Twaikura, haikus dar mai amuzant

La fel de ușor ca ABC: un străin de pe Internet începe o poveste de 120 de caractere, un străin de pe Internet o termină. Și asta face un Twaiku (tweet + haiku). Twaikus poate fi amuzant, serios, artistic, depinde de tine.

Cum nu am codificat o aplicatie de scriere colaborativa
1611312006 652 Cum nu am codificat o aplicatie de scriere colaborativa

Deci, ca dezvoltator, punerea în aplicare a unui astfel de lucru nu ar trebui să fie dificilă, nu? Da, dar nu. Iată povestea modului în care mi-a luat mai mulți ani să creez Twaikura și cum ai putea face același lucru în câteva ore.

Înapoi la TwentyParts și de ce nu a existat niciodată

TwentyParts a fost primul meu „concept antreprenorial” în 2015. După cum puteți ghici, ideea este de a scrie o poveste în 20 de părți, fiecare parte fiind scrisă de un autor diferit.

Pe atunci eram student la CS și mi-au trebuit 2 luni să lansez o primă schiță. Rezultatul a fost dezastruos. Nici nu știam despre conceptul de „cadru”, imaginați codul. Conceptul era prea complex, interfața inutilizabilă.

Nu am renunțat. Câteva luni mai târziu, în 2016, am venit cu o versiune simplificată a TwentyParts, HiKoo. Am limitat lungimea unei povești la 3 tweets. Și în loc să mă grăbesc spre dezvoltare, am creat batjocuri folosind un instrument minunat numit MarvelApp.

Acum aveam o interfață excelentă și toate, dar nu am cod de lucru. Încă o aplicație care nu a apărut niciodată.

1611312006 644 Cum nu am codificat o aplicatie de scriere colaborativa
Arată bine, nu funcționează

Înainte până acum. Am absolvit. Mi-am construit compania de consultanță, LBKE. Am dezvoltat platforme SaaS complexe pentru mai mulți clienți. Și am păstrat această întrebare în minte:

Ce mă împiedică să recreez TwentyParts, acum sunt rapid și priceput și sunt prea încrezător?

La urma urmei, ar dura doar o săptămână de lucru completă în zilele noastre. Cu toate acestea, există o problemă: nu mai sunt student. Cu o oră liberă ici și colo, o „săptămână de lucru completă” poate dura câteva luni. Prea încet.

Cum se codifică rapid: nu.

Am explorat temeinic tărâmurile dezvoltării web rapide. Este posibil să fi citit articolele mele anterioare despre Routech despre Vulcan, un cadru bazat pe Meteor care mă face foarte productiv.

Toate aceste cercetări mă conduc la aceeași concluzie: cel mai bun cod este codul pe care nu îl scrieți.

Există o mulțime de modalități de a nu scrie cod, chiar și pentru un dezvoltator. Schele, programarea declarativă, utilizarea fragmentelor sau utilizarea unui ORM sunt toate metode pentru a eluda codul de scriere. Utilizarea open source este un alt exemplu excelent. Unii ar putea chiar să creadă că dezvoltatorii sunt puțin leneși – dar nu-i așa?

Cu toate acestea, abilitățile minime în dezvoltarea web sunt încă necesare. Asta înseamnă o gândire atentă, o mulțime de lecturi de documente, depanare și așa mai departe. În cele din urmă, timpul necesar pentru a crea o aplicație complet funcțională poate fi redus atât de mult.

Știi ce? Folosirea unui cadru masiv pentru a accelera evoluțiile se simte uneori a înșela. Ce se întâmplă dacă nu aș avea aceste abilități? Ce se întâmplă dacă nu aș fi dezvoltator? Nu aș avea altă opțiune decât să îmbrățișez „calea fără cod”. Și asta am făcut.

1611312006 476 Cum nu am codificat o aplicatie de scriere colaborativa
Relaxați-vă, Code va fi în vacanță pentru restul acestui articol

Inovații strălucitoare pentru non-dezvoltatori web

Soluțiile fără cod au fost destul de proaste în trecut. Limitată, dificil de extins, proprietară, scumpă, lista este lungă. Dar unele instrumente recente încep să fie suficient de demne.

Mă voi concentra în mod special pe Bubble. Sistemul său de pluginuri, împreună cu funcțiile sale de gestionare a datelor, îl fac cea mai completă soluție de pe piață în prezent. Iată câteva caracteristici cheie și modul în care le-am folosit pentru a construi Twaikura.

Editorul IU

Bubble propune un editor WYSIWYG (Ce vedeți este ceea ce obțineți) pentru a crea interfața utilizatorului aplicației. Vă puneți blocurile de conținut oriunde doriți și le configurați conținutul.

Este bazat pe rețea, astfel încât să puteți avea alinierea perfectă a pixelilor. Se ocupă de receptivitate. Deci, ar trebui să puteți crea modele cât de complexe doriți.

1611312007 298 Cum nu am codificat o aplicatie de scriere colaborativa
Construirea interfeței Twaikura utilizând editorul WYSIWYG.

Dar voi fi sincer, nu sunt cel mai mare fan. Mai exact, nu sunt foarte bun cu asta. Este foarte diferit atât de la scrierea HTML / CSS, cât și de la utilizarea instrumentelor de proiectare bazate pe web precum Figma, deci există o curbă de învățare.

Am ajuns să mă lipesc de un stil vechi Windows 98-ish. Cu un pic de imaginație ai putea chiar să crezi că are o estetică „V aporwave”.

Gândirea în fluxurile de lucru

Cea mai impresionantă caracteristică a Bubble pentru mine este „Fluxurile de lucru”. Vă permite să descrieți procesul complex într-un limbaj vizual. Poate amesteca în mod transparent gestionarea datelor (validarea și stocarea unui Twaiku, trimiterea unui e-mail) și experiența utilizatorului (resetarea unui formular, reîmprospătarea paginii). Nu este nevoie să împărțiți mental fluxul de lucru între frontend și backend așa cum ați face într-o aplicație web tradițională.

1611312007 861 Cum nu am codificat o aplicatie de scriere colaborativa
Fluxul de lucru pentru crearea Twaiku

Acest exemplu de flux de lucru este declanșat atunci când utilizatorul dorește să trimită a doua parte a unui Twaiku. Se va crea un „Twaiku End” în baza de date, îl va conecta cu un „Twaiku Begin” și va reseta formularul. Aș putea, de asemenea, să afișez un mesaj de succes, să trimit un mail unui moderator și așa mai departe. Vizualizarea fluxului de lucru complet într-o singură cronologie este foarte intuitivă.

Gestionarea completă a datelor

Bubbles vine cu o bază de date relațională și caracteristici complete de filtrare. Asta înseamnă că puteți crea cu ușurință atât formulare, cât și listă de date. De exemplu, blocul „Citiți cele mai recente Twaikus” va încărca toate Twaikus-urile valide.

1611312007 325 Cum nu am codificat o aplicatie de scriere colaborativa

Pluginurile vă pot ajuta să vă protejați conținutul. De exemplu, există un plugin ReCaptcha pentru a adăuga CAPTCHA la formularul dvs. în câteva minute. Acest lucru este important, deoarece securitatea este de obicei lăsată în urmă în etapele de prototipare. Roboților și hackerilor răi nu le pasă că sunteți un „start-er slab” și nu vor rata o ocazie de a trimite spam sau de a vă pirata site-ul web.

Câteva ore de muncă pentru o aplicație care funcționează

Nu voi descrie toate caracteristicile Bubble, deoarece are mult mai multe. Concluzia este că a fost suficient de puternic pentru a scrie o aplicație precum Twaikura. În loc să scriu tone de coduri nenorocite care vor ajunge într-un coș de gunoi, în loc să creez un prototip vizual la fel de plin de viață precum Creatura lui Frankenstein, tocmai am creat ceva care funcționează.

Site-ul meu este grozav? Sincer, încă nu. Face treaba? La naiba da. M-am distrat creându-l, nu m-a costat mai mult de câteva ore și pot testa conceptul în cel mai direct mod posibil. Cea mai lungă parte a fost scrierea acestui articol.

Recomand în special instrumente fără cod pentru persoanele care doresc să învețe dezvoltarea web. A lua mult timp pentru a produce caracteristici simple poate fi frustrant la început. Folosirea unui instrument fără cod alături de programarea tradițională este o modalitate de a te distra în continuare. Este și instructiv, deoarece, chiar dacă nu scrieți cod, trebuie totuși să vă gândiți ca un dezvoltator: proiectarea fluxurilor de lucru condiționate, structurarea unei baze de date, validarea formularelor … Acesta este un câștig-câștig.

Nu voi deveni un evanghelist fără cod, dar Bubble este o completare excelentă pentru centura mea de instrumente. Și ar putea fi o completare excelentă și a ta!

Mulțumesc pentru citire. Dacă ți-a plăcut acest articol, vino să încerci o aplicație Bubble creând primul tău Twaiku pe twaikura.com!


LBKE banner twitter