Zuweisen / Neuzuordnen von Tastaturkürzeln für eine bessere Produktivität unter Linux

Cum să atribuiți / remapați comenzile rapide de la tastatură pentru o mai bună productivitate în Linux

În mod implicit, Ubuntu vine cu un set de comenzi rapide de la tastatură pe care le puteți utiliza imediat. Cu toate acestea, este posibil să nu vă placă mapările implicite ale unora dintre aceste comenzi rapide de la tastatură. Acestea ar putea fi alocate comenzilor rapide cu care obișnuiți să utilizați altceva, afectându-vă productivitatea. De exemplu, dacă aveți o tastatură cu buton media, butonul respectiv este mapat automat la Rhythmbox. Dacă playerul media preferat este VLC, poate doriți să schimbați comanda rapidă de la tastatură la aplicația dvs. preferată.

Există mai multe moduri de a gestiona comenzile rapide de la tastatură în Linux. Puteți face acest lucru prin Xmodmap (și Xkeycaps) sau prin setările de tastatură / comandă rapidă ale mediului desktop. Acest articol se va concentra în principal asupra modului de a schimba comenzile rapide sau de a atribui altele noi pe două dintre cele mai populare medii desktop, Gnome și KDE.

Gnome

Pentru a atribui noi comenzi rapide către Gnome pe Ubuntu și pentru a remapta cele existente, apăsați tasta Super tasta de pe tastatură sau faceți clic pe butonul Aplicații Gnome pentru a vizita meniul principal al software-ului. Începeți să tastați tastatura sau comenzile rapide și selectați intrarea Comenzi rapide de la tastatură atunci când apare.

De aici, puteți derula în jos lista pentru a găsi comanda rapidă de la tastatură pe care doriți să o modificați.

Remapează tastele Gnome Alegeți comanda rapidă

Faceți clic pe comanda rapidă existentă și, când vi se solicită, apăsați noua combinație de taste în care doriți să o modificați. De exemplu, comanda rapidă implicită pentru a afișa promptul de comandă run este Alt + F2. Dacă doriți să o modificați, faceți clic pe ea și apăsați pe noua combinație a hoice-ului dvs., cum ar fi Alt + F12.

Remap Keys Gnome Remap Shortcut

De asemenea, puteți să creați propria comandă rapidă de la tastatură și să o atribuiți pentru a rula o aplicație, o comandă sau un script. Faceți clic pe butonul cu simbolul plus la sfârșitul listei.

ad-banner
Remapează tastele Gnome Adaugă nou

Procesul este destul de simplu: introduceți numele noii comenzi rapide și comanda care va rula împreună cu acesta în câmpurile Nume și Comandă. În cele din urmă, faceți clic pe butonul „Setați comanda rapidă …” și, când vi se solicită, apăsați combinația de taste dorită. Imediat, fereastra se va actualiza pentru a include combo-ul pe care l-ați apăsat.

Remap Keys Gnome New Shortcut Ready

Dacă decideți că nu doriți o comandă rapidă pe care ați adăugat-o, faceți clic pe ea pentru a o selecta, apoi faceți clic pe butonul roșu Eliminare din colțul din stânga sus al ferestrei care va apărea.

Remapează tastele Gnome Remove Shortcut

Rețineți că puteți elimina numai comenzile rapide pe care le-ați adăugat și nu pe cele existente. Puteți anula atribuirea celor existente, astfel încât funcția lor să nu mai fie accesibilă printr-o combinație de butoane. Pentru aceasta, faceți clic pe o comandă rapidă existentă. În loc să apăsați o nouă combinație de taste atunci când vi se solicită, apăsați Backspace de pe tastatură. Veți reveni la ecranul anterior, dar acum combinația de taste pentru comenzi rapide va dispărea.

KDE

Pentru a face același lucru într-o versiune modernă a desktopului cu plasmă KDE, apăsați pe Super tasta de pe tastatură sau faceți clic pe butonul meniului său principal și alegeți „Setări de sistem”.

Remapează tastele Setările sistemului Kde

Când ajungeți acolo, alegeți intrarea Comenzi rapide din categoria spațiului de lucru din stânga ferestrei.

Remapează tastele Kde Setări de sistem Comenzi rapide

KDE este mai complicat, dar oferă și mult mai mult control, deoarece împarte comenzile rapide în diferite grupuri.

În Comenzi rapide globale, veți găsi combinații de tastatură adăugate în sistem atât de KDE, cât și de orice aplicație instalată. Pentru a schimba o comandă rapidă care există deja, faceți clic pe ea și alegeți Personalizat în loc de Implicit. Apoi, faceți clic pe butonul din dreapta Custom și apăsați combinația de taste dorită când vi se solicită.

Comutarea rapidă a tastelor de remapare a tastelor Kde

În Comenzi rapide standard veți întâlni combinații de tastatură care sunt în general considerate standard, indiferent de mediul desktop sau chiar de sistemul de operare.

Remap Keys Comenzi rapide standard Kde

Comenzile rapide de pe web sunt diferite prin faptul că nu sunt mapate la combinații de tastatură, ci la cuvinte cheie. Acestea nu sunt disponibile peste tot și sunt accesibile fie prin Krunner, fie prin bara de adrese a lui Konqueror. De exemplu, deoarece căutarea lui DuckDuckGo este mapată la dd comandă rapidă, dacă doriți să căutați Routech.ro, puteți apăsa Alt + F2, tip dd:make tech easierși apăsați Enter. La scurt timp, Konqueror va apărea cu interogarea dvs. deschisă pe pagina DuckDuckGo.

Remap Keys Comenzi rapide Web Kde

Comenzi rapide personalizate conține comenzi rapide și mai specializate și este, de asemenea, locul unde puteți adăuga propriile comenzi la mix. Faceți clic dreapta pe un loc gol și un meniu pop-up vă va permite să creați noi comenzi rapide globale, acțiuni de fereastră sau acțiuni de gestare a mouse-ului. Un submeniu vă permite, de asemenea, să alegeți dacă rezultatul va fi o comandă / URL, comandă D-Bus sau Trimitere tastatură.

Remap Keys Kde New Shortcut Pop Up

După ce creați o intrare nouă, puteți introduce o scurtă descriere a acțiunii pe care ar trebui să o facă comanda rapidă în fila Comentariu, definiți comanda rapidă (sau gestul) în fila Declanșator și, în cele din urmă, introduceți comanda (sau adresa URL) în fila Acțiune.

Remap Keys Kde Shortcut Action

Dacă nu faceți clic pe Aplicați în partea dreaptă jos pentru a activa modificările, KDE se va asigura că vă va înșela pentru a vă asigura că nu pierdeți modificările pe care le-ați făcut.

Asta este. Ce alte modalități folosiți pentru a atribui / remapa comenzile rapide de la tastatură în distribuția dvs.? Spuneți-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Legate de:

  • Cum să vă integrați contul Google în GNOME Shell
  • Cum se dezactivează spațiile de lucru automate în GNOME
  • Cum se configurează temperatura culorii în GNOME Night Light
Scroll to Top