Cum funcționează Wi-Fi-ul avionului?

Cum funcționează Wi-Fi-ul avionului?
⏱️ 3 min read

Ai accesat recent internetul pe un zbor comercial? Un număr din ce în ce mai mare de companii aeriene oferă opțiuni Wi-Fi în zbor către fluturași și chiar le vând în pachete suplimentare atunci când vă rezervați biletele online. Wi-Fi-ul este accesat de obicei de pe un tablou de bord GUI web și, în unele cazuri, este chiar disponibil gratuit.

Cum funcționează Wi-Fi-ul avionului

Ați observat recent o ușoară umflătură deasupra aeronavelor comerciale? Acesta este de obicei folosit pentru a ține o pereche de antene care captează semnale. În unele avioane antenele sunt plasate în burta fuselajului.

Acestea sunt cele două moduri de transmitere a semnalelor.

  • Sisteme la sol: Chiar și atunci când avionul circulă cu viteză de 500 mile pe oră, semnalele Wi-Fi pot fi recepționate de la turnurile de telefon mobil de la sol (LTE / 4G). După primirea semnalului, un router de la bord (situat convenabil lângă clasa întâi) distribuie semnalul pe tot planul.
  • Sisteme Wi-Fi prin satelit: În sistemele Wi-Fi prin satelit, semnalul de la sol este transmis către un satelit care îl transmite apoi către antenele avionului.

Cât de bun este semnalul Wi-Fi?

Datorită distanței mai mari parcurse în Wi-Fi-ul de aviație, pot exista probleme de latență care să ducă la întârzieri în timpul de încărcare a paginii. Companiile aeriene gestionează de obicei problemele de latență păstrând lățimea de bandă tampon. În rutele interne din SUA, Jet Blue oferă chiar „Wi-Fi de mare viteză gratuit pe fiecare scaun”. Sună ca noua realitate. Conform informațiilor de pe site-ul lor, chiar și la 35.000 de picioare, viteza este suficient de bună pentru a surprinde un videoclip în flux pe Amazon Prime.

Cu toate acestea, alții îndeamnă la mai multă precauție și solicită pasagerilor să se abțină de la vizionarea videoclipurilor transmise în flux, folosind VPN, etc. Pentru zborurile internaționale, în mod clar există mai multe restricții, în special pe rutele pe distanțe lungi, unde Wi-Fi la bord este de obicei mai scump.

emirate-consiliere-la-bord-wifi

De asemenea, s-ar putea să nu fie fezabil să vă păstrați toate dispozitivele pornite în același timp. Există și alți pasageri care pot descărca date grele. Obțineți adesea 20-50 MB de Wi-Fi gratuit la o companie aeriană precum Emirates, de obicei în clasa business sau economie premium. Obținerea unui semnal puternic este încă o provocare atunci când zbori peste ocean, deoarece nu există turnuri în raza de acțiune.

Cine sunt principalii furnizori?

Wi-Fi în zbor al lui Gogo este una dintre cele mai bune în acest moment, deoarece utilizează un hibrid de semnale la sol și satelit pentru o acoperire maximă. Ei numesc sistemele lor terestre ATG (Air-to-Ground). În stratosferă ei folosesc Ktu (12 până la 18 GHz), ideală pentru distanțe mari. Evident, Ktu lucrează și pentru astronauții de pe Stația Spațială Internațională pentru a comunica cu baza solului.

avion-wifi-pe-display0sas-credit-jocke66

OnAir, Immarsat și Panasonic Aviation sunt alți furnizori majori de soluții WiFi pentru aviație. Immarsat este pionierul rețelei europene de aviație cu scopul de a aduce viteze de top și o acoperire mai largă.

Ce ne rezervă viitorul pentru compania aeriană WiFi?

Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, companiile aeriene vor putea păstra o mulțime de tampon de lățime de bandă pentru a evita problemele de latență. Se anticipează că, în alți șase ani, aproape toate companiile aeriene vor oferi Wi-Fi de mare viteză pasagerilor lor. Pentru unii dintre noi, s-ar putea să nu fie o veste bună. La urma urmei, nu mai putem folosi scuza: „Îmi pare rău. Nu ți-am putut verifica e-mailurile, deoarece telefonul meu era în modul avion. ”

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x