Cum să aflați când a fost publicată o pagină web

Cum să aflați când a fost publicată o pagină web
⏱️ 6 min read

Când faceți cercetări pe un subiect, este vital să vă asigurați că sursele dvs. sunt actualizate. Dacă scrieți o lucrare academică, datele de publicare sunt deseori necesare în citate.

Majoritatea timpului, obținerea datei este ușoară: pur și simplu căutați pe site și găsiți data publicată pentru a afla cât de recentă a fost. Lucrurile devin puțin mai complicate atunci când nu există o listă de date pe pagina web. Când se întâmplă acest lucru, de unde știi când a fost publicată pagina?

În și în jurul paginii în sine

Primul port de apel când căutați data de publicare a unei pagini web se află pe și în jurul paginii în sine. De cele mai multe ori data publicării unui articol trebuie să fie scrisă alături de numele autorului chiar deasupra articolului. În cazuri mai rare, aceste informații ar putea fi sub articol.

O modalitate mai puțin precisă, dar totuși utilă, de estimare a datei de publicare a unei pagini web este examinarea comentariilor. Când a fost scris primul comentariu? Acest lucru vă va oferi o idee despre cât de datat este un articol și, prin urmare, cât de relevante sunt informațiile conținute în acesta.

În cele din urmă, unele bloguri și site-uri formată automat data articolului în adresa URL a paginii, așa că strecurați un vârf în bara de adrese pentru a vedea dacă puteți găsi indicii.

Prin intermediul codului sursă

1. Accesați site-ul web al articolului pe care doriți să îl citați și deschideți pagina web a articolului.

2. Faceți clic dreapta pe această pagină web și o listă de opțiuni va apărea într-un meniu pop-up. Derulați în jos această listă până când vedeți opțiunea „Vizualizați sursa paginii” și apăsați pe ea.

Data publicării Faceți clic dreapta pe Opțiuni

3. Aspectul paginii web va fi rearanjat și un panou se va deschide în partea dreaptă, dezvăluind codul sursă al paginii. Acesta este codul HTML care este executat de browser pentru a afișa versiunea paginii care apare pe ecran. Fiecare detaliu privind crearea și aspectul paginii web este menționat în codul sursă dacă știți ce să căutați.

Publicaion Data Pagina sursei principale

4. După deschiderea sursei paginii, utilizați comanda rapidă Ctrl + F pentru a deschide bara de căutare.

5. În bara, tastați „Publicați” pentru a evidenția fiecare linie din codul sursă în care este utilizat cuvântul.

Data publicării Sursa paginii

Tot ce trebuie să faceți este să citiți rândul complet oriunde este inclus cuvântul „Publicați”. Una dintre aceste linii va purta data creării paginii web.

De asemenea, puteți căuta „Modificat” și urmați aceiași pași ca mai sus pentru a descoperi datele în care a fost modificat articolul.

Folosind Google

Puteți determina Google să afișeze data publicării paginilor web printr-o căutare simplă. În primul rând, accesați site-ul Google. Apoi, tastați inurl: și conectați pagina web imediat după ea. Aceasta va afișa un rezultat al căutării cu pagina dvs. web în ea.

site-web-dată-google

Accesați bara de adrese și adăugați &as_qdr=y15 până la sfârșitul acestuia, apoi apăsați Enter. Când pagina se încarcă, veți vedea că rezultatul căutării pentru site-ul web are acum data de publicare atribuită.

site-data-adresa

site-data-rezultat

Utilizarea mașinii Wayback

The Wayback Machine este un site care păstrează filele cu privire la evoluția site-urilor web de-a lungul anilor. Dacă o pagină web nu este prea populară, este posibil să nu apară în Wayback Machine; cu toate acestea, dacă obțineți o lovitură de la mașină, puteți obține o estimare aproximativă a momentului în care a fost publicată pagina web.

În primul rând, mergeți la Wayback Machine, apoi introduceți adresa site-ului pe care doriți să îl verificați în bara de adrese de pe site.

site-data-navigare

Când faceți clic pe „Istoricul căutărilor”, Wayback Machine va face o verificare pentru a vedea dacă poate găsi jurnale ale site-ului web. În caz contrar, va afișa un calendar care afișează toate instantaneele pe care le-a colectat. Găsiți cea mai timpurie dată posibilă pentru o estimare aproximativă a momentului în care a fost publicată pagina; cel puțin, veți ști că pagina a existat cel puțin în acea perioadă!

calendar-data-calendar

Utilizarea întâlnirilor cu carbon pe web

Întâlniri cu carbon pe web este un instrument la îndemână care obține o estimare aproximativă a momentului în care a fost creată pagina web. Când dezvoltatorii săi l-au testat pe pagini unde era cunoscută data creării, a avut o rată de succes de 75% atunci când a ghicit când a fost făcută. Este foarte ușor de utilizat: pur și simplu conectați adresa URL a paginii web în casetă și faceți clic pe „Data carbon!”

site-web-dată-carbon

Site-ul vă va oferi apoi o dată estimată de creare a site-ului pe care l-ați furnizat.

crearea site-ului-data

Puteți chiar să descărcați aplicația Web Carbon Dating pentru uz local, în cazul în care vă aflați în căutări. Doar faceți clic pe linkul de pe site pentru a descărca.

site-web-dată-local

Alte metode

  • Uneori, secțiunea paginii web care conține biografia scurtă a autorului articolului poate avea data publicării articolului menționat direct deasupra acestuia.
  • Adresa URL a unui site web poate menționa data publicării articolului dacă este o adresă URL detaliată în loc de o versiune scurtată pe care o folosesc multe site-uri.
  • Secțiunea de comentarii vă poate oferi, de asemenea, indicii. Căutați cel mai vechi comentariu de sub articol; este probabil ca articolul să fi fost publicat în câteva zile de la publicarea acelui comentariu.

Concluzie

Indiferent dacă faceți cercetări pentru o lucrare sau doriți doar să știți cât de actuală este o pagină web, poate fi frustrant atunci când webmasterul nu adaugă o dată articolelor lor. Din fericire, există modalități de a vă face o idee aproximativă despre momentul în care o pagină a crescut. Este posibil să nu fie precis 100% din timp, dar vă poate oferi o idee bună cât de actual este articolul.

Ce metodă îți place cel mai bine? Cunoașteți o metodă pe care am ratat-o? Spuneți-ne mai jos.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x