Cum funcționează site-urile de știri false și de ce o fac

Cum funcționează site-urile de știri false și de ce o fac

Te-ai îndrăgostit vreodată de o veste falsă? Oamenii de pe Internet își pun mintea laolaltă pentru a crea articole (și chiar site-uri întregi) despre știri fabricate. Recent, am văzut o creștere a știrilor false care se îndrepta spre canale de știri mai mari, cum ar fi Facebook News. Poate fi foarte frustrant pentru cineva să-și afle că disperarea față de celebritatea lor preferată era complet falsă, mai ales dintr-un flux de știri în care credeai că poți avea încredere.

Dar v-ați întrebat vreodată de ce se scriu aceste articole? Ce câștigă oamenii din răspândirea știrilor false? S-ar putea să apară câteva răspunsuri mai evidente care îmi vin în minte, dar să ne concentrăm asupra oamenilor care fac mii pe lună făcând acest lucru.

Alți distribuitori de știri

Înainte de a începe, să discutăm câteva dintre celelalte motive pentru care oamenii răspândesc știri false. Acestea includ:

  • Știri false fiind scrise ca sursă de satiră sau comedie. Acest lucru se vede cel mai adesea pe site-urile de știri de satiră precum The Onion. Scopul scriitorului din aceste articole este adesea să distreze sau să distreze și este rareori menit să-i păcălească pe oameni să creadă că este real sau să se transmită ca autoritar.
  • Oamenii care scriu știri false pentru a enerva sau păcăli oamenii. Astfel de oameni scriu aceste articole pentru a vedea o creștere a punctelor de vedere și a persoanelor agitate în secțiunea de comentarii. Se concentrează mai ales pe glumă în sine, decât să câștige bani din asta.
  • Surse de știri verificate care raportează știri care s-au dovedit a fi false. Ei sunt adesea bine intenționați și au crezut pe deplin că știrile sunt adevărate la momentul raportării, înainte de a descoperi că nu este adevărată.

Deși există o varietate de surse de știri false acolo, niciuna nu încearcă în mod deliberat să păcălească oamenii să creadă știri false pentru a câștiga bani. Deci, cine o face?

Factorii de bani

fals-știri-bani

Pentru unii oameni, știrile false sunt, în cel mai bun caz, enervante. Pentru alții, este un mijloc de afaceri. În noiembrie, Washington Post a reușit să găsească pe cineva care le-a susținut a făcut 10.000 de dolari pe lună de la scrierea de știri false, în timp ce câștigurile generale ale unui scriitor de știri false de succes sunt în jur de 5.000 de dolari. BBC a raportat că adolescenții din orașul Macedonia câștigau mii de euro scriind știri false. Ei găsesc subiecte de știri care au determinat oamenii să se deplaseze pe site-ul lor, apoi încep să câștige bani din acești cititori.

Cu toate acestea, nu este puțin ciudat faptul că oamenii sunt plătiți pentru că scriu știri false? Cine îi plătește pe acești oameni să le scrie? Ce fel de afacere desfășoară?

Publicitate integrată

anunțuri-știri-false

Adevărul este că toți cei de mai sus care câștigă bani din știrile false folosesc același producător de bani: publicitatea.

În primul rând, proprietarul site-ului încheie o afacere cu un distribuitor de reclame. Proprietarul site-ului web pune apoi reclame furnizate acestora pe site-ul lor. Compania va plăti apoi site-ului web pentru anunțurile care sunt pe site. Cu toate acestea, există o ușoară captură; reclamele trebuie de fapt să fie vizualizate și făcute clic de către oameni pentru a putea fi luate în considerare. Dacă puneți reclame pe site-ul dvs., dar nimeni nu îl vizitează, nu veți primi niciun fel de bani.

Planul

Nu este nevoie de un geniu pentru a-ți da seama că scopul veniturilor generate de reclame este de a crește cantitatea de vizualizări pe care le primește un site web. Cu cât obțineți mai multe vizualizări, cu atât mai multe persoane vizualizează și fac clic pe anunțuri, cu atât câștigați mai mult. Site-urile de știri false își creează propriul buzz de site web falsificând articole de știri, care, la rândul lor, îi determină pe oameni să ajungă la site-ul lor web pentru a privi reclamele înființate.

Un plan pas cu pas arată astfel:

  1. Un scriitor scrie o știre falsă pe un site web creat cu reclame.
  2. Apoi furnizează știrile către fluxuri (cum ar fi Twitter sau Facebook), transmitând știrile ca „de rupere”. Va avea adesea un subiect șocant, cum ar fi o moarte sau un scandal, pentru a crește numărul de oameni care vor face clic pe el.
  3. Utilizatorii observă știrile pe feedul lor. Dacă este o piesă deosebit de șocantă, va sări peste utilizator și îi va determina să facă clic pe ea. După ce au citit știrile, utilizatorii o vor răspândi pe canalele lor sociale pentru a crește gradul de conștientizare a acestora. Uneori, chiar și surse oficiale de știri vor prelua povestea pentru propriul site.
  4. Dornici să citească „știrile de ultimă oră” răspândite pe internet, oamenii se adună la articol pentru ao citi.
  5. Pe măsură ce cititorii vizitează site-ul pentru a citi știrile, li se arată anunțurile înființate în prealabil. Vizualizările și clicurile pe aceste anunțuri se traduc în bani publicitari.
  6. Scriitorul de știri false câștigă bani pe baza cantității mari de atenție pe care o primește site-ul web.

Cum să o învingi

verificare-știri false

Deci, în mod clar, soluția este de a evita site-urile de știri false și de a nu mai oferi venituri din publicitate. Facebook și ceilalți distribuitori de știri deja iau măsuri împotriva știrilor false, dar ce poți face pentru a preveni să fii păcălit de aceste articole?

Dacă vedeți „știri de ultimă oră” dintr-o sursă care nu este foarte bună (cum ar fi o tendință hashtag Twitter aleatorie), încercați să nu vă investiți în ea. Dacă doriți să verificați dacă este adevărata afacere, căutați subiectul de știri pe motorul dvs. de căutare preferat sau pe agregatul de știri. Vedeți ce apare în rezultate; dacă există câteva (sau nu) rezultate care sunt de încredere, lăsați subiectul în pace pentru câteva ore. Dacă încă nu a fost ridicat după așteptare, puteți presupune în siguranță că a fost fabricat.

Pentru a combate răspândirea știrilor false, există extensii de browser pe care le puteți încerca singuri. FiB a început ca un răspuns pentru a combate știrile false care se răspândesc pe internet. Scopul său este să lucreze cu Chrome pentru a identifica și analiza știrile așa cum apar pe un feed. După ce a terminat analiza, îi permite utilizatorului să știe dacă știrile sunt verificate sau fabricate complet.

Știri pentru mine

Odată cu dezvoltarea monetizării știrilor false, nu a fost niciodată mai bine să le răspândiți pe internet pentru a face o reducere rapidă a publicului. Acum știi cum funcționează, de ce o fac și cum să te oprești din a fi prins în capcană.

Ai fost vreodată păcălit de știri false? S-a găsit vreunul dintre prietenii tăi răspândind articole incorecte? Spuneți-ne mai jos!

Scroll to Top