Cum funcționează o placă de bază

Cum funcționează o placă de bază
⏱️ 6 min read

Probabil ați auzit de o placă de bază și știți ce este una, dar știți cu adevărat cum funcționează?

Gândiți-vă la o placă de bază ca la sediul unei companii mari. Fără sediu, cine ar trebui să delege sarcini angajaților rămași? Și tocmai pentru asta este placa de bază. Este hub-ul central al unui computer care conectează totul împreună.

Iată o privire detaliată a ceea ce este o placă de bază și cum funcționează.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Ce este o placă de bază?

O placă de bază este o placă de circuit cu diferite componente care funcționează la unison pentru a face o funcție de computer.

Am stabilit că o placă de bază este sediul unei mari corporații. Dar, cu siguranță, sediul nu este singurul aspect vital pentru a avea succes o companie. La fel cum există diferite ramuri ale unei companii, o placă de bază are diferite părți în ea, care funcționează împreună pentru a-și transmite date reciproc.

Factor de formă

Factorul de formă este practic modul în care este formată o placă de bază sau cum arată fizic în ceea ce privește specificațiile sale (și anume dimensiunea, forma și aspectul).

Să luăm de exemplu McDonald’s. În timp ce toate restaurantele McDonald’s funcționează în același mod, unele sunt configurate diferit. Unele au centre de joacă, ecrane tactile fanteziste auto-comandate și aparate de înghețată neîntrerupte.

factorul de formă al plăcii de bază

Este la fel cu factorii de formă. În timp ce toate plăcile de bază funcționează în același mod, diferite modele au diferite tipuri de porturi, dimensiuni și găuri de montare. Factorii de formă populari includ:

 • ATX: Regina balului pentru factorii de formă, ATX este o alegere populară și are dimensiuni mari (majoritatea fiind de 12 x 9,6 inci)
 • microATX: O versiune mai mică a ATX standard cu mai puțini parametri
 • Mini-ATX: mai mici decât versiunea micro, acestea sunt concepute pentru procesoare mobile
 • Mini-ITX: mai mic decât o placă ATX (6,7 x 6,7 țoli), factorii de formă mini-ITX sunt silențioși și nu consumă multă putere
 • Nano-ITX: Între un Pico și un Mini-ITX, acest lucru funcționează bine cu dispozitivele subțiri
 • Pico-ITX: Foarte mic, cu o dimensiune de 3,9 x 2,8 inchi și are o capacitate de până la 1 GB

Alți factori de formă întrerupți includ BTX, LPX și NLX.

Chipset

Chipset-ul permite fluxului de date între diferite componente, și anume CPU, periferice, unități ATA, grafică și memorie.

Poate fi împărțit în aceste două categorii:

 • Northbridge: Situat pe partea „nordică” a unui chipset, acesta „leagă” împreună următoarele componente: CPU, RAM și PCIe
 • Southbridge: Situat pe partea „sudică” a unui chipset, acesta „leagă” împreună următoarele componente: BIOS, USB, SATA și PCI

Gândiți-vă la un chipset precum CEO-ul unei mari companii, Northbridge și Southbridge acționând ca CFO și COO.

În afaceri, aceste trei C-uri (sau C-Suite) funcționează împreună în cadrul sediului unei companii pentru a delega sarcini subalternilor lor. În cazul plăcilor de bază, C-Suite este alcătuit din mari șefi care se asigură că informațiile curg între subordonați (cum ar fi BIOS, CPU, RAM etc.).

Socket CPU

Acesta este în esență un mic habitat în care CPU se poate odihni. Un CPU este un pătrat mic, cu o grămadă de pini și conectori sub el, care ajută la interpretarea și transmiterea datelor efectuate de partea de nord a unui chipset.

placa de baza-cpu

Gândiți-vă la procesor ca la asistentul de birou la un CFO / COO. Asistentul de birou se află în propria cabină (sau, în acest caz, în socketul CPU) pentru a executa diferite tipuri de sarcini.

Este ca un CFO / COO care i-ar spune unui asistent de birou să programeze întâlniri, să facă apeluri telefonice și să meargă la cafenele. Asistentul de birou sau CPU efectuează aceste tipuri de sarcini (dar într-un mod mai matematic, pe măsură ce CPU citește instrucțiunile de intrare și ieșire).

A avea un procesor de înaltă calitate (și asistent de birou în acest sens) este important pentru viteza generală și eficiența unui computer.

Sloturi

Gândiți-vă la sloturi precum diferite ramuri / departamente ale unei companii.

Majoritatea companiilor au departamente pentru lucruri precum marketing, resurse umane, contabilitate, cercetare etc.

sloturi pentru placă de bază

Sloturile sunt ca aceste tipuri de departamente pentru o placă de bază, cu ramuri precum:

 • Sloturi de memorie / DIMM: Folosit pentru păstrarea memoriei / RAM
 • PCI: Conectează plăci de expansiune precum video, rețea și plăci de sunet
 • PCIe: O versiune modernă a PCI, dar cu o interfață diferită, care poate funcționa cu aproape orice tip de card de expansiune
 • USB: utilizat pentru conectori USB, cum ar fi unitățile flash, deși nu sunt foarte frecvente
 • SATA: Folosit pentru unități optice / hard disk / SSD

Autobuz de date

Toate componentele menționate mai sus nu ar funcționa la unison fără autobuzele de date necesare care conectează totul împreună.

Gândiți-vă la autobuzele de date ca la o formă de comunicare.

Deci, într-o companie mare, dacă CFO / COO vrea să spună unui asistent de birou ce trebuie să facă, cum ar face acest lucru? E-mail? Telefon? O conversație în persoană? Nu contează atâta timp cât există o formă de comunicare.

placa de baza-autobuz de date1

Este aceeași idee cu o placă de bază. Toate componentele își transmit date reciproc prin intermediul autobuzelor de date.

Unirea lor: cum funcționează totul

Când porniți computerul, alimentarea este trimisă de la sursa de alimentare la placa de bază.

Datele sunt transferate prin intermediul autobuzelor de date și trec prin partea nordică și sudică a chipset-ului.

Partea Northbridge conectează datele la CPU, RAM și PCIe. RAM începe să trimită intrări către CPU, care „interpretează” aceste acțiuni ca o ieșire. Datele către PCIe sunt apoi transferate pe un card de expansiune, în funcție de tipul pe care îl aveți.

Partea southbridge conectează datele la BIOS, USB, SATA și PCI. Semnalele către BIOS permit computerului să pornească, în timp ce datele de pe SATA „trezesc” unitățile optice, hard disk și unitățile SSD. Datele din SATA sunt utilizate pentru a vă alimenta plăcile video, de rețea și de sunet.

Pe scurt, o placă de bază servește ca sediul central al unui computer care transmite date prin magistrale de date. Aceste autobuze de date trec prin părțile northbridge și southbridge ale unui chipset, care apoi se aventurează în alte componente precum CPU, RAM, PCI, PCIe etc.

Totul funcționează împreună ca o corporație de succes, deși într-un fel mai binar.

Credit de imagine: Dave Crosby, gcg2009, Galeria VIA, Jarek Kulik, Marlon J. Manrique, Dominik Bartsch

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x