Cum funcționează noul Face ID al Apple

Cum funcționează noul Face ID al Apple

Noua tehnologie Face ID a Apple apare doar pe iPhone X. Aceasta înlocuiește Touch ID pe dispozitivul respectiv, deblocând telefonul prin recunoaștere facială. Acest lucru a stârnit o anumită îngrijorare cu utilizatorii care s-au obișnuit cu viteza și fiabilitatea Touch ID și au văzut că tehnologiile similare de recunoaștere a feței eșuează. În timp ce tehnologia care stă la baza ID-ului feței nu este nouă sau revoluționară, Apple susține că este implementată mai bine ca niciodată.

Cum funcționează Face ID?

Face ID este alimentat de camera TrueDepth de la Apple. Când utilizatorul se înscrie în Face ID, această cameră cu infraroșu își scanează fața și creează o hartă de adâncime cu peste 30.000 de puncte. IPhone X folosește aceste puncte pentru a crea un model matematic al feței și apoi stochează acel model în siguranță. La viitoare încercări de deblocare, camera scanează din nou fața utilizatorului și compară rezultatul. Dacă este suficient de similar, dispozitivul se deblochează.

Cu detectarea privirii, Face ID detectează când utilizatorii se uită direct la telefon. Când o fac, se deblochează. În caz contrar, dispozitivul va rămâne blocat. Acest lucru previne deblocarea nedorită atunci când dispozitivul stă lângă utilizator.

Dar ochelarii de soare, barba și întunericul?

ce-este-fata-id-4

Lumina cu infraroșu utilizată de Face ID este invizibilă pentru oameni, dar funcționează la fel ca lumina normală. Cu toate acestea, deoarece frecvența sa este mai mică decât lumina obișnuită, are un timp ușor mai ușor de trecut prin unele obiecte. Aceasta include lucruri precum ochelarii de soare care sunt de obicei echilibrați pentru a bloca lumina vizibilă și ultravioletă (UV). Această lumină există la capătul opus, de înaltă frecvență, al spectrului luminii vizibile. Drept urmare, majoritatea ochelarilor de soare permit trecerea luminii în infraroșu. Acest lucru permite identificării feței să surprindă chiar și atunci când ochelarii de soare vă ascund fața.

Mult-apreciatul cip A11 Bionic de pe iPhone X acceptă învățarea automată, permițând ID-ului de față să se adapteze la schimbările de aspect. Dacă vă creșteți barba, vă tundeți părul sau vă puneți ochelari, Face ID ar trebui să țină pasul cu schimbările. Va trebui să vedem cât de reușită are această funcție în practică, dar dacă funcționează așa cum este publicitate, aceasta va fi un progres major în utilitatea recunoașterii feței.

Lumina cu infraroșu permite, de asemenea, identificarea feței să funcționeze în întuneric. Deoarece camera oferă propria sursă de lumină sub forma unui fascicul infraroșu, sistemul nu necesită surse externe de lumină pentru a funcționa. De asemenea, poate utiliza iluminatorul de inundație (practic un bliț infraroșu) pentru a echilibra și normaliza iluminarea feței. Și pentru că această lumină cu infraroșu este invizibilă pentru oameni, nu va exista un flash luminos. Aceasta înseamnă că, chiar și în întuneric total sau iluminare neuniformă, iPhone X ar trebui să vă poată identifica corect fața.

Face ID-ul este securizat?

ce-este-fata-id-1

Potrivit Apple, Face ID evită atacurile obișnuite de falsificare care au făcut alte sisteme de deblocare facială nesigure. Deoarece folosește o cameră cu infraroșu sensibilă la adâncime, atacatorii nu pot păcăli camera cu o fotografie. Chiar și măștile tridimensionale nu au reușit să păcălească ID-ul feței.

În timp ce metodele de evitare a falsificării tridimensionale nu au fost lansate, lumina în infraroșu poate pătrunde în piele, permițând camerei TrueDepth să scaneze caracteristici subdermice care ar fi dificil (dacă nu imposibil) de replicat de către producătorii de măști. Putem presupune, de asemenea, că multe mii de puncte de recunoaștere facială îngreunează crearea unei măști cu suficientă fidelitate pentru a păcăli camera TrueDepth.

La fel ca amprentele Touch ID, modelele matematice ale fețelor recunoscute rămân în Seclave Enclave a iPhone X. Sunt criptate, inaccesibile pentru alte aplicații și o mare parte din sistemul de operare, darămite de atacatori. Fețele recunoscute există doar pe dispozitiv și nu sunt stocate pe serverele Apple sau sincronizate cu iCloud. Și, din câte știm, Enclave Secure nu a fost încă compromisă.

Face ID va înlocui Touch ID?

Potrivit Apple, rata de eroare Face ID este de 1 din 1.000.000. Aceasta înseamnă că Face ID ar putea debloca pentru persoana greșită o dată la un milion de încercări. Touch ID a avut o rată de eroare de 1 din 50.000, făcând Face ID mai precisă cu mai multe ordine de mărime. Și, la fel ca Touch ID, Face ID poate autentifica și Apple Pay. Înseamnă asta că Face ID va înlocui Touch ID în cele din urmă? Dacă se dovedește a fi la fel de ușor și fiabil pe cât susține Apple, s-ar putea.

Scroll to Top