Cum să aflați dacă sistemul dvs. Windows are SSD sau HDD

Cum să aflați dacă sistemul dvs. Windows are SSD sau HDD

⌛ Reading Time: 3 minutes

În comparație cu hard disk-urile mecanice obișnuite (HDD-uri), unitățile SSD sunt mult mai rapide și mai eficiente. Ca atare, SSD-urile sunt extrem de preferate ca unitate de instalare Windows pentru a îmbunătăți semnificativ timpul de pornire Windows și timpul de lansare a aplicației.

Dacă ați cumpărat recent un laptop sau un computer desktop pre-construit și nu sunteți sigur dacă sistemul dvs. are un SSD, puteți utiliza instrumentele Windows încorporate pentru a verifica acest lucru. Nu trebuie să deschideți fizic sistemul. Iată câteva moduri diferite de a afla dacă sistemul dvs. are un SSD, HDD sau ambele în Windows 10.

1. Utilizați Defragment și Optimize Drive Tool

Instrumentul de defragmentare din Windows 10 este utilizat în general pentru defragmentarea unităților fragmentate. Ca parte a acestui lucru, instrumentul Defragment oferă destul de puține informații despre toate discurile fizice din sistemul dvs. Putem folosi aceste informații pentru a afla dacă aveți un SDD sau nu.

1. Mai întâi, căutați „Defragmentați și optimizați unitatea” în meniul Start și deschideți-l.

2. De îndată ce instrumentul de defragmentare a fost deschis, veți vedea toate partițiile pe ecranul principal. Dacă vă uitați la secțiunea „Media Type”, puteți vedea ce tip de hard disk aveți. Dacă aveți un SSD, instrumentul îl va afișa ca „unitate SSD”. Dacă aveți un hard disk mecanic obișnuit, acesta îl va afișa ca „Hard disk”.

În cazul meu, deoarece am două discuri, SSD pentru instalarea Windows și HDD pentru stocarea obișnuită, instrumentul Defragmentare afișează ambele unități.

După ce ați aflat dacă aveți un SSD sau nu, închideți pur și simplu fereastra. Nu vă faceți griji cu privire la fragmentare. Windows vă va defragmenta automat unitățile săptămânal sau lunar.

2. Utilizați PowerShell

Dacă nu vă deranjează interfața utilizatorului din linia de comandă, puteți face aproape orice pe Windows folosind PowerShell. De fapt, este suficientă o singură comandă pentru a afla dacă aveți un SSD, HDD sau ambele.

1. Pentru a obține detaliile hard diskului, trebuie să deschideți PowerShell ca administrator. Pentru aceasta, căutați „PowerShell” în meniul Start, faceți clic dreapta pe rezultat și selectați opțiunea „Executare ca administrator”.

2. În tipul ferestrei PowerShell Get-PhysicalDisk și apăsați Enter pentru a executa comanda. Această comandă va scana și lista toate unitățile de disc de pe sistemul dvs. cu o varietate de informații utile, cum ar fi numărul de serie, starea de sănătate, dimensiunea etc., referitoare la fiecare unitate fizică.

3. La fel ca în cazul instrumentului Defragment, dacă vă uitați în secțiunea „Media Type”, puteți vedea tipul de hard disk. Dacă aveți un SSD, tipul media îl va afișa ca SSD.

hdd-or-ssd-powershell

3. Folosiți Speccy (software terță parte)

Speccy este un instrument simplu, gratuit de la o terță parte, care afișează o mulțime de informații cu privire la toate componentele hardware ale sistemului, cum ar fi procesorul, hard diskurile, placa de bază, periferice, plăci de rețea etc.

1. Continuați și descărcați Speccy de pe site-ul său oficial. Odată descărcat, instalați și deschideți Speccy utilizând comanda rapidă de la tastatură sau intrarea din meniul Start.

2. După deschiderea Speccy, selectați „Storage” din panoul din stânga. În panoul din dreapta, Speccy va afișa toate hard diskurile. Dacă există un SSD în sistemul dvs., Speccy va adăuga o etichetă „(SSD)” lângă numele unității de hard disk. După cum puteți vedea din imaginea de mai jos, SSD-ul meu are eticheta SSD și HDD-ul nu are etichetă.

hdd-or-ssd-speccy

Comentează mai jos, împărtășind gândurile și experiențele tale cu privire la utilizarea metodelor de mai sus pentru a afla dacă unitatea sau unitățile incluse sunt SSD sau HDD.