Cum funcționează un accelerometru într-un smartphone pentru a vă urmări mișcarea

Cum funcționează un accelerometru într-un smartphone pentru a vă urmări mișcarea
⏱️ 3 min read

Din toate componentele unui smartphone, accelerometrul deține probabil titlul de gadget cel mai fascinant din punct de vedere tehnologic, dar și subapreciat de pe dispozitiv. Când doriți ca o imagine să fie peisaj sau portret pe telefonul dvs., tot ce trebuie să faceți este să rotiți telefonul în direcția dorită, iar ecranul vă urmează. Te-ai întrebat vreodată cum a recunoscut telefonul că ai înclinat telefonul în acea direcție?

Pentru a răspunde la rotirea telefonului, acesta trebuie să detecteze în ce mod îl mutați. Un accelerometru este o modalitate excelentă de a realiza acest lucru și sunt disponibile în toate formele și dimensiunile. În ciuda acestui fapt, accelerometrele conțin de obicei aceleași trei variabile:

  • Carcasa accelerometrului care se deplasează împreună cu dispozitivul în care este instalat. Aceasta acționează ca baza senzorului care se mișcă cu aceeași viteză ca dispozitivul.
  • Partea în mișcare a accelerometrului care se mișcă pe măsură ce carcasa se deplasează în jurul său. Această mișcare depinde de cât de mult este înclinat dispozitivul.
  • Senzorii de pe accelerometru care privesc partea mobilă și monitorizează cât de mult s-a deplasat dispozitivul în funcție de rezultat.

Deși există multe modalități de a efectua acest lucru, cele pe care le veți găsi în smartphone-uri (și alte dispozitive) vin de obicei în două forme: capacitate și accelerometre piezoelectrice.

Ce sunt accelerometrele de capacitate?

Amândouă sunt cuvinte cu sunete foarte complicate, dar nu vă faceți griji – sunt destul de simple în practică! În primul rând, să explorăm accelerometrele de capacitate.

Știi acele jucării fizice cu labirint cu bile pe care le găsești uneori în biscuiții de Crăciun? Imaginați-vă unul dintre acestea, dar este doar un pătrat gol, fără obstacole. Imaginați-vă că ați conectat și părțile laterale ale pătratului pentru a detecta când mingea metalică lovește părțile laterale. Pe măsură ce înclinați pătratul, mingea se rotește și lovește una dintre părți, declanșând senzorul.

Desigur, telefoanele mobile nu au mici puzzle-uri cu labirint cu bile! Totuși, ceea ce au ei este ceva similar. În loc de o minge, telefonul folosește o rețea suspendată pe suporturi. Aceste suporturi au un pic de clemență, permițând rețelei să se deplaseze ușor în timp ce telefonul se mișcă.

Între secțiunile grilei sunt mici „degete” care înțeleg unde este grila. Pe măsură ce telefonul se înclină, grila se mișcă pe suporturile sale spre mișcare, iar degetele detectează această mișcare. Degetele raportează în ce direcție se înclină telefonul.

Ce sunt accelerometrele piezoelectrice?

accelerometre-piezoelectrice

Pe de altă parte, accelerometrele piezoelectrice își iau numele din efectul piezoelectric, pe care accelerometrul îl folosește pentru a măsura orientarea.

Imaginați-vă dacă v-aș fi stat cu spatele la perete, ținând o saltea la distanță de braț, cu ochii închiși. Vă rog apoi să mă raportați dacă observați salteaua în mișcare. Nu puteți vedea salteaua, dar puteți simți cum se mișcă.

Acum, dacă împing sau trag pe saltea, îți provoacă stres în brațe. Fie simți că salteaua este trasă sau împinsă spre tine. Numai din acest sentiment, puteți spune dacă trag sau împing salteaua.

Accelerometrele piezoelectrice funcționează similar. Ei folosesc un mecanism care împinge și trage împotriva unui cristal, care la rândul său emite electricitate în funcție de stresul aplicat. Acest stres este apoi tradus în măsurători de mișcare.

Înclinare și rotire

Accelerometrele sunt o parte uimitoare și interesantă a unui smartphone, totuși sunt foarte puțin apreciate. Acum știi cum funcționează și cum detectează în ce direcție merge telefonul tău.

Cât de important este accelerometrul în propriul telefon? Spuneți-ne mai jos.

Credit de imagine: Wikipedia

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x