de Colt McAnlis

Cum functioneaza JPG

Cum funcționează JPG

Formatul de fișier JPG a fost unul dintre cele mai impresionante progrese tehnologice în ceea ce privește compresia de imagini care a apărut pe scena în 1992. De atunci, a fost o forță dominantă în reprezentarea imaginilor de calitate a fotografiilor pe internet. Și din motive întemeiate. O mare parte din tehnologia din spatele modului în care funcționează JPG este extrem de complexă și necesită o înțelegere fermă a modului în care ochiul uman se adaptează la percepția culorilor și a marginilor.

Și din moment ce mă interesează cam așa ceva (și tu ești și tu, dacă citești asta), am vrut să descompun cum funcționează codificarea JPG, astfel încât să putem înțelege mai bine cum să creăm fișiere JPG mai mici.

ESENȚIALUL

Schema de compresie JPG este împărțită în mai multe faze. Imaginea de mai jos le descrie la un nivel înalt și vom parcurge fiecare fază de mai jos.

Cum functioneaza JPG

Conversia spațiului de culori

Unul dintre principiile cheie ale pierdut compresia datelor, este că senzorii umani nu sunt la fel de exacți ca sistemele de calcul. Științific, ochiul uman are doar capacitatea fizică de a distinge despre 10 milioane de culori diferite. Cu toate acestea, există o mulțime de lucruri care pot influența modul în care ochiul uman percepe o culoare; perfect evidențiat cu iluzii de culoare, sau faptul că aceasta rochie a spart internetul. Esența este că ochiul uman poate fi manipulat frumos în raport cu culorile pe care le percepe.

Cuantificarea este o formă a acestui efect în compresia cu imagine cu pierderi, cu toate acestea JPG adoptă o abordare diferită în acest sens: modele color. A spațiu de culoare este o organizare specifică de culori și model de culoare reprezintă formula matematică a modului în care sunt reprezentate acele culori (de exemplu, tripluri în RGB sau cvadrupluri în CMYK).

Ceea ce este puternic în acest proces este că poți convertiți de la un model de culoare la altul , ceea ce înseamnă că puteți schimba reprezentarea matematică a unei culori date, cu un set complet diferit de valori numerice.

De exemplu, mai jos este o culoare specifică și este reprezentată în modelele de culori RGB și CMYK, acestea sunt de aceeași culoare pentru ochiul uman, dar pot fi reprezentate cu un set diferit de valori numerice.

1611657613 732 Cum functioneaza JPG

JPG convertește din RGB în Y, Cb, Cr model de culoare; Care cuprinde Luminanță (Y), Chroma Blue (Cb) și Chroma Red (Cr). Motivul pentru aceasta este că experimentele psiho-vizuale (alias cum funcționează creierul cu informațiile pe care ochiul le vede) demonstrează că ochiul uman este mai sensibil la luminanta decât crominanță, ceea ce înseamnă că putem neglija modificări mai mari ale crominenței fără a afecta percepția noastră asupra imaginii. Ca atare, putem face schimbări agresive la canalele CbCr înainte ca ochiul uman să observe.

1611657613 289 Cum functioneaza JPG

Prelevare de probe

Unul dintre rezultatele interesante ale spațiului de culoare YCbCr este că canalele Cb / Cr rezultate au detalii mai puțin fine; conțin mai puțin informație decât face canalul Y.

Ca rezultat, algoritmul JPG redimensionează canalele Cb și Cr să aibă aproximativ ¼ dimensiunea lor originală (rețineți, există unele nuanțe în modul în care se face acest lucru pe care nu le acoper aici …), care se numește prelevare de probe.

Ceea ce este important de menționat aici este că eșantionarea este un proces de compresie cu pierderi (nu veți putea recupera culorile sursei exacte, ci doar o aproximare strânsă), dar impactul general asupra componentelor vizuale ale cortexului vizual uman este minim. Luma (Y) este locul în care se află lucrurile interesante și din moment ce suntem doar de eșantionare a canalelor CbCr, impactul asupra sistemului vizual este redus.

1611657613 705 Cum functioneaza JPG

Imagine împărțită în 8 x 8 blocuri de pixeli

De aici înainte, JPG face toate operațiunile pe blocuri de 8×8 pixeli. Acest lucru se face pentru că, în general, ne așteptăm să nu existe o mare diferență între blocurile de 8×8, chiar și în fotografiile foarte complexe, tinde să existe o oarecare similitudine în zonele locale; această similitudine este ceea ce vom profita în timpul compresiei noastre mai târziu.

Este demn de remarcat faptul că, în acest moment, introducem unul dintre primele „artefacte” comune ale codificării JPG. „Sângerarea culorii” este locul în care culorile de-a lungul marginilor ascuțite pot „sângera” pe cealaltă parte. Acest lucru se datorează faptului că canalele de crominanță, care exprimă culoarea pixelilor, au avut fiecare bloc de 4 pixeli mediat într-o singură culoare, iar unele dintre aceste blocuri traversează marginea ascuțită.

Transformarea discretă a cosinusului

Până în prezent, lucrurile au fost destul de blânde. Spațiile de culori, eșantionarea și blocarea sunt lucruri simple în lumea comprimării imaginilor. Dar acum … acum apare adevărata matematică.

Componenta cheie a transformării DCT este că presupune că orice semnal numeric poate fi recreat folosind o combinație de funcții cosinus.

De exemplu, dacă avem acest grafic mai jos:

1611657613 515 Cum functioneaza JPG

Puteți vedea că este de fapt o sumă de cos (x) + cos (2x) + cos (4x)

1611657613 986 Cum functioneaza JPG

Poate că o prezentare mai bună a acestui lucru este real decodarea unei imagini, având în vedere o serie de funcții ale cosinusului pe un spațiu 2D. Pentru a arăta acest lucru, vă prezint unul dintre cele mai uimitoare GIF-uri de pe internet: codificarea unui bloc de pixeli de 8×8 folosind cosinusuri într-un spațiu 2D:

Cum functioneaza JPG

Ce urmăriți aici este reconstrucția unei imagini (panoul din stânga). Fiecare cadru, luăm o nouă valoare de bază (panoul din dreapta) și îl multiplicăm cu o valoare a greutății (textul din panoul din dreapta) pentru a produce contribuția la imagine (panoul central).

După cum puteți vedea, prin însumarea diferitelor valori ale cosinusului în raport cu o greutate, ne putem reconstrui imaginea originală (destul de bine …)

Acesta este fundalul fundamental pentru modul în care Transformarea discretă a cosinusului lucrări. Ideea este că orice Blocul 8×8 poate fi reprezentat ca o sumă de transformate cosinus ponderate, la diferite frecvențe. Trucul cu toată treaba asta este să ne dăm seama ce intrările de cosinus de utilizat și modul în care acestea ar trebui ponderate împreună.

Se pare că „ce cosinus să folosești ” problema este destul de ușoară; După o mulțime de teste, un set de valori ale cosinusului au fost alese pentru a produce cele mai bune rezultate, acestea sunt ale noastre funcții de bază și vizualizat în imaginea de mai jos.

1611657613 463 Cum functioneaza JPG

În ceea ce privește problema „cum ar trebui să fie ponderate împreună”, pur și simplu (HA!) Aplicați această formulă.

1611657613 242 Cum functioneaza JPG

Vă scutesc ce înseamnă toate aceste valori, le puteți căuta pe pagina wikipedia.

Rezultatul de bază este că pentru un bloc de 8×8 pixeli în fiecare canal de culoare, aplicarea formulei de mai sus și a funcțiilor de bază va genera o nouă matrice 8×8, care reprezintă greutățile care trebuie utilizate în timpul reconstrucției. Iată un grafic al procesului:

1611657613 901 Cum functioneaza JPG

Această matrice, G, reprezintă greutățile de bază pentru a reconstitui imaginea (valoarea zecimală mică din partea dreaptă jos a animației de mai sus). Practic, pentru fiecare bază, o înmulțim cu greutatea din această matrice, însumăm totul împreună și obținem imaginea rezultată.

În acest moment, nu mai lucrăm în spații de culoare, ci mai degrabă direct cu matricea G (greutăți de bază), toate comprimările ulterioare se fac direct pe această matrice.

Totuși, problema aici este că am convertit acum valori întregi aliniate la octeți în numere reale. Ceea ce ne umflă efectiv informațiile (trecând de la 1 octet la 1 float (4 octeți)). Pentru a rezolva acest lucru și a începe să producem o compresie mai semnificativă, trecem la faza de cuantificare.

Cuantizare

Deci, nu vrem să comprimăm datele în virgulă mobilă. Acest lucru ne-ar umfla fluxul și nu ar fi eficient. În acest scop, ne-ar plăcea să găsim o modalitate de a converti greutatea-matrice înapoi la valori în spațiul [0,255]. În mod direct, am putea face acest lucru găsind valoarea min / max pentru matrice (-415.38, respectiv 77.13) și împărțind fiecare număr din acest interval pentru a ne oferi o valoare între [0,1] la care ne înmulțim cu 255 pentru a obține valoarea noastră finală.

De exemplu : [34.12- -415.38] / [77.13 — -415.38] * 255 = 232

Acest lucru funcționează, dar compromisul este o reducere semnificativă a preciziei. Această scalare va produce o distribuție inegală a valorilor, al cărei rezultat este o pierdere vizuală semnificativă a imaginii.

În schimb, JPG urmează un traseu diferit. Mai degrabă decât să utilizeze gama de valori din matrice ca valoare de scalare, folosește în schimb o matrice precalculată de factori de cuantificare. Aceste QF-uri nu trebuie să facă parte din flux, ci pot face parte din codecul în sine.

Acest exemplu arată o matrice utilizată în mod obișnuit de factori de cuantificare, câte unul pentru fiecare imagine de bază,

1611657613 832 Cum functioneaza JPG

Acum folosim matricile Q și G pentru a calcula matricea coeficientului DCT cuantificat:

1611657613 724 Cum functioneaza JPG

De exemplu, folosind G[0,0]= −415,37 și Q[0,0]= 16 valori:

1611657613 863 Cum functioneaza JPG

Rezultând într-o matrice finală de:

1611657613 256 Cum functioneaza JPG

Observați cât de simplă devine matricea – conține acum un număr mare de intrări mici sau zero, ceea ce face mult mai ușor comprimarea.

Deoparte, aplicăm acest proces canalelor Y, CbCr în mod independent și, ca atare, avem nevoie de două matrice diferite: una pentru Y și cealaltă pentru canalele C:

1611657613 63 Cum functioneaza JPG
1611657613 563 Cum functioneaza JPG

Cuantizarea comprimă imaginea în două moduri importante: unul, limitează domeniul efectiv al greutăților, scăzând numărul de biți necesari pentru a le reprezenta. Două, multe dintre greutăți devin identice sau zero, îmbunătățind compresia în al treilea pas, codificarea entropiei.

Deoarece o astfel de cuantificare este sursa principală a artefactelor JPEG. Deoarece imaginile din dreapta jos tind să aibă cei mai mari divizori de cuantificare, artefactele JPEG vor tinde să semene cu combinații ale acestor imagini. Matricea factorilor de cuantificare poate fi controlată direct prin modificarea „nivelului de calitate” al JPEG, care îi scalează valorile în sus sau în jos (o vom acoperi într-un minut)

Comprimare

Până acum, ne-am întors în lumea valorilor întregi și putem merge mai departe aplicând o etapă de compresie fără pierderi blocurilor noastre. Când vă uitați la datele noastre transformate, ar trebui să observați ceva interesant:

1611657613 433 Cum functioneaza JPG

Pe măsură ce vă deplasați din stânga sus în dreapta jos, frecvența zerourilor crește. Acesta pare a fi un prim-suspect pentru Run Lungime Codare. Dar ordinele rând-majore și coloane-majore nu sunt ideale aici, deoarece acest lucru ar antrela aceste runde de zerouri, mai degrabă decât să le împachetăm pe toate împreună.

În schimb, începem cu colțul din stânga sus și zig-zag într-un model diagonal peste matrice, mergând înainte și înapoi până ajungem în colțul din dreapta jos.

1611657613 832 Cum functioneaza JPG

Rezultatul matricei noastre Luma, în această ordine, devine:

−26, −3,0, −3, −2, −6,2, −4,1, −3,1,1,5,1,2, −1,1, −1,2,0,0 , 0,0,0, -1, -1,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0 , 0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0

Odată ce datele sunt în acest format, pașii următori sunt simpli: executați RLE pe secvență și apoi aplicați un codificator statistic (Huffman / Aritmetic / ANS) cu privire la rezultate.

Și Boom. Blocul dvs. este acum codificat JPG.

Înțelegerea parametrului de calitate

Acum că înțelegeți cum sunt create de fapt fișierele JPG, merită să revizuiți conceptul calitate parametru pe care îl vedeți în mod normal atunci când exportați imagini JPG din Photoshop (sau ce nu).

Acest parametru, pe care îl vom numi q, este un număr întreg de la 1 la 100. Ar trebui să vă gândiți la q ca la o măsură a calității imaginii: valori mai mari ale q corespund unor imagini de calitate superioară și dimensiuni mai mari de fișiere.

Această valoare a calității este utilizată în timpul fazei de cuantificare, pentru a scala factorii de cuantificare în mod corespunzător. Deci, pe baza greutății, pasul de cuantizare seamănă acum rotund (Gi, k / alfa * Qi, k)

Unde alfa simbolul este creat ca urmare a parametrului de calitate.

1611657613 878 Cum functioneaza JPG

Când fie alfa, fie Q[x,y] este crescut (amintiți-vă că valorile mari ale alfa corespund valorilor mai mici ale parametrului de calitate q), se pierd mai multe informații și dimensiunea fișierului scade.

Ca atare, dacă doriți un fișier mai mic, cu prețul mai multor artefacte vizuale, puteți seta o valoare de calitate mai mică în timpul fazei de export.

1611657613 214 Cum functioneaza JPG

Observați mai sus, în imaginea de cea mai mică calitate, cum vedem semne clare ale stadiului de blocare, precum și stadiul de cuantificare.

Probabil cel mai important este că parametrul de calitate variază în funcție de imagine. Deoarece fiecare imagine este unică și prezintă diferite tipuri de artefacte vizuale, valoarea Q va fi, de asemenea, unică.

Concluzie

Odată ce ați înțeles cum funcționează algoritmul JPG, câteva lucruri devin evidente:

  1. Obținerea corectă a valorii calității, pe imagine, este importantă pentru a găsi diferența dintre calitatea vizuală și dimensiunea fișierului.
  2. Deoarece acest proces se bazează pe blocuri, artefactele vor avea tendința să apară în blocuri sau „sunete”
  3. Deoarece blocurile procesate nu se amestecă unul cu celălalt, JPG ignoră, în general, oportunitatea de a comprima zone mari de blocuri similare împreună. Abordarea acestei preocupări este un lucru pe care formatul WebP îl face bine.

Și dacă vrei să te joci singur cu toate acestea, toată nebunia asta poate fi redusă la un ~ 1000 fișier linie.

HEI!

Vrei să știi cum să-ți faci Fișiere JPG mai mici?

Vrei să știi cum Fișierele PNG funcționează, sau cum pentru a le face mai mici?

Doriți mai multă bunătate pentru compresia datelor? Cumpără-mi cartea!