Cum să actualizați BIOS-ul computerului (și de ce ați putea dori)

Cum să actualizați BIOS-ul computerului (și de ce ați putea dori)
⏱️ 5 min read

Sistemul de intrare / ieșire de bază sau BIOS al unui computer este firmware-ul care se ocupă de pornirea și pornirea computerului. Indiferent dacă îți dai seama sau nu, ți-ai văzut ecranul făcându-și de nenumărate ori. De obicei, veți vedea numele producătorului plăcii de bază, precum și câteva solicitări de tip „Apăsați F12 pentru setări” în partea de jos.

De obicei, acest firmware, care este furnizat de producătorul plăcii de bază, nu trebuie să fie actualizat foarte frecvent. De fapt, nu ar trebui să îl actualizați deloc dacă nu aveți probleme cu hardware-ul computerului. Dacă ați început să aveți erori hardware, actualizarea BIOS-ului plăcii de bază este un pas tipic de depanare. Exclude problemele de firmware și vă permite să vă concentrați asupra problemelor hardware care pot exista.

O notă pentru cititorii noștri experți: voi folosi termenul „BIOS” pe tot parcursul acestui articol, dar mă refer atât la vechiul standard BIOS, cât și la noul sistem UEFI. Dacă doriți să aflați mai multe despre diferența dintre cele două, consultați postarea noastră despre diferența dintre BIOS și UEFI.

De asemenea, voi urma pașii de actualizare BIOS pentru placa mea Gigabyte. Procesul de actualizare ar trebui să fie aproximativ similar pentru majoritatea celorlalte plăci, dar este posibil să nu fie identic cu procesul plăcii dvs. Consultați instrucțiunile producătorului plăcii de bază pentru pașii exacți pentru modelul plăcii de bază.

Notă: următorul proces se face pe un desktop Windows.

1. Determinați modelul plăcii de bază și versiunea BIOS

Placa de bază poate avea sau nu un BIOS actualizat disponibil. În caz contrar, veți putea găsi fișierele pe site-ul producătorului plăcii de bază. Dar mai întâi, va trebui să aflați mai multe despre BIOS-ul și placa de bază.

1. Rulați „msinfo32.exe”. Puteți porni programul lipind „msinfo32.exe” în meniul Start sau navigând la „C: Windows System32 msinfo32.exe”.

2. Veți vedea fereastra de informații despre sistem care vă oferă informații despre hardware-ul computerului. Sub „Rezumatul sistemului”, căutați „Versiune / dată BIOS”, „Producător BaseBoard” și „Model BaseBoard”. După cum puteți vedea mai jos, este posibil ca toate informațiile să nu fie prezente, dar cel puțin putem obține acces la versiunea BIOS și producătorul plăcii de bază.

msinfo32-bios-version-model

Puteți găsi aceste informații și în BIOS-ul computerului.

1. Reporniți computerul. În ecranul de pornire al BIOS-ului veți vedea un text în partea de jos, care vă va solicita ceva de genul „Apăsați F2 pentru a intra în configurare” sau „[F1] – ÎNFIINȚAT.” Cheia exactă și textul depind de producătorul plăcii de bază, dar F1, F2, F10 și Delete sunt toate opțiuni obișnuite. Pe placa mea Gigabyte apăs tasta „Șterge”.

gigabyte-boot-screen

2. Locația exactă a informațiilor despre sistem va varia de la placa de bază la placa de bază. Pe BIOS-ul meu Gigabyte am găsit numărul versiunii BIOS și numele modelului plăcii de bază sub fila „Sistem”.

gigabyte-bios-version-model-number

2. Găsirea BIOS-ului dvs. actualizat

După ce cunoașteți numărul versiunii BIOS-ului și numele modelului plăcii de bază, puteți accesa site-ul web al producătorului și căuta fișiere actualizate.

1. Navigați la pagina de asistență a producătorului plăcii de bază.

gigabyte-support-page

2. Găsiți pagina de asistență a modelului plăcii de bază.

gigabyte-support-page-3

3. Faceți clic pe linkul „Asistență” sau „Descărcări”.

gigabyte-support-page-4b

4. Găsiți fișierele BIOS actualizate.

gigabyte-support-page-6

5. Descărcați cea mai recentă versiune a BIOS-ului.

gigabyte-support-page-7

3. Pregătirea fișierelor BIOS

Va trebui să obțineți fișierele de actualizare BIOS pe o unitate USB externă, care trebuie să fie formatată ca FAT32 sau FAT16 pentru a funcționa.

1. Înregistrați fișierul ZIP care conține fișierele BIOS în folderul Descărcări.

extract-bios-files-3

2. Extrageți arhiva ZIP.

extract-bios-files1

3. Copiați fișierele BIOS dezarhivate pe o unitate USB. Unitatea USB trebuie să fie formatat ca FAT32. Unitățile NTFS și ExFAT nu vor funcționa.

copiere-bios-fișiere

4. Instalarea fișierelor BIOS

Acum, după ce am făcut cercetările și pregătirea noastră, suntem gata de instalare.

1. Asigurați-vă că unitatea USB este conectată la un port USB 2.0 din partea din spate a computerului. Aceste porturi sunt conectate direct la placa de bază și sunt mai fiabile decât porturile carcasă sau „antet”.

2. Reporniți computerul și accesați BIOS-ul apăsând tasta corespunzătoare (de obicei Ștergeți sau F2).

gigabyte-boot-screen

3. Placa mea Gigabyte are un utilitar de actualizare BIOS numit „Q-Flash”. Pentru a-l accesa, voi apăsa F8.

qbios-update-bios-1

4. Voi confirma că vreau să deschid Q-Flash selectând „Da”.

qbios-update-bios-2

5. Voi selecta „Actualizare BIOS din unitate” pentru a începe procesul de actualizare BIOS.

qbios-update-bios-3

6. Selectați unitatea USB, care în cazul meu se numește „Dispozitiv de stocare în masă”. Dacă nu vedeți unitatea USB, încercați să o conectați la un port USB 2.0 de pe partea din spate a computerului.

qbios-update-bios-6

7. Selectați fișierul de actualizare BIOS de pe unitatea dvs. De obicei, va avea o extensie neobișnuită, cum ar fi „.F1” sau, în cazul meu, „.16H”.

qbios-update-bios-4

8. Confirmați că doriți să actualizați BIOS-ul pentru ultima dată.

qbios-update-bios-5

9. Când actualizarea este finalizată, computerul dvs. va reporni normal.

Concluzie

Dacă trebuie să actualizați BIOS-ul plăcii de bază, pașii de mai sus ar trebui să funcționeze ca un ghid general. Asigurați-vă că consultați și instrucțiunile producătorului plăcii de bază pentru procesul exact de actualizare a plăcii de bază.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x