existat o modalitate ușoară de a încărca utilizatorii în Nigeria. Nu toată lumea are un card de debit. Așa că am permis oamenilor să plătească folosind creditul de pe telefonul mobil. Problema aici era că nu exista o modalitate oficială de a converti acest credit în bani. A trebuit să vând vânzătorilor, care l-au cumpărat înapoi la un preț ridicol de scăzut.
  2. Nu existau prea puține conturi. Pierdeam bani și nu știam despre asta. Nu am luat în calcul niște costuri generale. Au lipsit mai multe piese.

Mă gândeam să vând aplicația pentru a cumpăra un laptop. Neștiind ce să fac, m-am dus online să cerșească. Da, eram atât de nerușinat și de flămând. Nu a ieșit bine. Cineva acuzat de escroc, lucru pe care l-am rezolvat în cele din urmă. Din nou, nu aveam experiență și am tratat situația prost.

După ce am împrumutat bani de mai multe ori pentru a menține afacerea în funcțiune, am decis să arunc prosopul. Privind în urmă, cred că a fost o decizie proastă. Cu puțin mai multă învățare și experiență, aș fi putut să îmbunătățesc lucrurile. Poate că nu am văzut viitor într-o aplicație SMS. Ei bine, am lansat recent o aplicație de recul și mulți dintre utilizatori încă o folosesc și o adoră.

1611504970 580 Cum am trecut de la programarea cu un telefon cu

Lecții pe care le-am învățat pe parcurs

Mi-am dat seama că, dacă îmi voi permite un computer în curând, va trebui să lucrez din greu pentru asta. Așa că am început să economisesc toți banii pe care i-am putut. Mi-am redus cheltuielile zilnice și am trăit o viață cât se poate de simplă. Le-am cerut ajutor rudelor mele. Am vândut chiar niște obiecte personale pentru a strânge bani pentru laptop.

Totuși, nu a fost suficient. Hotărât să-mi ating obiectivul, m-am angajat independent să construiesc un site web pentru a putea câștiga suma rămasă.

Cum utilizați un telefon cu funcții pentru a construi un site web conceput pentru utilizatorii de PC-uri? Simplu: aveți un prieten pe Facebook pe care îl deranjați în fiecare seară pentru a vă vizualiza site-ul web pe computerul său și pentru a vă oferi feedback. Era mai ieftin decât să mergi la o cafenea cibernetică în mod repetat.

De asemenea, am folosit foarte mult Ideone ceea ce mi-a permis să rulez scripturile PHP pentru a vedea dacă funcționează înainte de a le încărca.

Ei bine, în cele din urmă am reușit să iau acel laptop. Îmi amintesc încă sentimentul de bucurie pe care l-am avut. Mirosul acela de plastic atunci când scoateți în cutie un computer ieftin, nou-nouț. Acum aș putea lucra la orice proiect dorit fără să mă simt restricționat din cauza telefonului meu.

Deoarece dispozitivele J2ME se stingeau încet, în cele din urmă am trecut la construirea pentru platforma Android. Abilitățile mele Java erau încă relevante acolo. Aveam nevoie doar să învăț câteva lucruri specifice platformei.

Anul următor, în 2015, după liceu, am decis să încep să lucrez pentru a-mi întreține familia. Așa că am început să lucrez independent. Am fost întotdeauna activ în forumuri și grupuri locale, căutând persoane care doreau ajutor la construirea unei aplicații Android.

Deoarece nu aveam un portofoliu bun, aș construi aplicații pentru unii oameni chiar înainte de a plăti, fără nicio garanție că aș fi plătit. Am fost înțepenit de această abordare de mai multe ori, dar mi-a permis să construiesc un portofoliu suficient de bun.

Aș dori să împărtășesc ceva ce aș vrea să știu în timp ce lucrez independent:

Nu te întinde prea subțire. Asumarea a prea multe responsabilități nu este bună pentru sănătatea ta, pentru familia ta sau pentru clienți.

1611504970 632 Cum am trecut de la programarea cu un telefon cu

Am lucrat cu mai mulți clienți din diferite părți ale Nigeriei care mi-au plăcut munca. Am obținut în cele din urmă un loc de muncă cu normă întreagă în Lagos, Nigeria, după ce am lucrat cu un client de la distanță.

Apoi, în timp ce parcurgeam fluxul meu de știri, am văzut o reclamă pentru un post de dezvoltator Android la Dot Learn. Le-am căutat și mi-am dat seama că sunt un startup MIT care lucrează într-un domeniu al tehnologiei educației, care mă pasiona și pe o piață pe care am înțeles-o. Au avut o idee unică: să rezolve problema accesului la educație online, realizând videoclipuri educaționale extrem de ușoare pentru date – de până la 1 MB pentru fiecare oră de videoclip.

Acest lucru a fost aproape incredibil și am știut că este esențial pentru a face educația foarte accesibilă multor oameni.

Sunt foarte pasionat de revoluționarea educației din Africa. De fapt, am construit deja o aplicație gratuită (pregătită pentru publicitate), pregătită pentru examen, numită PrepUp care are peste 35.000 de instalări și a fost unul dintre finaliștii la Premiile West Africa Mobile în 2016. Așa că am vrut să fac parte din ceea ce construia Dot Learn.

Așa că am trecut prin cerințele postului de dezvoltator și am simțit că am o șansă. Dar sindromul impostorului nu a vrut să fiu grozav.

Zile întregi am avut gânduri contradictorii. Ar trebui să aplic sau nu?

Apoi mi-am dat seama de un lucru: nu aveam nimic de pierdut.

Cel mai rău care s-ar putea întâmpla ar fi că am fost respins. Dar nu aș muri. Așadar, am continuat și am aplicat.

1611504970 696 Cum am trecut de la programarea cu un telefon cu

Degetele s-au încrucișat, am început să vizionez din nou câteva dintre videoclipurile pe care le descărcasem MIT OCW. Am petrecut și câteva nopți uitându-mă la unele codarea videoclipurilor soluției de interviu. În trecut, am fost angajat în mare parte pe baza portofoliului meu puternic și a experienței mele anterioare, dar nu am vrut să fiu surprins dacă mi-au acordat un interviu de codificare.

Ei bine, scurtă poveste: după o mulțime de pregătiri, răspunzând la câteva întrebări dificile, un interviu telefonic și câteva proiecte de codare, am fost acceptat.

Nu mi-a venit să cred. Eram extaziat.

Privind înapoi la aceasta, aceasta a fost una dintre cele mai bune decizii ale mele.

1611504970 192 Cum am trecut de la programarea cu un telefon cu

Lucrând la Dotlearn, am avut o creștere exponențială în cariera mea și m-am întâlnit cu o mulțime de oameni minunați din MIT, Harvard și alte locuri grozave.

De la participarea la evenimente mari precum Câmpul de luptă Techcrunch (Am sfârșit prin a-mi pierde zborul) până să-mi dau seama că pot rap, a fost o experiență amuzantă și incitantă până acum.

Note finale

Știu că abia încep, dar scopul poveștii mele este de a inspira pe cineva undeva într-o situație similară ca mine.

Poti urmărește-mă pe Twitter sau pe mediu pentru mai multe actualizări. Poti de asemenea conectează-te cu mine pe LinkedIn. Mulțumiri.

Dacă v-a plăcut această poveste, faceți clic pe? butonul și partajați pentru a-i ajuta pe alții să îl găsească. Simțiți-vă liber să lăsați un comentariu.