Cum să ascundeți cu ușurință fișiere și foldere în Linux

Cum să ascundeți cu ușurință fișiere și foldere în Linux
⏱️ 5 min read

Ați dorit vreodată să ascundeți un fișier sau un folder în sistemul dvs. de fișiere Linux, dar nu aveți idee cum să o faceți? Nu vă faceți griji, acest lucru nu este atât de complicat pe cât pare și se poate face destul de repede și eficient. În acest ghid vom trece în revistă modalitățile simple prin care puteți ascunde în mod eficient fișiere și foldere în Linux.

Împreună cu ascunderea lucrurilor, vom analiza cum să dezvăluim aceste elemente ascunse atât în ​​terminal, cât și în managerii de fișiere, în general.

Ascunderea unui fișier / director

Ascunderea unui fișier în sistemul de fișiere Linux este rezultatul unei erori de lungă durată în sistemele de operare de tip Unix. După un timp, mulți oameni au adoptat acest lucru și l-au considerat o caracteristică. Metoda de ascundere a fișierelor sau a unui director este mult mai simplă decât pe ceva precum Windows. Pentru a ascunde un întreg fișier de vizualizare în Linux, tot ce este necesar este să redenumiți fișierul și să puneți un text în fața acestuia.

Găsiți un fișier sau director pe care doriți să îl ascundeți cu managerul de fișiere și selectați-l. Apăsați F2 (sau faceți clic dreapta și selectați „redenumiți”). Apoi, plasează un . direct în fața numelui fișierului. Deoarece majoritatea administratorilor de fișiere ascund în mod implicit fișierele ascunse, fișierul sau directorul redenumit este acum invizibil. Rețineți că fișierele plasate într-un director ascuns vor fi, de asemenea, ascunse în mod implicit.

Vizualizarea fișierelor și folderelor ascunse în terminal

linux-view-hidden-items-in-terminal

Cel mai rapid mod de a vizualiza fișierele și folderele ascunse în orice parte a sistemului de fișiere Linux este de a utiliza terminalul. Da, este adevărat că toți administratorii de fișiere din prezent pe platforma Linux au opțiunea de a „vizualiza fișierele ascunse”, dar acest lucru este pentru cei care preferă să utilizeze terminalul pentru a se deplasa. Pentru a vizualiza aceste fișiere, începeți folosind cd pentru a intra în directorul special în care v-ați ascuns fișierele / folderele. Apoi, utilizați următoarea comandă pentru a afișa toate fișierele, fie ele vizibile sau ascunse.

ls comanda este utilizată pentru a afișa toate elementele dintr-un director curent, dar nu afișează elementele ascunse. Pentru a vizualiza elementele ascunse, -a comutatorul este necesar.

Vizualizarea fișierelor și folderelor ascunse în managerul de fișiere

linux-hide-show-files-folders-files-managers

Administratorii de fișiere de pe Linux nu sunt creați egali. Setările dintr-un manager vor fi diferite în altul. Indiferent de acest fapt, toți reușesc să aibă caracteristici aproximativ echivalente, mai ales atunci când vine vorba de afișarea fișierelor ascunse. Abilitatea de a vizualiza fișiere ascunse în administratorii de fișiere pe Linux este de obicei ascunsă în „Vizualizare”. Pentru a activa rapid acest lucru, fără a căuta setările, încercați mai întâi comanda rapidă de la tastatură „Ctrl + H”.

Modalități sigure de a ascunde fișiere

Folosind . ascunderea fișierelor și folderelor este simplă și simplă, dar este și extrem de nesigură. Este util dacă doriți doar să păstrați fișierele sau folderele neimportante departe de vedere. Pentru securitate, iată câteva alte modalități de a ascunde fișiere / foldere:

1. Comprimarea fișierelor / folderelor cu o parolă

Dacă aveți foldere și fișiere care trebuie ascunse din motive de securitate, luați în considerare această metodă. Mai întâi, găsiți fișierul sau folderul în managerul de fișiere pe care doriți să îl ascundeți și faceți clic dreapta pentru a-l comprima. Selectați „comprimați”. Aceasta aduce instrumentul de compresie. În mod implicit, este selectat „.tar.gz”. Selectați „.zip” în meniul derulant.

Sub numele fișierului, plasați un . în față pentru al ascunde, apoi introduceți numele fișierului arhivei.

linux-ascunde-fișiere-cu-arhivă-blocată

Apoi, selectați locația în care doriți să fie salvată arhiva ascunsă, făcând clic pe „locație” și răsfoind directorul corect. După aceea, faceți clic pe „alte opțiuni” și introduceți o parolă sigură. Cu toate informațiile completate, faceți clic pe butonul „Creați”. Curând după aceea, arhiva dvs. ascunsă cu parolă va fi creată!

2. Creați un director criptat

Există o mulțime de instrumente pe care le puteți folosi pentru a crea un director criptat în Linux, dar cel mai ușor pe care l-am găsit este să folosesc Gnome Encfs Manager. În mod similar, vă puteți crea directorul criptat cu un . în fața numelui fișierului, iar fișierele și folderele dvs. vor fi sigure și ascunse în același timp.

3. Ascundeți fișierul în imagini

Dacă simțiți asta folosind . metoda este prea nesigură, un alt mod este să ascundeți fișierele într-o imagine folosind o metodă numită Steganografie. Iată trei moduri în care puteți ascunde date confidențiale în imagini.

Concluzie

Ascunderea fișierelor și folderelor pe Linux este utilă din mai multe motive. Dezvoltatorii folosesc această caracteristică pentru a ascunde fișierele de configurare, astfel încât să rămână departe de calea utilizatorilor normali. Puteți ascunde fișiere și foldere doar pentru a le păstra la vedere sau pentru a vă securiza și ascunde datele confidențiale.

Ascundeți fișiere și foldere pe Linux? Spuneți-ne de ce sau de ce nu mai jos!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x