Cum să aflați dacă un pachet este instalat în Linux

Cum să aflați dacă un pachet este instalat în Linux
⏱️ 4 min read

„Pachetele” Linux sunt doar colecții de software și modul în care le instalați variază de la distro la distro. Există câteva modalități de a verifica rapid dacă un pachet este instalat în prezent sau nu. Indiferent dacă vă simțiți confortabil folosind terminalul sau preferați o abordare mai vizuală, iată cum puteți verifica dacă este instalat sau nu un pachet în Linux.

Utilizarea managerilor de pachete

Fiecare distribuție Linux include un manager de pachete. Acesta, după cum sugerează și numele, este software-ul pe care îl utilizați pentru a instala sau a elimina pachetele software. De asemenea, acestea includ comenzi care vă permit să vedeți dacă anumite pachete sunt deja instalate.

Pe distribuțiile Linux Debian și Ubuntu, puteți verifica fiecare pachet instalat cu următoarea comandă:

Dacă doriți să găsiți un anumit pachet, adăugați numele pachetului după --installed steag. De exemplu:

Dacă pachetul este instalat, veți vedea o scurtă linie cu numele pachetului și numărul versiunii instalate. Pachetele care nu sunt instalate nu vor apărea deloc.

Puteți utiliza, de asemenea dpkg pentru a verifica pachetele instalate tastând:

Aceasta vă va oferi o descriere a pachetului, inclusiv versiunea și dimensiunea, dar va afișa, de asemenea, dacă este instalat sau nu.

Pachete Linux Dpkg

Utilizatorii Arch Linux pot verifica folosind pacman, managerul de pachete Arch. Deschideți un terminal și tastați:

Dacă utilizați Fedora, puteți afla același lucru folosind dnf și tastarea:

Aceste comenzi vă vor cere să cunoașteți numele pachetului pe care îl căutați, dar anumiți manageri de pachete, cum ar fi dnf, vă permit să utilizați metacaractere ca * pentru a vă ajuta să căutați.

Utilizarea „care” sau „are” pe orice distribuție Linux

Există și alte modalități de utilizare a terminalului pentru a afla dacă este instalat un pachet. which comanda este un exemplu, care vă arată locația de instalare a oricărui pachet.

Dacă căutați sudo, de exemplu, va afișa locația sudo în „/ usr / bin / sudo”. Pentru a-l utiliza, tastați:

A inlocui packagename cu numele pachetului dvs.

Pachete Linux Care

Alternativ, puteți utiliza și o soluție terță parte numită are.

Puteți să-l instalați direct pe computerul dvs. Linux sau, dacă aveți încredere în script, să îl rulați direct de pe Internet. Va trebui să aveți curl pachetul instalat pentru a putea face acest lucru. Deschideți terminalul și tastați:

Puteți verifica un singur pachet sau mai multe pachete simultan. Doar înlocuiți packagename cu numele pachetului dvs.

Pachetele Linux au

Pachetele instalate vor avea o bifă verde lângă ea, împreună cu numărul versiunii. Pachetele care nu sunt instalate vor fi afișate cu o cruce roșie.

Metode vizuale pentru verificarea pachetelor instalate

Dacă preferați să evitați terminalul, majoritatea managerilor de pachete Linux vin cu o alternativă GUI pentru a efectua aceleași sarcini.

Una dintre cele mai bune opțiuni și care ar trebui să funcționeze pe mai multe distribuții, este software-ul GNOME. Acest lucru va funcționa cu diferiți manageri de pachete cum ar fi apt sau pacmanși vine preinstalat cu Ubuntu.

Pachete Linux Software Gnome

Are o interfață grafică simplă, cu o secțiune „instalată” care listează software-ul instalat pe computerul dvs., deși este simplist și nu listează fiecare pachet.

Dacă aveți nevoie de informații mai detaliate, distribuțiile bazate pe Debian și Ubuntu pot folosi Synaptic Package Manager. Acesta este un ambalaj GUI pentru aptcare vă permite să căutați și să instalați pachete, precum și să vedeți ce pachete aveți deja instalate.

Pachete Linux Synaptic

Pachetele instalate vor fi afișate cu o casetă de selectare verde lângă numele pachetului, precum și versiunea pachetului, listată în categoria „Versiune instalată”.

Este posibil să fie necesar să îl instalați mai întâi (ceea ce implică deschiderea terminalului), dar instalarea este rapidă. Deschideți terminalul și tastați:

Utilizatorii Arch Linux au o varietate de împachetări GUI pentru pacman, managerul lor de pachete, pentru a alege. Puteți afla mai multe despre acestea din Arch Linux wiki.

Identificarea ușoară a pachetelor instalate

Unul dintre cele mai mari beneficii ale Linux este alegerea. Puteți să vă întoarceți la managerul de pachete al distribuției dvs. sau puteți utiliza soluții terță parte, cum ar fi has pentru a afla dacă un pachet este deja instalat.

Dacă nu vă simțiți confortabil cu terminalul, puteți utiliza GUI pentru a verifica pachetele instalate. Unele dintre cele mai bune distribuții Linux pentru începători facilitează evitarea completă a terminalului, datorită propriilor instalatori de software GUI, cum ar fi software-ul GNOME.

Ce metodă preferați? Spuneți-ne în comentariile de mai jos.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x