Cum să alegeți un sistem de fișiere pentru unitatea dvs. USB

Cum să alegeți un sistem de fișiere pentru unitatea dvs. USB

Când primiți o unitate USB nouă și sunteți pe cale să o formatați înainte de prima utilizare, s-ar putea să vă întrebați care dintre opțiunile disponibile, adică sistemele de fișiere, este cea mai bună.

Deși nu există un singur cel mai bun sistem de fișiere pentru unitățile USB, în general, în funcție de ce folosiți unitatea USB, un sistem de fișiere ar putea fi mai bun decât restul. Iată câteva dintre cele mai importante considerații înainte de a alege un sistem de fișiere pentru o unitate USB.

1. Ce este un sistem de fișiere?

În primul rând, înainte de a merge mai departe, să clarificăm ce este un sistem de fișiere. Un sistem de fișiere este un software care controlează modul în care sunt stocate și recuperate datele de pe un suport media. Un sistem de fișiere gestionează operațiuni precum copierea, mutarea și ștergerea fișierelor pe o unitate.

Un sistem de fișiere este diferit de un sistem de operare – într-un sens, un sistem de fișiere rulează deasupra unui sistem de operare și depinde de acesta pentru multe operații cu hardware-ul de bază. Fiecare dintre principalele sisteme de operare (de exemplu, Windows, MacOS, Linux) poate funcționa cu diverse sisteme de fișiere (în mod nativ sau prin instrumente de la terți).

2. Cum intenționați să utilizați unitatea USB?

Practic, cele mai importante considerații privind alegerea unui sistem de fișiere pentru unitatea USB sunt cu ce sisteme de operare intenționați să îl utilizați și cât de mari sunt fișierele pe care cel mai probabil le veți transfera.

Dacă veți utiliza media USB mai ales pe dispozitive Windows, puteți merge cu FAT32, exFAT sau NTFS. FAT32 și NTFS rulează și cu Linux, dar exFAT necesită instrumente suplimentare. Dacă veți utiliza unitatea numai pe dispozitive Linux, puteți adăuga EXT 2, 3 sau 4 nativ la mix. În ceea ce privește MacOS, acesta poate rula nativ FAT 32, funcționează și cu exFAT, dar veți avea nevoie de instrumente suplimentare pentru NTFS, iar sistemul său de fișiere nativ este HFS + (și cel mai recent APFS), nu EXT.

După cum vedeți, FAT 32 și într-o anumită măsură NTFS sunt prezente pe toate sistemele de operare majore. Nu sunt interschimbabile și au diferențele lor, așa cum vă voi explica mai departe – punctul principal aici este dimensiunea fișierului fișierelor pe care le veți transfera, deoarece FAT 32 este limitat la 4 GB per fișier.

3. FAT32 vs. exFAT vs. NTFS vs. HFS vs. EXT 2, 3 și 4

Există într-adevăr multe sisteme de fișiere și, dacă sunteți curioși, puteți încerca câteva dintre ele înainte de a ajunge pe cele familiare.

Cu toate acestea, alegerile dvs. pentru un sistem de fișiere USB se rezumă la următoarele:

  • NTFS. NTFS, prescurtare pentru NT File System, este sistemul de fișiere implicit pentru partițiile Windows. NTFS acceptă jurnalizare, dimensiuni mari de fișiere, compresie de fișiere, nume de fișiere lungi, control acces, etc. Dacă funcționați într-un mediu exclusiv Windows, este sigur să mergeți cu NTFS. Linux poate gestiona, de asemenea, NTFS, iar MacOS îl citește, dar are nevoie de instrumente de la terți pentru a scrie, deci chiar dacă nu vă aflați într-un mediu Windows numai, este totuși o alegere bună.
  • FAT32. FAT32, sau tabelul de alocare a fișierelor 32, este sistemul de fișiere care vine de obicei preinstalat pe o unitate USB. Era standardul Windows înainte de NTFS. FAT32 este mai lent decât NTFS, mai puțin sigur și are o limită de 4 GB pe fișier, dar este recunoscut pe scară largă de toate sistemele de operare majore. Dacă veți utiliza unitatea USB într-un mediu extrem de eterogen, iar portabilitatea este principala dvs. preocupare, FAT32 este opțiunea dvs.
  • exFAT. exFAT, sau tabelul de alocare a fișierelor extins, este versiunea mai nouă a FAT32. Este ușor, dar nu are jurnal. Este compatibil cu Microsoft și MacOS, dar are nevoie de instrumente suplimentare cu Linux. Nu are limita de 4 GB pentru fiecare restricție de fișier, cum ar fi FAT32.
  • HFS +. Sistemul de fișiere ierarhic (HFS +) este sistemul de fișiere implicit din lumea macOS. Dacă aveți de gând să utilizați unitatea USB pe dispozitive Mac în principal, alegeți acest sistem de fișiere. HFS + poate fi utilizat cu Windows și Linux, dar dacă aveți nevoie de un sistem de fișiere multi-OS, cu siguranță aveți alegeri mai bune.
  • EXT 2, 3 și 4. Sistemul de fișiere extins este nativ pentru Linux. În mod similar cu HFS +, îl puteți utiliza cu celelalte sisteme de operare, dar nu este cea mai bună opțiune. Utilizați acest sistem de fișiere dacă utilizați în principal dispozitivul USB pe computerele Linux.

Majoritatea acestor sisteme de fișiere USB rulează cu mai multe sisteme de operare – de exemplu Windows, macOS, Linux etc. – deci, de obicei, alegerea dvs. nu se limitează la un singur sistem de fișiere USB. Dacă nu aveți fișiere mari de gestionat, aveți și mai multe opțiuni. Dacă nici viteza de transfer nu este o prioritate, există și mai multe opțiuni. Și dacă se dovedește că prima dvs. alegere a unui sistem de fișiere USB nu a fost cea mai bună, puteți oricând reformata unitatea, cu condiția să nu existe date valoroase pe ea, desigur.

Scroll to Top