Cum planifică Apple și Google să urmărească COVID-19?

Cum planifică Apple și Google să urmărească COVID-19?
⌛ Reading Time: 5 minutes

Utilizarea smartphone-urilor pentru a urmări pandemia COVID-19 nu este o idee nouă: China, Coreea de Sud, Singapore și alte țări o fac de ceva vreme. Totuși, Apple și Google controlează software-ul care alimentează marea majoritate a telefoanelor din lume, astfel încât parteneriatul lor va face posibilă urmărirea bolilor la o scară mult mai mare.

Actualizarea software pe care intenționează să o introducă în sistemele de operare în luna mai va permite utilizatorilor să opteze pentru un sistem de urmărire bazat pe Bluetooth, care va trimite alerte dacă detectează că ați fost în contact cu un caz COVID-19. Cele două companii au făcut multe pentru a atenua problemele legate de confidențialitate – mult mai mult decât majoritatea inițiativelor guvernamentale existente -, dar rămâne de văzut exact cât de eficientă va fi și cât de multă lume va avea încredere în ea.

Ce este sistemul de urmărire?

Apple și Google vor implementa ambele același sistem: o rețea de urmărire a contactelor Bluetooth Low Energy (BLE). Orice telefon care optează pentru program își va activa Bluetooth-ul și, la fiecare cinci minute, va verifica dacă există alte dispozitive Bluetooth (Android și iPhone) care fac parte din programul de urmărire a contactelor.

Când găsește unul aproape, telefonul utilizatorului va trimite celuilalt dispozitiv un cod unic de identificare (fără informații personale sau nume atașate) și va primi în schimb un alt cod. Ambele dispozitive vor înregistra codul pe care îl primesc de la celălalt.

Codul de identificare anonim al dispozitivului unui utilizator se modifică la fiecare cincisprezece minute ca măsură de confidențialitate. Aceste coduri și codurile dispozitivelor cu care utilizatorul a intrat în contact sunt stocate temporar pe dispozitiv. Dacă utilizatorul nu are COVID-19, niciodată nu se încarcă date nicăieri.

Cu toate acestea, dacă un utilizator are COVID-19, codurile de identificare pe care le-a folosit telefonul în ultimele paisprezece zile vor fi, cu acordul lor, încărcate pe un server central. Dispozitivele altor utilizatori vor verifica dacă există vreunul dintre aceste coduri în spațiul de stocare al telefonului lor și, dacă există, va atenționa utilizatorul cu privire la expunerea lor potențială. Toate aceste potriviri au loc pe dispozitivele utilizatorilor: nici o înregistrare a oricărui doi utilizatori care se află în apropiere nu sunt puse vreodată online sau făcute publice.

Apple Google Contact Tracing Google Infographic 2

Cum pot obține oamenii?

Apple Google Contact Tracing Logos

Primul lucru la care Apple și Google lucrează este o interfață de programare a aplicațiilor (API), care este o modalitate prin care aplicațiile se pot conecta la sistemul de urmărire. Utilizatorii care doresc să participe vor trebui mai întâi să descarce o aplicație creată de o autoritate de sănătate publică autorizată să utilizeze sistemul. Această funcționalitate ar trebui să fie disponibilă până la jumătatea lunii mai pentru utilizatorii care doresc să participe. Ar trebui să fie disponibil pentru fiecare versiune de iPhone și dispozitivele Android cu versiunea 6.0 sau mai mare.

Acest lucru va necesita totuși o muncă pentru a opta, care ar putea duce la rate de utilizare scăzute. De aceea, următorul pas pentru Apple și Google va fi construirea funcționalității la nivel de sistem de operare, ceea ce va face, probabil, mult mai ușor pentru utilizatori să se înscrie și să înceapă să o folosească. Asta ar putea ieși în iunie.

Dar intimitatea?

Apple Google Contact Tracing Scheme criptografice

Google și Apple sunt mari companii de tehnologie, care pot freca instinctele de confidențialitate ale unor persoane într-un mod greșit. Nu este aceasta doar o altă oportunitate de a vă urmări? Aceasta este o reacție justificabilă, dar cele două companii au făcut multe pentru a păstra datele utilizatorilor private aici și au acoperit aproape fiecare bază posibilă. Cu siguranță există încă găuri potențiale, dar nu din lipsă de încercare de a le remedia.

  • Codurile de identificare ale telefonului sunt anonime, se schimbă continuu și sunt stocate local – chiar dacă codurile au fost făcute publice, nu ai putea fi identificat imediat cu ele.
  • Codurile telefonului și codurile pe care le colectează sunt șterse de pe dispozitiv după o perioadă de timp.
  • Nu sunt colectate date decât dacă vă înscrieți.
  • Dacă vă înscrieți, datele dvs. vor fi partajate numai dacă contractați virusul și alegeți să încărcați codurile.
  • Telefonul dvs. compară codurile stocate local cu codurile stocate central de la persoane despre care se știe că sunt infectate. Dacă există o potrivire, numai telefonul dvs. știe despre asta.
  • Accesul API este limitat la un grup mic de autorități de sănătate publică de încredere.
  • Nu sunt înregistrate date despre locație – sunt doar ping-uri Bluetooth.
  • Sistemul va fi închis după terminarea crizei.

Va funcționa?

Apple Google Contact Urmărire Urmărire Justificare2

Urmărirea contactelor este un instrument foarte important în răspunsul la epidemie și este realizată de obicei de către profesioniștii din domeniul medical care intervievează pacienții pentru a culege date despre locul unde au fost și ce au făcut. Acesta este un proces destul de important și automatizarea acestuia ar fi un ajutor masiv. Sistemul electronic necesită adoptarea pe scară largă pentru a funcționa, și este destul de probabil ca majoritatea utilizatorilor să nu descarce aplicațiile în luna mai, deși ar putea opta după ce actualizarea va fi lansată la nivel de software.

O altă problemă este testarea: chiar dacă mulți oameni participă, dacă o mulțime de cazuri sunt neconfirmate, utilizatorii nu vor primi alerte în urma contactului. Pe de altă parte, Bluetooth nu poate spune de fapt dacă oamenii au avut un contact potențial infecțios sau nu, așa că s-ar putea primi alerte fals pozitive dacă, să zicem, cineva cu COVID-19 se afla în raza de acțiune, dar într-o altă cameră.

Viitorul urmăririi pandemiei bazate pe dispozitive

Lupta împotriva COVID-19 va continua probabil destul de mult timp și, în cele din urmă, aceste aplicații s-ar putea dovedi a fi active valoroase în urmărirea focarelor periodice pe care este posibil să le avem în viitor. Chiar dacă urmărirea digitală a contactelor nu funcționează pentru COVID-19, totuși, este foarte puțin probabil ca aceasta să fie ultima pandemie pe care o vom vedea, iar construirea unui sistem înseamnă acum că vom fi gata să o implementăm mult mai repede in viitor.

Credite de imagine: Prezentare generală a urmăririi contactelor COVID-19 utilizând BLE, Urmărirea contactelor care păstrează confidențialitatea, Ce este urmărirea contactelor, Cum se răspândește COVID-19

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.