Cum deblocați fișierele „În uz” în Windows

Cum deblocați fișierele „În uz” în Windows
⏱️ 4 min read

Să presupunem că doriți să editați un fișier. Poate doriți să îi dați un nume diferit, să îl mutați în altă parte sau să îl ștergeți cu totul. Cu toate acestea, există o problemă; atunci când mergeți să editați fișierul, Windows vă va spune că un alt proces a „blocat” fișierul. Ca atare, nu aveți voie să îl editați. Ce se întâmplă?

Windows vă va împiedica în mod natural să editați un fișier deja deschis în altă parte. Aceasta este pentru a-l proteja de editare în timp ce un alt proces îl folosește în prezent. De exemplu, dacă deschideți un document Word în Microsoft Word, Windows nu vă va permite să ștergeți documentul cât este deschis. Având în vedere modul în care Microsoft Word folosește în prezent documentul, editarea fișierului în afara Word poate provoca lucruri ciudate!

Deci, să presupunem că există un fișier pe computer pe care doriți să îl editați, dar Windows nu vă permite. Ce faci acum?

Ce înseamnă „Blocat”?

Pentru a clarifica lucrurile; când vorbim despre un fișier „blocat” în acest articol, ne referim la un fișier care este utilizat în prezent într-un alt proces. Apoi, se creează un fișier „blocat” pe care nu îl puteți edita în afara procesului care utilizează în prezent fișierul. Nu este vorba despre fișiere cu o blocare a parolei sau foldere care vă refuză accesul din cauza drepturilor de securitate insuficiente; acestea sunt diferite moduri în care fișierele pot fi „blocate!”

Dacă cunoașteți procesul de blocare a fișierului

Închideți aplicația Blocarea fișierului

Dacă aveți noroc, Windows vă va anunța ce aplicație a blocat fișierul. De exemplu, imaginea de mai sus arată un document blocat în WPS Writer. Dacă Windows vă spune numele procesului, atunci este un caz simplu de a găsi procesul în cauză și de a-l opri. Soluția din exemplul de mai sus este găsirea ferestrei WPS Writer cu acest document deschis și închiderea acestuia. Aceasta eliberează apoi blocarea fișierului.

Dacă închiderea software-ului nu o remediază, există șansa ca procesul să nu fie complet oprit. În primul rând, asigurați-vă că procesul nu este ceva crucial pentru funcționarea Windows, deoarece nu vrem să blocăm sau să corupem sistemul! Dacă sunteți sigur că procesul nu face parte integrantă din sistem, deschideți Managerul de activități apăsând pe „Shift + Ctrl + ESC”. Faceți clic pe fila „Detalii” și găsiți procesul de blocare a fișierului.

manager de deblocare-fișiere

Cu procesul selectat, faceți clic pe butonul „Terminați sarcina” din dreapta jos. Alternativ, puteți să faceți clic dreapta pe acesta și să faceți clic pe „Terminați sarcina”.

unlock-files-end

Dacă nu cunoașteți procesul

Din păcate, uneori Windows va pretinde că fișierul este blocat, dar nu vă va spune ce anume blochează fișierul. Acest lucru este deosebit de enervant, deoarece nu există o modalitate evidentă de a remedia problema. Cum puteți închide procesul dacă Windows nu vă va spune care este vinovatul? Din fericire, nu trebuie să renunțăm încă la speranță; mai sunt încă câteva trucuri pe care le putem încerca.

Reporniți computerul

Ca o soluție simplă, repornirea computerului repornește, de asemenea, toate procesele de pe computer. Acest lucru înseamnă că orice proces care actualizează fișierul dvs. va fi repornit și, sperăm, va renunța la controlul asupra fișierului dvs. Nu este o soluție fantastică, deoarece implică închiderea totul doar pentru a debloca un singur fișier. Cu toate acestea, ca o soluție rapidă și ușoară, repornirea computerului va funcționa majoritatea timpului.

Utilizați LockHunter

Dacă repornirea computerului sună ca o bătaie de cap, nu renunțați încă la speranță! Există instrumente terțe pe care le puteți utiliza pentru a debloca fișierele în loc să trebuiască să reporniți de fiecare dată. O soluție ușor de utilizat este LockHunter care ajută la identificarea a ceea ce blochează fișierele și le deblochează pentru a le putea edita.

După ce ați descărcat și instalat LockHunter, este un caz simplu de a face clic dreapta pe fișierul ofensator și de a selecta „Ce blochează acest fișier?”

opțiunea deblocare-fișiere

LockHunter va apărea apoi și vă va informa despre procesul de blocare a fișierului. Puteți debloca fișierul dacă doriți, dar LockHunter acceptă în mod nativ ștergerea și redenumirea fișierului prin intermediul aplicației pentru un timp mai ușor.

unlock-files-unlocker

Preluarea controlului înapoi

Când doriți să editați sau să ștergeți un fișier, este enervant să descoperiți că este utilizat în prezent de un proces. Pur și simplu închiderea procesului funcționează de cele mai multe ori, dar atunci când lucrurile devin puțin mai complicate, repornirea computerului sau utilizarea unei aplicații terțe vă poate ajuta.

Ați fost vreodată afectat de fișiere blocate? Spuneți-ne mai jos!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x