Cum să afișați informații de sistem cu Neofetch pe Linux

Cum să afișați informații de sistem cu Neofetch pe Linux
⏱️ 4 min read

De-a lungul anilor, utilizatorii Linux au fost cunoscuți că scriu scripturi bazate pe linia de comandă care „preiau” sau afișează informații de sistem de pe mașinile lor. Au apărut și au dispărut mai multe scripturi bazate pe comunitate, dar cele mai populare de acolo sunt încă folosite astăzi.

NeoFetch este unul dintre aceste scripturi și pare să ofere toate caracteristicile și capacitățile predecesorilor săi, dar într-un mod mult mai cuprinzător.

Pur și simplu, dacă ați dorit vreodată să vă verificați specificațiile hardware, versiunea kernel-ului, timpul de funcționare, tipul de mediu pentru desktop și multe altele (cu ușurință) – atunci căutați un program precum NeoFetch.

Instalare

Următorul set de instrucțiuni este pentru o instalare a Neofetch pe Debian / Ubuntu. NeoFetch este multiplataforma, deci va funcționa și pe majoritatea celorlalte sisteme (chiar și Windows!).

Instrucțiunile de instalare sunt, de asemenea, disponibile pentru Arch Linux, Gentoo, Fedora și Mac OS X aici, pe pagina GitHub a proiectului.

Este mai ușor să copiați / lipiți următoarele trei comenzi în terminalul dvs., deci nu există erori la intrare.

Deschideți un terminal și adăugați depozitul software NeoFetch executând:

Apoi adăugați cheia publică ca fiind de încredere în sistemul dvs. tastând:

Așteptați finalizarea scurtei descărcări și introduceți:

Acum puteți instala Neofetch pe mașină cu:

Spuneți „da” la orice solicitare.

Acum aveți programul gata să ruleze pe mașina dvs. Ubuntu.

Utilizare

Cum utilizați NeoFetch pentru a imprima informații despre sistem acum că este instalat? Din fericire este destul de ușor, se face pur și simplu apelând programul din interiorul terminalului folosind numele său.

Introduceți această comandă cu un cuvânt în terminalul dvs. pentru a vedea specificațiile sistemului de ieșire:

După cum puteți vedea, rezultatul este destul de detaliat. Putem folosi mult mai mult programul mergând puțin mai departe și adăugând opțiuni suplimentare la comandă.

Aici sunt cateva exemple:

Schimbați statistica memoriei într-o bară de progres și dezactivați blocurile de culori adăugând:

Neofetch Bar & No Color Block System Information

Schimbați culorile textului de ieșire cu această opțiune:

Informații despre sistemul de ieșire colorată Neofetch

Salvați detaliile de ieșire ale sistemului într-un nou fișier imagine, făcând o captură de ecran:

Înlocuiți „/ path / to / img” în locația și numele fișierului în care doriți să fie creată captura de ecran. Este disponibilă lista completă a opțiunilor pe care le puteți utiliza pentru a crea rezultate diferite aici.

Aliasuri

Tastarea părților suplimentare ale comenzilor dvs. personalizate poate fi un pic repetitivă și consumatoare de timp. Pentru a remedia acest lucru, putem crea un „alias” pentru orice ieșiri NeoFetch personalizate pe care dorim să le rulăm.

Un alias este o comandă mai scurtă care se referă la o altă comandă mult mai lungă. Aceste aliasuri sunt cel mai bine stocate în fișierul „.bashrc” al sistemului.

Începeți să scrieți în acest fișier acum cu Nano:

Iată un exemplu de alias de adăugat în partea de jos a fișierului care execută o comandă NeoFetch mai lungă, dar cu un singur cuvânt!

Barele oblice continuă codul de pe următoarea linie în loc să îl termine brusc, așa că una dintre acestea este necesară pe fiecare nouă linie (cu excepția ultimei).

Salvați și părăsiți acest fișier apăsând simultan „Ctrl + x” simultan pe tastatură, urmat de o apăsare a tastei „y” pentru confirmare.

Aproape gata!

Sursa fișierului „.bashrc” astfel încât modificările să fie preluate:

Acum încercați să rulați noul alias Neofetch pe care l-am definit pentru a vedea rezultatul personalizat! Amintiți-vă că l-am numit „neofetch2”:

Neofetch Alias ​​Output

Ieșirea terminalului arată rezultatele! Dacă ați primit o eroare, reveniți la fișierul „.bashrc” de mai devreme și verificați dacă aliasul dvs. este notat corect.

Concluzie

Dacă nu ați folosit niciodată unul dintre aceste instrumente până acum, îl veți găsi ca o completare binevenită în repertoriul dvs. Deși nu este foarte esențial, este plăcut să aveți o modalitate ușoară de a vedea rapid specificațiile sistemului din mers și nu există un sfârșit al numărului de aliasuri pe care le puteți adăuga pentru a face lucrurile mai ușoare. Distrează-te folosindu-l!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x